La llei òmnibus de promoció econòmica s'aprova amb l'aval majoritari del PP i el suport d'ERC en l'àmbit comercial
La resta de l'oposició lamenta la manca de diàleg de CiU i critica el tràmit parlamentari que ha "imposat" el Govern
BarcelonaLa tercera de les lleis òmnibus, la de promoció econòmica, ha estat aprovada aquest dijous al Parlament gràcies al suport majoritari que el PP ha donat a CiU. D'aquesta manera, el Govern ha assolit l'objectiu de tenir aprovats els tres projectes de llei abans d'acabar l'any, una fita que es va marcar el mes de juliol passat quan les òmnibus van entrar a la cambra parlamentària. Com la resta, la de promoció econòmica pretén simplificar i reduir els tràmits administratius per facilitar l'obertura de negocis i iniciar el camí de la recuperació econòmica.
PSC, ICV-EUiA no satisfets
Un fet que per al PSC, ICV-EUiA i el grup mixt no satisfà el projecte i, per això, s'han posicionat en contra. El diputat de CiU Ramon Espadaler, ha reivindicat l'esperit de la llei, que vol ajudar els emprenedors i eliminar les barreres per crear una empresa, per culpa de la burocràcia que acompanya aquests processos. Espadaler considera que a través dels acords als quals han arribat amb diferents grups polítics "no s'ha virat el rumb de la llei". El diputat de la federació nacionalista ha destacat, entre d'altres, "l'accentuació" del règim de comunicació d'inici d'activitat enlloc de la sol·licitud del permís de llicència per a les noves empreses i el silenci administratiu que s'imposa per a molts processos burocràtics, que haurà de garantir "més celeritat" en la resposta per part de l'Administració.
PP i CiU han acordat majoritàriament l'aprovació del projecte de llei després d'evidenciar l'acord en la majoria dels articles. En especial, en les àrees de control ambiental i en les d'habitatge. Pel que fa a les primeres, es redueixen els tràmits mediambientals necessaris per iniciar una activitat i s'adapten, segons han assegurat els dos partits, a les necessitats de les petites i mitjanes empreses. També pel que fa habitatge, PP i CiU han acordat que els pisos que actualment es fan servir per allotjar turistes passin a estar regulats per la llei de turisme i no pas per la d'habitatge, i també han decidit que els municipis deixin de tenir l'obligatorietat de reservar sòl públic per a la construcció d'habitatges de protecció oficial.
El PP nega "el pacte"
El diputat popular Santi Rodríguez ha assegurat que, malgrat el suport del seu grup a bona part del text, no es pot afirmar que la llei hagi estat pactada amb el PP. "De l'aprovació d'aquesta llei no se'n desprèn un pacte estable entre CiU i PP. Es desprèn que CiU va buscant socis diferents", ha indicat.
Precisament aquesta ha estat una de les principals crítiques del grup socialista. El portaveu del PSC, Jaume Collboni ha mostrat el seu desig que la "geometria variable" que fa servir CiU per aprovar els projectes del Govern "no esdevingui un eufemisme per ocultar un pacte estable entre les dretes de la cambra". Els socialistes s'han oposat pràcticament al conjunt del text, tot i que se'ls hi ha acceptat algunes esmenes pel que fa a la regulació de la pesca o a alguns punts del dret a l'habitatge.
Amb ERC, el Govern ha aconseguit pactar algunes de les reformes administratives en l'àrea de comerç. El president del grup parlamentari republicà, Joan Puigcercós, ha destacat especialment que la trama urbana consolidada es mantingui en els termes actuals, és a dir, que les grans concentracions comercials no puguin instal·lar-se als centres urbans. "Hem preservat l'actual model que estava amenaçat, perquè la directiva europea de serveis intenta acabar amb ell", ha assegurat Puigcercós. A més, ha destacat el compromís al qual han arribat amb l'executiu per refer la llei de comerç que pugui afrontar els diferents canvis legislatius que es proposen des d'Europa per tal d'assegurar la continuïtat del model català, en el qual les botigues i els petits comerços generen "activitat econòmica i cohesió social".
La resta de l'oposició, molt crítica amb les lleis òmnibus
Per a la diputada d'ICV-EUiA Laura Massana, el conjunt de lleis òmnibus que s'han debatut al Parlament han configurat "un esperit antidemocràtic com mai abans s'havia vist al Parlament". La tramitació de reformes en un centenar de lleis, moltes de les quals no tenen res a veure les unes amb les altres, els curts terminis de temps per debatre-les i la impossibilitat de recórrer al Consell de Garanties Estatutàries són alguns dels fets que porten els ecosocialistes a definir el procés "d'antidemocràtic" i una involució de la societat. Massana ha explicat que les òmnibus redueixen els òrgans de participació i atempten contra els drets socials dels catalans.
De la seva banda, el diputat de Ciutadans Jordi Cañas, ha comparat la redacció de les lleis òmnibus amb la novel·la més important de Mary Shelley, 'Frankenstein'. Cañas ha expressat el seu rebuig al projecte que s'ha debatut aquest dijous perquè no contribueix a promoure l'activitat econòmica i, enlloc d'òmnibus, ha titllat els projectes del Govern "d'òmnibluf".
Solidaritat Catalana per la Independència també ha qualificat "d'antidemocràtica" la tramitació de les lleis òmnibus i ha opinat que el projecte de promoció econòmica no aborda cap política per afavorir la recerca i el coneixement, sectors "prioritaris" per garantir la recuperació econòmica del país.