El PSC i els comuns ja esperen la trucada del Govern com a alternatives a la CUP

Les bases cupaires votaran durant tot el dilluns sobre l’esmena als pressupostos

El president, Pere Aragonès, parlant amb el conseller d’Economia, Jaume Giró.
14/11/2021
3 min

BarcelonaHa arribat el dia. La militància de la CUP torna a ser decisiva per definir el futur del Govern. Té tot el dilluns, fins a mitjanit, per triar de manera telemàtica si el partit presenta o no una esmena a la totalitat contra els pressupostos que deixaria tocada la majoria independentista que va investir Pere Aragonès. Fa setmanes que el PSC i els comuns escalfen a la banda pendents que arribi un moment que la conselleria d’Economia considera ara ja inevitable, malgrat que en públic segueixi insistint en l’aliança amb els anticapitalistes. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La trucada encara no s’ha fet, subratllen fonts consultades per l’ARA, però es farà. El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha alertat aquest diumenge en un article a El Nacional que el rebuig dels anticapitalistes als comptes perjudicarà el procés cap a la independència: “El desacord en el seu tràmit només podria ser llegit com un afebliment de l’aspiració nacional majoritària a la plena sobirania i exercici dels nostres drets i llibertats, i com un suport sobrevingut a la política de repressió judicial i persecució econòmica”. Tot i això, el seu “o pressupostos o pressupostos” segueix vigent per la importància que l’executiu dona als comptes expansius del 2022: “Els millors de la història”, repeteixen des d’Economia.

De manera informal ja s’ha sondejat la predisposició, per exemple, del PSC, que, això sí, si es mulla per permetre la tramitació dels comptes –el 22 de novembre està previst el debat de totalitat– exigirà exclusivitat en la negociació. Un punt que xocaria amb la possibilitat que de la votació de la CUP acabi triomfant l’opció d’esmenar els comptes però continuar negociant-los durant el pròxim mes, prevista en la pregunta que s’ha plantejat en forma d’arbre. De fet, aquesta és l’opció preferida, per exemple, de Poble Lliure, una de les dues principals organitzacions de la CUP. L’altra, Endavant, és partidària de trencar la baralla, no només amb els pressupostos, sinó també amb la governabilitat.

Sense avenços concrets

Explicava un alt càrrec d’Economia en la negociació del 2016 que les partides pressupostàries concretes no serien rellevants per fer canviar d’opinió la CUP. Un pla de xoc social presentat a última hora, de fet, no va servir de res. Ara també han arribat ofertes a l’últim moment vinculades a les ràtios a les escoles, a l’habitatge, a BCN World o als Jocs Olímpics d’Hivern i, fora de l’estricte projecte de llei, s’han retirat algunes acusacions contra manifestants independentistes. Però la sensació, com el 2016 –aleshores la CUP va tombar els pressupostos– és que aquestes partides no seran decisives en la votació d’aquest dilluns.

Tot i que les assemblees són sobiranes –en aquest cas la votació és electrònica i secreta–, qui les organitza ja sap les tecles que pot tocar si li interessa condicionar un resultat o un altre. I en el document que va fer públic la CUP dijous passat resultava evident que l’equip negociador no estava satisfet amb la proposta del Govern. Ni pel que fa a l’increment de la despesa –la veuen pràcticament tota condicionada pels fons europeus– ni sobretot pel full de ruta del Govern. El 2017 es va resoldre incorporant el referèndum als pressupostos, però enguany aquesta possibilitat ja s’ha rebutjat, entre d’altres perquè la Generalitat –bàsicament ERC– confiava en tenir dos anys de marge per explorar els límits de la taula de diàleg.

L’any passat la conselleria d’Economia estava en mans d’Esquerra, que va triar els comuns des del minut següent a saber que la CUP no participaria en la negociació. Ara, fonts republicanes apunten que aquesta seria una bona via per sortir de l’atzucac. Però la relació entre els comuns i Junts és força més complicada i, malgrat els dubtes en algun sector, els de Carles Puigdemont preferirien que la negociació virés cap al PSC. Sigui qui sigui, el Govern es prepara per fer la trucada.

stats