El PSC, atrapat per l'estratègia del PSOE per arribar a la Moncloa
A 27 dies de les eleccions, els socialistes catalans no gosen desmarcar-se del discurs unionista que vol marcar Pedro Sánchez
BarcelonaEls socialistes catalans ho diuen des de fa mesos: volen actuar d'àrbitres del procés i fer de partit frontissa. Però ho tenen difícil quan el PSOE, pensant en l'assalt a la Moncloa, entona amb insistència un discurs inequívocament antiindependentista que vol que el PSC assumeixi com a propi. L'últim capítol d'aquest objectiu ha vingut de la mà de l'expresident del govern espanyol Felipe González, amb una dura carta adreçada als catalans en la qual equipara el procés sobiranista amb el nazisme i el feixisme i que ha estat celebrada fins i tot pel PP. Els de Miquel Iceta, però, a 27 dies de les eleccions catalanes, ho tenen difícil per desmarcar-se'n, si més no de portes enfora, d'un discurs que saben que acaba generant un efecte rebot entre l'electorat independentista. "Està escrita amb la millor intenció del món. Ajuda més que perjudica", assegura un dirigent de la cúpula de Nicaragua.
La carta és només la continuació d'una línia que el PSOE ha seguit aquest estiu i que s'ha fet evident quan ha demanat al PSC que castigués els regidors i alcaldes que afavorissin l'adhesió dels seus municipis a l'Associació de Municipis per la Independència o bé quan ha deixat clar que no està disposat a acceptar un pacte fiscal amb Catalunya. A deu dies de l'inici de la campanya, les dues condicions que els socialistes catalans van posar sobre la taula perquè la reforma federal de la Constitució tingui credibilitat entre els catalans segueixen sent una línia vermella a Ferraz. La primera, que Catalunya sigui reconeguda com a nació. La segona, un tracte fiscal diferenciat. "No pot ser un estat federal que reprodueixi el model autonòmic", diu un membre de la direcció.
Malgrat tot, el PSC no es pot permetre a hores d'ara cap símptoma de discrepància amb un PSOE que pensa més en les eleccions generals que no pas en unes eleccions catalanes en les quals té coll avall que acabarà jugant, segons apunten les enquestes, un paper secundari. Iceta ja va defensar ahir la missiva de Felipe González qualificant-la de "consell d'un bon amic" i el seu cercle més pròxim segueix fil per randa aquesta consigna. "Els independentistes estan més mobilitzats. La carta ajuda a mobilitzar els no independentistes", sosté un dirigent de la cúpula.
Amb tot, ja fa setmanes que altres dirigents de la direcció del partit adverteixen que aquest discurs del PSOE flirteja amb la idea de ser una "versió 'soft' del PP" que no els convé, perquè acaba ancorant el PSC en el mateix bloc que el PP i Ciutadans, un frontisme del qual justament Iceta assegura que no vol formar part. Especialment perquè, un cop han baixat del carro del dret a decidir, els allunya encara més de la centralitat política. En tot cas, conscients que d'aquí al 27-S Pedro Sánchez no canviarà d'opinió per defensar el federalisme asimètric, els socialistes catalans comptaran amb la seva presència durant la campanya. El missatge se centrarà en el mínim comú denominador: reforma federal de la Constitució amb reconeixement de les singularitats lingüístiques i culturals catalanes. Sense especificar gaire més per no trepitjar ulls de poll. "El PSOE ja ha acceptat un canvi de la Constitució. Seguirem insistint perquè aquesta reculli les ambicions i aspiracions de Catalunya", asseguren.