El nou govern de Pedro Sánchez

La protesta més multitudinària contra Sánchez i l'amnistia reuneix 170.000 persones a Madrid

Feijóo i Abascal hi participen per separat i el líder de Vox reclama una "resposta conjunta" amb el PP

MadridAmb l’amnistia ja registrada al Congrés i amb Pedro Sánchez investit president del govern espanyol, l’espanyolisme ha tornat a sortir al carrer un cap de setmana més en la protesta més multitudinària feta fins ara. 170.000 persones s'han concentrat a la plaça de Cibeles de Madrid, segons la Delegació del govern espanyol, més del doble que diumenge passat a la Puerta del Sol. S'hi han onejat banderes espanyoles i de la Unió Europea, i els manifestants han cridat Sánchez i Puigdemont "a la presó", així com els habituals insults al líder socialista –des de "traïdor" fins a "fill de puta" i "mentider"–, a més d'un nou lema: "Sánchez, m'agrada la fruita", arran de les polèmiques paraules de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que ha tornat a sucar-hi pa. "Si és una ajuda per a l'agricultura espanyola, doncs me n'alegro", ha dit als mitjans.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions abans de l'acte, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha fet una petició al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. Li ha demanat una reunió per "coordinar la resposta institucional" davant del "cop" que considera que està donant Sánchez i que avisa que es "consumarà" amb la llei d'amnistia, que va entrar dilluns al registre de la cambra baixa. Un dels escenaris que vol explorar Abascal és com aturar-la al Senat. Segons el líder de Vox és el moment "d'intentar tot el possible" i ha insistit a demanar al PP, que hi té majoria absoluta, que impedeixi tramitar-la. "A més, hem d'assumir riscos personals", ha afirmat. La ultradreta intenta empènyer cada cop més els populars i mira de marcar-li el pas amb noves propostes, que cada cop van una mica més enllà.

Cargando
No hay anuncios
Arribada d'Ayuso i Feijóo a la Cibeles.

This browser does not support the video element.

Feijóo, que va confirmar l'assistència a aquesta concentració després que l'anterior protesta promoguda per diverses entitats a la plaça Colón de fa tres caps de setmana –on va participar Vox però no el PP– aplegués 100.000 persones, no ha parlat d'aquesta petició d'Abascal. El líder dels populars ha exigit a Sánchez que "no aixequi murs" entre espanyols i ha alertat que "les alarmes de la democràcia estan enceses". Feijóo ha tornat a denunciar la "humiliació" de l'amnistia i ha avisat que el seu partit no deixarà de "denunciar" els "atropellaments" del PSOE i els independentistes.

Cargando
No hay anuncios

Tant el PP com Vox han secundat la convocatòria, promoguda per un centenar d'entitats, que eleven la xifra d'assistents a prop d'un milió de persones. Ara bé, per molt que els líders de la dreta i la ultradreta hi hagin assistit, ho han fet per separat, evitant, de nou, una foto conjunta. El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha criticat que hagin estat "junts" en la mateixa protesta, senyal que "no acaben d'acceptar el govern progressista". Cap dels dos ha intervingut en els parlaments a l'escenari, però mentre que el president de Vox els ha seguit des de primera fila, dins del perímetre de seguretat de l'organització, Feijóo ho ha fet uns metres més lluny, acompanyat d'alguns dels seus barons i de membres del partit. Han estat a punt de creuar-se quan ja marxaven, però han evitat una salutació. Mentre abandonaven la concentració, pel mateix carrer i a pocs metres de distància, es confonien els crits de "president" dels manifestants dirigits a l'un o l'altre. "Abascal, vull una foto amb tu", deia un manifestant, que s'ha decebut quan ha vist que s'havia apropat al cercle que envoltava Feijóo.

Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal sortint de la concentració a pocs metres de distància sense saludar-se.

This browser does not support the video element.

A l'escenari, representants d'entitats com la presidenta de S'ha Acabat!, Julia Calvet, i l'escriptor Fernando Savater han elevat el to de la crítica a Sánchez. Els manifestants responien a les intervencions amb càntics nacionalistes, com "Espanya una i no 51", "Que no ens enganyin, Catalunya és Espanya" o "Aquesta batalla la guanyarem". Qui no s'ha perdut la concentració des de sota de l'escenari ha estat l'exdirigent del PP de Madrid Esperanza Aguirre, que també va protagonitzar una de les primeres protestes a Ferraz fent una crida a tallar el trànsit. Hi ha assistit, a més, el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa. També s'ha endut un record Aleix Vidal-Quadras, aplaudit en la distància pels manifestants després d'haver rebut un tret a la cara del qual ja s'està recuperant. Ahir a la nit va tornar a escriure a X per primer cop després de l'agressió.

Cargando
No hay anuncios
Concentració a la Cibeles contra l'amnistia.

This browser does not support the video element.

Un cop s'ha donat per acabada la concentració, uns 3.000 manifestants, segons la Delegació, han decidit continuar al carrer Ferraz i han tallat la Gran Vía en direcció a la seu estatal del PSOE, escenari de protestes diàries des de fa més de dues setmanes. La protesta d'ahir al vespre, però, ja només va reunir un miler de persones, cada dia amb un perfil més radical i minoritari. Un grup de diversos centenars no n'ha tingut prou amb la protesta a Cibeles ni amb la del carrer Ferraz i han intentat arribar al Palau de la Moncloa. La Policia Nacional els ha barrat el pas quan anaven en direcció a la residència de Pedro Sánchez i han tallat durant una estona la carretera A-6.