NOVA ETAPA
Política13/11/2015

La proximitat del 20-D força una negociació contra rellotge

JxSí i la CUP volen un acord ràpid tot i que la llei els dóna dos mesos per negociar

Gerard Pruna
i Gerard Pruna

Barcelona“És un no, però és un no tranquil”. Així verbalitzava el diputat de la CUP Antonio Baños la negativa de l’esquerra independentista a investir Artur Mas. Era el cinquè no del dia. El que confirmava que Mas tornaria a marxar del Parlament sense la investidura. El que obria la porta a un terreny inexplorat a Catalunya. Mai abans havien fet falta més de dos debats per investir un president. Ni Jordi Pujol, ni Pasqual Maragall, ni José Montilla n’havien necessitat tres. Tot i els dos mesos de límit que fixa la llei abans de tornar a convocar eleccions, la voluntat de JxSí i la CUP és que l’acord arribi abans de les eleccions espanyoles del 20-D. S’obren setmanes de negociacions contra rellotge per desencallar la situació. Si ho aconsegueixen, hi haurà per primer cop un tercer debat d’investidura al Parlament. Si no, Catalunya tornarà a les urnes en unes noves eleccions anticipades.

Nova ronda de contactes

Forcadell haurà de reunir-se de nou amb els grups

Cargando
No hay anuncios

Un cop acabats els dos primers debats d’investidura sense que Mas hagi rebut el suport de la majoria dels diputats, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, haurà d’obrir una nova ronda de reunions amb els grups parlamentaris perquè proposin un candidat a la presidència que podria ser una altra vegada Artur Mas, o algú altre. Un cop fet aquest formalisme, el Parlament té fins al 10 de gener per celebrar quan vulgui un nou debat d’investidura.

El debat intern de la CUP

La CUP debatrà l’estat de les negociacions el 29 de novembre

Cargando
No hay anuncios

Una de les primeres dates clau del calendari. L’esquerra independentista celebrarà el 29 de novembre una “jornada de debat nacional” sobre l’estat de les negociacions amb JxSí. És una reunió convocada amb la previsió que no hi hagi acord encara. Si hi hagués un pacte abans, la CUP hauria de celebrar una assemblea nacional extraordinària -formada per militants de totes les formacions que van integrar la candidatura que va concórrer el 27-S- per referendar-lo.

El parèntesi del 20-D

L’aturada del ple per les eleccions comprimeix el calendari

Cargando
No hay anuncios

La tradició parlamentària diu que l’activitat al Parlament s’atura durant totes les campanyes electorals. Això vol dir que entre el 4 i el 20 de desembre no es podria celebrar cap debat d’investidura. Un factor que comprimeix encara més el calendari. Per exemple, si l’acord entre JxSí i la CUP es ratifiqués el 29-N, el debat d’investidura s’hauria de celebrar abans del dia 4 de desembre. Si no, caldria anar ja a la setmana abans de Nadal o deixar-ho per al començament del 2016.

10 de gener: data límit

El termini per arribar a un acord és, per llei, de dos mesos

Cargando
No hay anuncios

I si s’arriba al 2016 què? Doncs la llei de la presidència de la Generalitat i del Govern dóna dos mesos de límit per investir un president. Un compte enrere que va començar amb la votació del primer debat d’investidura, el 10 de novembre. Això vol dir que el termini màxim que té la cambra venç el diumenge 10 de gener. Si se supera aquesta data, s’haurien de fer unes noves eleccions i Catalunya tornaria a anar a les urnes al març.

Hi haurà eleccions abans?

La llei impedeix que el president torni a convocar abans del gener

Cargando
No hay anuncios

¿Podria haver-hi eleccions abans del març si JxSí i la CUP trenquen negociacions sense esgotar els terminis? No. La llei fixa que després d’unes eleccions anticipades -les del 27-S ho van ser- cal esperar com a mínim un any per tornar-ne a convocar unes altres, si no és que no es pot formar govern. Això vol dir que, malgrat que es donés per perduda qualsevol opció d’investir un president de la Generalitat, caldria esperar fins al 10 de gener per confirmar que Catalunya segueix sense. Arribats aquí, sí que es tornarien a convocar eleccions.