Política07/01/2013

El PSC s'obre ara a reconsiderar la seva abstenció permanent sobre el dret a decidir

Els socialistes reformularan la seva estratègia política en un consell nacional el proper 2 de febrer

Roger Mateos
i Roger Mateos

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Pere Navarro, va anunciar en seu parlamentària fa menys d'un mes que el seu grup s'abstindria en totes les votacions que es referissin a la consulta d'autodeterminació que vol impulsar el Govern d'Artur Mas. Aquell anunci, però, no s'ha d'interpretar al peu de la lletra. El portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha admès aquest dilluns que es tracta d'un "principi que es pot reconsiderar, no és immutable, és un plantejament de sortida". El sentit del seu vot dependrà, per tant, de si cada proposta que es sotmeti a votació s'ajusta més o menys als plantejaments socialistes.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Collboni ha advertit que, en tot cas, el PSC no avalarà propostes que marquin un rumb sobiranista. "En plantejaments independentistes nosaltres no hi serem", ha subratllat Collboni, que va avisar que el seu partit no pensar col·laborar amb el futur Consell Català de Transició Nacional si es tracta d'un instrument per caminar cap a la independència.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, després de la reunió d'ahir del secretariat del PSC, Collboni ha avançat que el proper 2 de febrer es reunirà el consell nacional del partit per abordar la reformulació de l'estratègia política a mig termini del PSC. S'aprovarà un document, un full de ruta, proposat per la direcció i "dialogat" tant amb les agrupacions territorials i sectorials del partit com amb sectors de la societat civil del món de la cultura, l'educació o l'economia social.

Collboni ha reconegut que "una part molt important del replantejament estratègic del partit passa per reformular aliances amb l'esquerra política i social", com també pretén fer el corrent intern "Avancem", promogut per Joan Ignasi Elena, que ha convocat un acte per les properes setmanes. Collboni ha assegurat que la direcció dóna la "benvinguda" a aquest tipus d'iniciatives, tot i no partir de la cúpula. A més, el consell nacional del dia 2 de febrer també ha de servir per posar fil a l'agulla del reglament intern per celebrar unes eleccions primàries per triar caps de llista electorals.

Cargando
No hay anuncios

Retrets al "nou tripartit"

Després que el nou Govern prengués possessió just abans de Cap d'Any, el PSC ja ha trobat motius per criticar-lo. Es tracta, segons Collboni, d'un executiu que "no creu en els serveis públics d'ocupació" i que es resisteix a anul·lar la privatització de la gestió d'Aigües Ter-Llobregat. Collboni, a més, ha augurat dificultats d'entesa en aquest "nou tripartit" format per CDC, Unió i ERC.

Cargando
No hay anuncios

Per al PSC, la prioritat dels propers temps serà la reactivació econòmica i la defensa dels drets socials, en "col·laboració" amb la societat civil. Per això, aquest dijous la cúpula socialista té previst reunir-se amb la junta directiva del Tercer Sector, per preparar la propera cimera anticrisi.

Crítiques a De Gispert i incert futur de Montilla

Cargando
No hay anuncios

Collboni ha aprofitat la roda de premsa per llançar un retret a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, per fer-se seves les propostes sobiranistes que promou el Govern o CiU. "Li demanem que recuperi el paper institucional que li correspon i adopti una certa neutralitat. És la presidenta d'una institució de la qual en formem part tots els partits polítics". Pel que fa a la designació del senador que li correspon nomenar al PSC al Parlament, ha assegurat que encara no s'ha pres la decisió de si repetirà José Montilla.

Resposta a Morenés

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, Collboni ha al·ludit a les declaracions d'ahir del ministre de Defensa, Pedro Morenés, que va assegurar que l'exèrcit es manté serè davant les "absurdes provocacions" sobiranistes. El portaveu del PSC ha assenyalat que les forces armades s'han de limitar a complir el paper que els reserva l'ordenament jurídic, sense que incorrin en "cap interferència política".