Política29/10/2016

Una manifestació multitudinària anti Rajoy recorre Madrid

Iglesias ha fet marxa enrere i finalment no ha saludat els organitzadors de la protesta d'Envolta el Congrés, com tenia previst

Mariona Ferrer I Fornells

Madrid"No ens representen", "la veu del poble no és il·legal", "ja són aquí, ja es veuen, els lladres del PP", "aquí hi ha la cova d'Alí Babà", "Rajoy i Cospedal, a Soto del Real". Aquests són els crits que se senten en la protesta que envolta el Congrés contra la investidura de Mariano Rajoy, que des de les sis de la tarda recorre el centre de Madrid. Podem ha evitat finalment monopolitzar la protesta. Pablo Iglesias ha fet marxa enrere a últim moment i no ha saludat els manifestants, tal i com tenia previst. Sí que ho fet un dels seus homes, el diputat Rafael Mayoral, així com el líder d'IU, Alberto Garzón, i un grupet més de diputats. En representació d'En Comú Podem hi ha anat el diputat Félix Alonso. Tots ells han estrat al recinte de seguretat del Congrés des de la manifestació per un carrer adjacent a la carrera de San Jerónimo. Han estat aplaudits, i després han travessat un cordó policial per accedir al Congrés pel carrer Zorrilla. Ho han fet amb el puny enlaire i entre crits de "el poble unit, mai serà vençut" dels manifestants.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot plegat, passava enmig d'un fort dispositiu policial. Més de mil agents blinden des de primera hora de la tarda el Congrés dels Diputats. La carrera de San Jerónimo està totalment tancada al trànsit i els accessos a la cambra totalment blindats amb tres nivells de tanques. Només s'hi pot accedir ensenyant el DNI i, en molts casos, si es té una acreditació de premsa. La imatge no es repetia des del 2012, quan el PP va patir la pitjor onada de protestes i la primera manifestació d'Envolta al Congrés va acabar amb desenes de ferits. Des de llavors que és habitual veure tanques a les portes d'accés quan hi ha manifestacions, però no es recordava un dispositiu similar des del naixement de Podem, que va minar les protestes al carrer a Madrid.

Cargando
No hay anuncios

Més afluència de la prevista

La protesta ha començat amb pocs centenars de persones, però ha anat augmentant fins a reunir-ne milers que han emplenat les grans vies centrals de Madrid: passeig del Prado, plaça Cibeles, carrer Alcalá i Puerta del Sol. Es tracta d'una de les majors manifestacions a Madrid des que la va convocar Podem a principis del 2015. "No ens ho creiem ni nosaltres mateixos, pensàvem que seríem els quatre gats de sempre", assegura un dels membres de la convocatòria.

Cargando
No hay anuncios

Molts votants socialistes indignats

Tot i que el lema de la protesta és "Davant del cop de la màfia, democràcia", molts del manifestants consultats per l'ARA han assegurat que no la compartien però que havien assistit a la concentració en contra de l'abstenció del PSOE. Molts del manifestants són votants socialistes indignats per la decisió del PSOE que reclamen una major entesa amb Podem. "Estic molt indignat, he votat PSOE sempre i no ho tornaré a fer", explica en Manuel, un psicòleg de 60 anys.

Cargando
No hay anuncios

La manifestació l'ha convocat la Coordinadora 25-S per protestar contra la investidura "il·legítima" de Rajoy. En el cartell apareixen tant el líder popular com la baronessa andalusa Susana Díaz i l'expresident socialista Felipe González brandant pistoles. Podem dóna suport a la manifestació però no és un dels signants de la convocatòria, si bé una de les seves faccions, l'agrupació d'anticapitalistes. Per a la delegada del govern a Madrid, Concepción Dancausa, és “evident” que Podem dóna suport a la protesta. La manifestació sortirà de la plaça Neptuno, a pocs metres del Congrés, i es dirigirà fins a la plaça de Sol.