Política27/09/2019

El PSC aspira a ser el "primer partit de Catalunya" fent bandera del federalisme

El document marc del congrés dels socialistes insisteix en la solució federal com la més "viable"

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaEl PSC es proposa que el catorzè congrés del partit, que tindrà lloc els dies 13, 14 i 15 de desembre, fixi el full de ruta per tornar a ser el "primer partit de Catalunya". Així queda recollit en el document marc del conclave socialista, que ha de ser ratificat aquest divendres pel consell nacional i al qual ha tingut accés l'ARA. "Aquest programa vol fer del PSC el primer referent de l'esquerra, el referent de l'esquerra federalista, el partit aglutinador de tot l'espai catalanista i progressista no independentista", afirma la ponència, que assenyala el PSC –ara quarta força al Parlament, amb 17 diputats– com la "nova gran esperança de redreçament" d'una Catalunya "esquinçada" i fixa un objectiu per a la "nova etapa": tornar a encapçalar el govern de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document, que se sotmetrà a les esmenes de tota la militància, es divideix en tres parts –estratègia, programa i organització–, i en les dues primeres s'insisteix en la tradicional aposta dels socialistes pel federalisme, reivindicada recentment per Iceta en una conferència a Madrid. "Defensem l'opció federal i ens proposem treballar en aquesta línia", afirma el PSC, convençut que aquesta via és "la més viable políticament" i "l'única capaç d'aglutinar un ampli suport social". De moment, però, l'aposta pel federalisme ha quedat aparcada pel PSOE –que no la inclou al seu programa– i, segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) del juliol, els partidaris d'un estat federal representen només el 24,5% dels catalans, per darrere dels que prefereixen una Catalunya independent (34,5%) i els que volen mantenir l'estat autonòmic (27%).

Cargando
No hay anuncios

Els socialistes basen la seva proposta per al país, poc concretada en el document, en el "reconeixement" de Catalunya com a nació, la millora de l'autogovern i un finançament "just i suficient", i tornen a reclamar l'impuls d'una hisenda federal. En el camí per aconseguir aquests objectius, continuen cridant a treballar per a un acord entre catalans, i després amb la resta de l'Estat, que s'hauria d'acabar votant. "Això vol dir més política de veritat i menys forçar la legalitat empenyent-nos a la judicialització o demanant l'aplicació fraudulenta d'un article 155 de la Constitució espanyola perpetu i general", apunten. Al llarg dels documents no es fa cap referència a la sentència del judici del Procés ni a la situació dels presos polítics o exiliats.

Model "plurilingüe" a l'escola i "reconfiguració" dels mitjans públics

En un text molt crític amb l'independentisme, al qual s'acusa de "victimisme", "ús partidista de les institucions" i "instrumentalització política dels sentiments" de la ciutadania, el PSC remarca la necessitat de renovar els "consensos trencats" a Catalunya, i entre ells destaca la llengua. A parer seu, l'independentisme "ha associat el català a la seva causa" i l'ha utilitzat de manera "partidista" i "especialment a l'escola". El partit es proposa, així, defensar tant el català com el castellà a través d'un "model plurilingüe" a les aules amb la "flexibilitat que la realitat sociolingüística al nostre país exigeix". També es proposa "reconfigurar" els mitjans de comunicació públics després que part de la programació de TV3 i Catalunya Ràdio s'hagi convertit, a parer seu, en un instrument d'"agitació i propaganda" al servei del Procés.

Cargando
No hay anuncios

El full de ruta del PSC, concebut per als pròxims tres anys i que tot apunta que tornarà a liderar Iceta, inclou tot un seguit de propostes d'àmbit social i econòmic, posant l'accent en el feminisme i la necessitat de fer front a l'emergència climàtica. Un seguit de punts amb els quals vol aprofitar els bons resultats de les últimes eleccions generals i municipals –afavorits per l'efecte Pedro Sánchez– per ratificar el seu retorn a la centralitat a les pròximes autonòmiques. La clau de l'èxit de la tercera via socialista a les urnes, però, passa també per la continuïtat del PSOE a la Moncloa, segons reconeix el partit en el document marc: "Una Espanya progressista i europeista és l'única via perquè torni a ser 'atractiva' per a la immensa majoria dels catalans".