La crisi d'ERC

Helena Solà: "Proposem una consulta abans d'un any per revisar tots els acords amb el PSC"

Candidata a presidir ERC per Foc Nou

BarcelonaHelena Solà (Barcelona, 1976) és la primera dona que es presenta per liderar ERC. Ho fa sota el paraigua de la candidatura de Foc Nou i farà tàndem amb Alfred Bosch, candidat a la secretaria general.

Va estar a punt d'estripar el carnet i ara es presenta per liderar el partit. Què ha passat aquí?

— Vaig tenir un desencís per la inèrcia del partit, que patia una davallada electoral sense que es fes res, després va arribar l'escàndol dels cartells i finalment la investidura d'Illa. Vaig pensar que no hi havia futur, perquè estem enmig d'una baralla entre dues persones molt potents, dos sectors, els junqueristes i els roviristes. I aquí vaig prendre la decisió de donar-me de baixa. Però em van convocar a una reunió a casa de l'Alfred Bosch i em vaig adonar que no era l'única que pensava el mateix. Em va donar esperança.

Defensen que ERC sigui nítidament independentista. No ho és ara?

— Esquerra s'ha perdut gestionant el mentrestant, ha canviat aquest rumb. Quan es dona la clau de la Generalitat al senyor Illa, ens allunyem més d'aquesta fita.

Cargando
No hay anuncios

Però hi ha membres dins la seva candidatura que van votar sí a Illa.

— I ara n'estan penedits. Hi ha persones que van creure els que estan al capdavant del partit quan van dir que era un bon acord. I també persones que creuen que l'acord és bo, però que hi ha d'haver una regeneració.

També diuen que si guanyen no trencaran els pactes amb el PSC al Parlament o al Congrés. Per què?

— Esquerra ja ha complert amb l'acord amb el Partit Socialista, ja li ha donat la clau de la Generalitat. Trencar el pacte què significa? Que l'altra part, que és la que ha de complir, no compleixi. El que proposem és fer una consulta vinculant. A tot estirar el 7 d'agost del 2025, un any després del pacte, per preguntar a la militància si cal revisar tots els acords que tenim amb el Partit Socialista.

Cargando
No hay anuncios

S'ha de tornar a mirar cap a Junts?

— Si hi ha una sèrie de partits que compartim el fet que som independentistes, tot i que ens costi, hem de ser capaços de poder arribar a acords, sigui amb Junts, la CUP, o amb partits que encara que no siguin independentistes estan a favor de fer un referèndum. Però també amb la ciutadania, amb les entitats. La força de l'1 d'octubre no va venir pels partits polítics, va venir de la gent del carrer i hem de tornar a il·lusionar.

Per què Oriol Junqueras no ha de liderar el partit?

— Com a regidora, he estat 12 anys al meu ajuntament i crec que van ser massa. L'ideal haurien sigut 8. Després de 12 anys d'haver tingut al capdavant l'Oriol Junqueras i la Marta Rovira, el millor que pot passar és un canvi, perquè és saludable.

Cargando
No hay anuncios

Està d'acord amb exdirigents com Puigcercós, que diu que si Junqueras guanya l'endemà es trobaran amb un partit dividit?

— No sé què passarà l'endemà del 30 de novembre, però el que està passant ara mateix és molt greu i hem de ser capaços de redreçar la situació.

I per què no s'ha plantejat anar amb Nova Esquerra Nacional?

— Reconec que Nova Esquerra Nacional han fet l'intent de posar cares noves, però al final l'estructura és la mateixa que ens ha portat fins on som avui.

Cargando
No hay anuncios

Però no posen més fàcil la victòria a Junqueras, anant per separat?

— No, al contrari. Nova Esquerra Nacional representa aquesta estructura que no ha actuat com esperàvem quan ha passat l'afer dels cartells. S'hauria d'haver fet una comissió d'investigació i, si calia, una auditoria externa. Hem de saber qui ho va idear, executar, qui va permetre els pagaments a través de Relevance. Avui no ho sabem.

No confien en els mecanismes interns del partit per resoldre-ho?

— No ens refiem de l'estructura del partit des del moment en què això ha pogut passar.

Cargando
No hay anuncios

Descarten una fusió en segona volta?

— Haurien de canviar moltes coses.

Quines?

— Acceptar aquesta investigació en l'àmbit intern, que no pot ser pura cosmètica, revisar els pactes amb el Partit Socialista... Tenim un full de ruta diferent i haurien de venir al nostre terreny de joc per poder negociar. Tenim uns objectius molt clars i serem inflexibles.

Cargando
No hay anuncios

Entenc que descarta una fusió amb qualsevol de les candidatures abans del dia 30?

— Està absolutament descartat.

Imaginem-nos que vostès són els guanyadors. Integraria membres d'altres candidatures?

— Podríem integrar membres d'altres candidatures. Hi tinc amics i gent que aprecio molt i que són molt potents. Però persones que, per exemple, poden tenir relació de forma directa o indirecta amb l'estructura B, no hi tindrien cabuda.

Cargando
No hay anuncios

Pot ser que la votació final sigui entre Oriol Junqueras i Xavier Godàs, a qui prefereix al capdavant del partit?

— És molt complicat. No sé què votaria.

Vostè és una cara nova, però va acompanyada d'Alfred Bosch, que és exconseller, que ha estat una cara visible d'Esquerra a Barcelona, exdiputat al Congrés. Com casa?

— Cap dels membres de la nostra candidatura ha format part de l'executiva actual. Quan parlem de regeneració, no volem dir que siguem persones inexpertes.

Cargando
No hay anuncios

Pot ser un bon secretari general tenint en compte que va haver de dimitir quan estava a la conselleria per no haver actuat prou de pressa en un cas d'assetjament sexual?

— Respecto l'Alfred perquè és de les poques persones que va entendre que tenia una responsabilitat política i, per tant, va dimitir. Ell no va cometre aquests fets i la persona en qüestió, un assessor que tenia, va ser destituït. Va entendre que hi havia una responsabilitat política, a diferència de l'actual direcció, en què no ha dimitit ningú amb els fets tan lamentables que hem conegut.

Com Nova Esquerra Nacional, vostès també són partidaris que pugui haver-hi algú dirigint el partit i que sigui algú altre candidat a presidir la Generalitat. Tenen algun nom al cap per ser president de la Generalitat?

— No ho hem pensat. Aquesta bicefàlia és bona i saludable perquè moltes vegades quan un està governant cal una mirada externa i de partit.

Junqueras pot ser un bon candidat a la presidència de la Generalitat?

El respecto i admiro molt. És un gran polític, és una gran persona, però la gent del carrer, almenys al meu entorn, ha girat full. Entenc que és molt dolorós, i ho dic des de la comoditat de tots els que estàvem al sofà de casa quan ell ha estat a la presó. És una persona a la qual s'ha de cuidar molt, com a totes les persones represaliades. Hi ha altra gent que considera que estan molt desenganyats no únicament amb l'Oriol Junqueras sinó també amb Puigdemont. Són dos lideratges que a l'1 d'octubre van ser molt potents, però han format part també d'aquesta desafecció.