Otegi no assistirà a la comissió del dret a decidir en tenir sols el suport d'ERC i CUP
Els partits integrants han acordat 15 compareixences i el dirigent de l'esquerra abertzale només podrà assessorar per escrit en no reunir prou consens
BarcelonaLa comissió d'estudi del dret a decidir ha acordat aquest dimarts el llistat de 15 compareixents al grup del Parlament per assessorar sobre el procés cap a la consulta. La tria s'ha fet per consens a partir de les propostes de cada partit. El dirigent de l'esquerra abertzale i ara pres a a Logroño Arnaldo Otegi, però, es trobava en la llista presentada per la CUP i no ha rebut els suports necessaris, ja que només ERC s'hi ha manifestat a favor. Sigui com sigui, els portaveus dels diversos grups han aplaudit la capacitat de posar-se d'acord per tancar una proposta comuna, tot i les renúncies que han hagut d'haver-hi arran de les converses. Els descartats, però, donaran la seva opinió sobre la qüestió per escrit.
En tot cas, fonts d'ICV-EUiA expliquen a l'ARA que el seu grup no hauria vetat la compareixença d'Otegi. Segons afirmen, no hi haurien votat en contra si hagués arribat a votació, tot i que la CUP ha retirat la proposta en veure que no gaudia de suficients suports.
On no hi ha hagut consens ha estat a l'hora de valorar la resolució votada per CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP en el debat de política general de divendres per pactar abans de finals d'any la via, la pregunta i la data de la consulta. El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha afirmat que el text és "incompatible amb el funcionament de la comissió" i ha defensat que aquest procés s'hauria de fer "sense pressa". La resta de partits, però, han aplaudit que s'hagi dotat de més contingut la comissió i la seva presidenta, Núria de Gispert, ha avançat que cap al novembre hauran de debatre sobre els detalls de la consulta, tal com reclama la resolució.
En tot cas, les compareixences pactades han estat:
Daniel Turp, professor de la Universitat de Mont-real, exdiputat del Partit Quebequès.
Adam Price, exdiputat del Playd Cymru al Parlament britànic pel País de Gal·les.
Jonathan Powell, cap executiu d'Intermediate, conseller estratègic de Morgan Stanley, assessor principal en afers interiors i exteriors i cap de gabinet del primer ministre Tony Blair i artífex dels 'Acords de divendres sant' per la pau a Irlanda del Nord.
August Gil Matamala, advocat i president de l'associació Advocats Europeus Demòcrates.
José Pedro Pérez-Llorca Rodrigo, pare de la constitució, polític, diplomàtic i jurista espanyol,
Javier Pérez Royo, catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Sevilla.
Mario Zubiaga, professor de ciència política de la Universitat del País Basc.
Eduard Kukan, diplomàtic de carrera i representant permanent de Txecoslovàquia durant el 'Divorci de vellut'.
Joze Mencinger, vicepresident econòmic del govern que va impulsar el plebiscit d'independència d'Eslovènia.
Xavier Arbós, catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Barcelona.
Eduard Roig, professor de dret constitucional de la Universitat de Barcelona.
Francisco Rubio Llorente, jurista i expresident del Consell d'Estat.
José Antonio González Casanova, catedràtic de teoria de l'estat i dret constitucional de la Universitat de Barcelona.
Francesc de Carreras, catedràtic de dret constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Mercè Barceló, membre del Col·lectiu Praga i catedràtica de dret constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona.
A més, l'advocat i pare de la Constitució Miquel Roca compareixerà el proper 15 d'octubre a la comissió. Al seu torn, el també pare de la Constitució Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón ha declinat la invitació, ja que opina que el seu càrrec com a membre del Consell d'Estat li impedeix participar-hi.