Pressupostos

El PSC i els comuns renuncien a una pujada d'impostos en la negociació dels pressupostos

Giró s'ha reunit amb les dues formacions i encara no ho ha fet amb la CUP, que calcula en un 10% les possibilitats de donar suport als comptes

Aragonès, Giró i Albiach celebrant ahir l’aprovació dels pressupostos després del ple.

BarcelonaA les portes del debat de política general que pot marcar el curs de la coalició del Govern, el conseller d'Economia, Jaume Giró, assaja possibles socis per als pressupostos. Socialistes i comuns ja han posat condicions per a la negociació, encara que de moment no han començat amb l'intercanvi formal de documents. Coincideixen que han de ser expansius i rebutgen de ple rebaixar els impostos. Amb tot, cap de les dues formacions, que ja s'han reunit amb representants de l'executiu, han plantejat com a línia vermella una pujada impositiva com sí que havien fet en negociacions anteriors. En paral·lel, la CUP remarca el seu distanciament amb el Govern.

Les reticències del president Pere Aragonès a buscar pactes amb el PSC converteixen els comuns, que ja van facilitar els anteriors comptes de l'executiu, en els primers de la fila. Fonts del grup que lidera Jéssica Albiach expliquen que s'han reunit ja en diverses ocasions, tant amb Giró com amb membres de la Presidència del Govern. Les condicions dels comuns passen perquè els pressupostos creixin, i que no hi hagi rebaixes fiscals a les rendes més altes, i es miren amb suspicàcia la proposta que va fer Junts al seu consell nacional de suprimir l'impost de successions i abordar l'eliminació del de patrimoni. Giró ja ha descartat tocar aquests impostos perquè, ara per ara, considera que Catalunya no s'ho podria permetre

"El nostre objectiu és completar la reforma fiscal que vam iniciar en la reforma pressupostària del 2020", diuen des dels comuns. Però descarten ara per ara pressionar per incrementar la fiscalitat. "Estem disposats a augmentar-la, una altra cosa és que veiem que hi hagi marge", assenyalen fonts de la formació: "La condició en aquest moment és «Cap pas enrere»". Reclamen, a més, que es consolidi el que es va pactar en els comptes del 2021: l'any vinent ha d'entrar en vigor l'impost a grans vaixells i el d'activitats econòmiques altament contaminants.

Des del PSC, per la seva banda, recalquen que "evidentment" no avalaran cap rebaixa fiscal i recorden que l'any passat ja es van tocar lleugerament el de successions i l'IRPF. "Aquest any no seria el de tocar res, abans caldria una anàlisi a fons sobre la fiscalitat", apunten. Les mateixes fonts assenyalen que Giró els va informar en la seva trobada que volia prosseguir les converses tant amb ells com amb els comuns i que més endavant ja se'n veuria el resultat, encara que públicament Aragonès hagi rebutjat acords amb els socialistes –amb qui ERC, en canvi, sí que negocia els comptes estatals–. Amb tot, Giró públicament ha assegurat que inclou el PSC per "encarir" el pacte amb els d'Albiach o la CUP.

Els socialistes reclamen que els 3.000 milions més de sostre de despesa s'inverteixin en "reduir el cost de la inflació" per a les famílies i empreses. També en "reforçar l'estat del benestar: salut, educació i serveis socials". Des dels comuns també insisteixen en aquesta via. Veus de la formació defensen que s'hauria de mantenir la "rebaixa en el preu del transport" i actualitzar l'índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), així com revisar l'accés als menjadors escolars. Apunten, a més, que cal "avançar en sobirania energètica".

L'estratègia "bel·ligerant" de la CUP

A l'altre cantó trobem la CUP. El seu descontentament amb el rumb de la legislatura és més que notori. La formació anticapitalista posa en dubte que es busqui el seu suport quan el soci preferent, subratllen, és el PSC. "S’ha substituït l’agenda independentista per l’agenda del retrobament", assenyalen fonts de la formació. Abans de parlar de números volen tenir clares quines són les prioritats de l’executiu. 

Els cupaires, però, ni tan sols concreten si avalarien els pressupostos si s’acceptessin algunes de les seves condicions, com ara convocar un nou referèndum o que el president Pere Aragonès accepti sotmetre’s a una qüestió de confiança. "No es tracta d'avalar o no d'acord amb una qüestió concreta. Fem una esmena a la totalitat al primer any de legislatura d'aquest govern", remarquen fonts de la CUP. I, de fet, la portaveu dels anticapitalistes al Parlament, Eulàlia Reguant, ha dit aquest dijous a Ràdio 4 que veu una possibilitat entre deu que la CUP presti els seus vots per aprovar els comptes, i ha assegurat que Aragonès els ha "decebut". Els cupaires rebutgen qualsevol rebaixa a l’impost de successions o patrimoni i reclamen una aposta clara per l’habitatge públic i contra els fons voltor, renunciar als macroprojectes com BCN World i desprivatitzar el 061 com a punts irrenunciables per asseure's a negociar.

stats