Política26/09/2014

La desobediència del PSC al territori pel 9-N

Centenars de regidors socialistes donen suport o s'abstenen a la moció impulsada per l'AMI per donar suport a la consulta

Sara González
i Sara González

BarcelonaEl PSC és probablement, a hores d'ara, el partit que més s'ha erosionat des que Catalunya va posar en marxa el procés sobiranista. Fins a tal punt que és incapaç de mantenir un posicionament unitari quan arreu del territori es posa sobre la taula una moció de suport a la consulta del 9-N. Les consignes llançades des del carrer de Nicaragua no quallen, fins i tot en una part dels regidors de l'àrea metropolitana. Centenars de càrrecs municipals del PSC no han seguit la pauta de votar en contra del 9-N.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La direcció socialista, primer sota el comandament de Pere Navarro i ara sota el de Miquel Iceta, ha decidit donar l'esquena a la consulta del 9-N. Consideren que la data fixada és precipitada i la pregunta, un "nyap", i defensen que per garantir l'exercici del dret a decidir l'única via és acordant aquesta consulta amb el govern espanyol. Ancorat en aquest posicionament fixat des de la cúpula, el PSC s'ha anat allunyant de la nova centralitat fixada pel sobiranisme. La divisió va arribar a tal punt que a l'estiu Navarro va dimitir i el partit es va sotmetre a una operació a cor obert en la qual només un veterà que portava més de tres dècades a la cuina del partit va gosar agafar el bisturí. La formació no en va sortit indemne. La diàspora s'ha anat eixamplant i el partit ha hagut d'assumir el trencament de la disciplina de vot per part d'algun diputat com a mal menor per evitar perdre més actius.

Cargando
No hay anuncios

Pel camí també ha anat perdent musculatura territorial i capacitat d'influència a l'hora de fixar posicionaments. La prova és que a vuit mesos per a les municipals els regidors socialistes d'arreu de Catalunya han posat en evidència les grans discrepàncies que tenen al voltant de la consulta del 9-N a l'hora de votar als consistoris la moció de suport impulsada per l'Associació de Municipis per a la Independència. El PSC hi va votar en contra al Parlament –a excepció de les diputades Marina Geli i Núria Ventura–, mentre que arreu del territori centenars de regidors s'han saltat la pauta per abstenir-se i, fins i tot, votar a favor.

Els que han votat 'sí'

Cargando
No hay anuncios

El cas més flagrant ha estat el de l'Ajuntament de Badalona, on aquest divendres el sí al 9-N s'ha imposat gràcies als vots favorables de vuit regidors socialistes. Una esmena acceptada per CiU i ICV-EUiA puntualitzant que la consulta se celebri "dins un marc legal", tal com ha assegurat el president de la Generalitat, Artur Mas, ho ha fet possible. Els populars capitanejats per l'alcalde Xavier Garcia Albiol s'han quedat sols votant en contra. No deixa de ser paradoxal, però, que el líder dels socialistes badalonins, Jordi Serra, votés dijous en contra de la moció del 9-N al ple de la Diputació de Barcelona.

Els regidors socialistes d'altres municipis de pes a Catalunya també s'han decantat pel vot a favor del 9-N. És el cas d'Igualada, Vic, Castellar del Vallès, Vilafranca del Penedès, Figueres, Olot, Ripoll, Lloret de Mar, Ullastrell, Vacarisses o la majoria del grup a Vilanova i la Geltrú, entre altres.

Cargando
No hay anuncios

Abstencions clau o significatives

Amb tot, és significativa també l'abstenció per part de regidors del PSC que han permès que s'aprovessin mocions de suport al 9-N en ciutats de l'àrea metropolitana. És el cas de Terrassa i Sabadell, dues ciutats importants governades per alcaldes socialistes. Significativa ha estat també l'abstenció del PSC de Tarragona, governada pel socialista Josep Fèlix Ballesteros. El mateix han fet els càrrecs municipals del PSC de Mataró, Polinyà, Castellbisbal, Reus, Pineda de Mar –on el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, governa amb majoria absoluta–, Ripollet, Sant Quirze del Vallès o Santa Perpètua de Mogoda.

Cargando
No hay anuncios

No són pocs, però, els municipis que han vist com el grup municipal del PSC es trencava de la mateixa manera que ho va fer al Parlament. A Rubí, per exemple, un regidor del PSC va votar a favor del 9-N, un es va abstenir i la resta, entre ells, l'alcaldessa, van votar-hi en contra. A Sant Vicenç dels Horts dos regidors van donar-hi suport, mentre que tres van votar 'no'; a Blanes, tres van votar 'sí' i quatre, entre ells, l'alcalde, es van abstenir; a Tàrrega, tres socialistes van votar a favor i dos es van abstenir, i a Sant Carles de la Ràpita, dos a favor i una abstenció. Caldrà veure què passa també al ple extraordinari que Girona celebra aquest vespre. Aquests són només alguns dels exemples de fins a quin punt el procés sobiranista polaritza els socialistes a gran i, fins i tot, a petita escala.

Aquesta diversitat del mapa territorial a l'hora de posicionar-se sobre la consulta del 9-N ja havia estat prevista per la direcció de Miquel Iceta. És per això que des de la seu de Nicaragua es va facilitar una moció pròpia en defensa del dret a decidir i del diàleg entre governs per pactar la consulta. Amb tot, la moció impulsada per l'AMI és la que més ha quallat. La portaveu del PSC, Esther Niubó, va assegurar dilluns que comprenien que la diversitat territorial implicava que hi hauria molts "matisos" i que cada grup municipal actuaria en funció de la seva particularitat. El resultat, però, ha acabat sent vots antagònics amb tants i tants matisos que caldrà veure si, de cara a les municipals, poden confluir o no en un punt de trobada.