56 dels 62 jutges de la nova promoció aniran destinats a Catalunya, on hi ha la majoria de vacants

Andalusia és la comunitat autònoma que més magistrats aporta, seguida de Madrid, l'Aragó i Catalunya

El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes.
Ara
24/09/2020
2 min

Barcelona56 dels 62 jutges que conformen la 69a promoció de l'Escola Judicial (33 dones i 29 homes) aniran destinats a Catalunya, on hi ha la majoria de vacants, segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Els altres 6 aniran a òrgans judicials de les Balears, les Canàries i Extremadura. Els nous jutges reben aquest divendres els despatxos en un acte a Barcelona, polèmic per la decisió del govern espanyol que el rei no hi assisteixi, tal com era habitual. Andalusia aporta 11 jutges a la nova promoció, seguida de Madrid (9), l'Aragó (7), Catalunya (6), el País Valencià (5), Castella i Lleó (4), Múrcia (4), Galícia (3) i les Balears (3). Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa i Extremadura n'aporten 2 cadascuna, i Canàries i Navarra, 1.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mitjana d’edat dels alumnes quan van ingressar a l’Escola Judicial el 2018 era de 28 anys, tot i que els dos més joves en tenien 23 i el més veterà, 35. Quan van arribar a l’Escola, havien dedicat una mitjana de 4 anys i 7 mesos a preparar les oposicions d’accés a la carrera judicial, que un 58,06% havien decidit afrontar durant l'estada a la universitat com a estudiants de dret. Un 30,65% dels jutges en pràctiques ho van decidir abans de començar els estudis universitaris.

El 98,39% dels nous jutges van comptar amb el suport econòmic dels pares durant la preparació de l’oposició, i només el 3,23% van gaudir d’una beca. El 62,90% no tenen cap familiar vinculat al sector jurídic. Pel que fa al 37,10% restant, ja relacionat amb el sector, només cinc alumnes tenien com a familiar un jutge.

Preferència per l'àrea penal

En relació amb les preferències, l’àrea penal l'escullen el 27,38% dels membres de la promoció, seguida

per la civil (19,05%) i la de família (13,69%). La jurisdicció de menors la trien el 10,71% dels alumnes, per davant dels jutjats de violència sobre la dona (8,33%), els del contenciós administratiu (7,74%) i els de mercantil (6,55%). Un 3,57% dels membres de la promoció van expressar la preferència pels jutjats del social i un 2,98%, pels de vigilància penitenciària.

A l’acte d’entrega de despatxos d'aquest divendres intervindran el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes; el director de l’Escola Judicial, Jorge Jiménez, i la número u de la promoció, Cristina Menéndez, de 27 anys, nascuda a Pamplona i resident a Saragossa.

Filla d’un periodista i d’una fiscal, procedeix d’una família de llarga tradició jurídica: el seu avi va ser fiscal en cap de Navarra i els seus tiets són jutges a Catalunya. Llicenciada en dret per la Universitat de Saragossa, va dedicar dos anys i mig a aprovar l’oposició. La número u de la promoció LXIX ha fet la fase de pràctiques a Madrid i la de substitució a Gernika (Biscaia). La seva primera destinació serà el jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona).

stats