Política07/06/2019

El PSC veu aplanat el camí de l’acord amb BComú

El partit no concep que Colau arribi al ple sense pacte

Marc Toro

BarcelonaQuan BComú va anunciar dijous al vespre que Ada Colau es presentaria a la investidura per revalidar el càrrec d’alcaldessa de Barcelona, la federació del PSC a la ciutat estava reunida. De la trobada en va sortir una resolució, aprovada per unanimitat, que refermava l’objectiu dels socialistes de tancar un acord de govern exclusivament amb els comuns, però també un avís de Jaume Collboni: només garanteixen els vots a Colau si hi ha un pacte a dos “abans” del ple del dia 15, quan es constituirà l’Ajuntament. I ahir, abans que el plenari dels comuns ratifiqués el pas endavant de la seva alcaldable, els socialistes van evidenciar que veuen més a prop l’acord per governar plegats. “No concebo que Ada Colau arribi al ple d’investidura sense haver buscat els vots que la facin possible”, va afirmar la número dos de la candidatura, Laia Bonet.

Inscriu-te a la newsletter Pagar autònoms a ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts socialistes opinaven ahir que el fet que els comuns es postulin per a la investidura és “un primer pas imprescindible” per a l’entesa amb el PSC. “Aplana el camí”, afegien, i en la mateixa línia que Bonet donaven per descartat que Colau intenti ser alcaldessa amb el risc d’acabar a l’oposició -si en primera volta no aconseguís prou vots, el republicà Ernest Maragall seria automàticament l’alcalde-. Amb tot, la número dos de Collboni va deixar clar que “qui presenta la candidatura és a qui correspon buscar els suports i els vots al plenari”. ¿I el PSC descarta rotundament donar-los a Colau sense pacte per evitar que hi hagi un alcalde independentista a Barcelona? Bonet va evitar mullar-se. Fonts del partit consideren que aquest és l’objectiu que l’alcaldessa en funcions buscarà fins al final, però també es mostren convençuts que Collboni no cedirà. “Fa quatre anys havia guanyat les eleccions i ara no”, diuen, sumant arguments per no donar un suport sense contrapartides a Colau, i recorden que la confiança amb els comuns encara està tocada pel fet que els expulsessin del govern quan van avalar l’aplicació del 155. El mateix Collboni, de fet, admetia dijous que la negociació amb BComú -que s’està duen a terme amb la màxima discreció-“no està sent fàcil ni es preveu que sigui fàcil”.

Cargando
No hay anuncios

Entesa contra la “inoperància”

Sigui com sigui, el PSC parteix de la base que Colau acabarà triant entre Collboni i Maragall, i pressiona perquè ho faci a favor d’“un govern pro Barcelona, de progrés i no subordinat al conflicte”, va reiterar ahir Bonet, que va alertar que l’entrada de l’independentisme al govern municipal traslladaria al consistori la “inoperància” de la Generalitat. I encara va afegir un altre motiu per a l’entesa amb els socialistes: “Un 60% dels electors van optar per opcions no independentistes i un altre 60% per opcions de progrés. La intersecció de les dues majories és l’espai que conformen BComú i el PSC, i és per això que nosaltres hem apostat per aquesta fórmula”, va dir, i va insistir que treballaran “fins a l’últim moment” perquè sigui possible. Ara caldrà que Colau, apuntaven ahir fonts del partit, faci “el segon pas”.