LA NOVA LEGISLATURA

La promesa incomplerta de restituir el Govern

Dissabte es perfila com la data d’una presa de possessió en què no repetirà cap membre del consell executiu

Reunió del Govern que encapçalava Carles Puigdemont del passat 2 d’octubre, l’endemà del referèndum d’autodeterminació de l’1-O.
Aleix Moldes
30/05/2018
4 min

Barcelona“La restitució del Govern legítim és la nostra prioritat”. El president de la Generalitat, Quim Torra, va insistir aquest dimecres des de Brussel·les en aquest mantra, que ha sobrevolat el discurs de l’independentisme des que l’executiu espanyol va cessar el president del Govern i tots els consellers en aplicació del 155. JxCat en va fer bandera durant la campanya electoral del 21-D i, fins i tot, ERC -més pragmàtica amb el tema- va participar-hi parlant del pres polític Oriol Junqueras com a possible president i acceptant que Toni Comín formés part de la primera selecció de Torra. Algunes fonts situen dissabte la presa de possessió d’un Govern completament nou. I, malgrat que aleshores Torra recuperarà el control del DOGC i, per tant, dels nomenaments, les fonts descarten cap restitució a curt termini. És, de fet, una promesa que ha anat caient a poc a poc, a mesura que els consellers hi han anat renunciant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Meritxell Borràs

L’única que va renunciar a anar a les llistes del 21-D

L’exconsellera de Governació va sortir d’Alcalá-Meco el 4 de desembre després de passar-hi 32 nits. Quan era a la presó va rebre l’oferiment de Carles Puigdemont d’anar a les llistes de JxCat, però el va declinar i va renunciar a la política.

Carles Mundó

Va deixar la política tan bon punt va ser escollit diputat

Malgrat que ERC havia pensat en ell per presidir el Parlament, Carles Mundó tenia clar que en la nova etapa calien cares noves a les institucions. Va renunciar a l’escó el 9 de gener, tot i haver sigut un dels puntals dels republicans durant la campanya electoral, a la qual va arribar tot just sortint de la presó d’Estremera.

Joaquim Forn

Continua empresonat tot i haver-se apartat de la primera línia

El 23 de gener Joaquim Forn va renunciar a l’escó i a qualsevol aspiració al Govern perquè les seves declaracions davant del jutge no entressin en contradiccions amb JxCat. Tot i això, el jutge el manté a la presó des de fa set mesos.

Clara Ponsatí

Va comunicar a Puigdemont que deixava de ser consellera

A finals de gener va renunciar a ser diputada i el 10 de març va transcendir que canviava Brussel·les per la docència a Escòcia. L’exconsellera d’Ensenyament va enviar una carta a Carles Puigdemont per renunciar a ser consellera a l’exili.

Meritxell Serret

Centrada a crear la delegació d’ERC a Brussel·les

Com Clara Ponsatí i Lluís Puig, l’exconsellera d’Agricultura va renunciar a l’escó abans de la sessió constitutiva del Parlament. Ara està centrada a crear la delegació d’ERC a Brussel·les.

Dolors Bassa

Renúncia a l’escó abans de tornar a Alcalá-Meco

L’exconsellera d’Afers Socials va renunciar a l’escó després de votar a favor de la investidura de Jordi Turull i just abans de tornar a declarar al Tribunal Suprem. El jutge Pablo Llarena la va tornar a empresonar, tot i que ella ja havia decidit allunyar-se de la vida política.

Oriol Junqueras

Des d’Estremera va assumir que no tornaria a ser vicepresident

Esquerra va presentar públicament Junqueras com el seu presidenciable, tot i que, en privat, assumia que el vicepresident no ocuparia cap càrrec al futur executiu. Ell va entomar ràpidament la nova situació i ara manté l’escó des de la presó a l’espera de ser suspès pel Suprem.

Raül Romeva

L’únic dels presos polítics d’ERC que volia repetir al Govern

L’estratègia d’ERC passa per confiar el futur del partit i del país a persones sense càrregues judicials. Raül Romeva era dels pocs que volien repetir, però hi va renunciar tan bon punt el van tornar a empresonar.

Lluís Puig

El “ministre de Cultura” que també ha fet un pas al costat

Va ser nomenat conseller de Cultura l’estiu del 2017 i, tot i renunciar a l’escó a finals de gener, va ser nomenat per Torra, però finalment hi va desistir. Ell es presenta com el “ministre de Cultura” de Catalunya.

Toni Comín

El conseller a l’exili que més ha insistit a ser restituït

La unanimitat en la direcció d’ERC per canviar de consellers l’ha trencat Toni Comín, que ha insistit fins a l’últim moment a ser restituït. Finalment ha acabat assumint que Alba Vergés el rellevi a Salut, tot i que mantindrà l’escó al Parlament.

Jordi Turull

El veto de l’Estat se suma a la investidura fallida

Jordi Turull va perdre la primera volta de la seva investidura el 22 de març i el Tribunal Suprem el va empresonar abans de la segona -que també hauria perdut-. Va ser restituït com a conseller de Presidència, però el govern espanyol el va acabar vetant. També manté l’escó.

Josep Rull

La conselleria de Territori passa a un dels seus col·laboradors

Una situació similar a la de Turull, Puig i Comín és la de Josep Rull. Torra el va nomenar conseller de Territori, però l’Estat el va vetar. Damià Calvet, col·laborador de la seva confiança, és el nou conseller.

Carles Puigdemont

El “president legítim” que Torra aspira encara a restituir

L’1 de març Puigdemont va renunciar a la seva investidura davant la impossibilitat de superar el veto judicial. Ara espera que el sobiranisme pugui fer els canvis legals necessaris per ser president a l’exili.

Què es comprometien a fer els partits?

JxCat

El programa electoral de JxCat era molt clar respecte al retorn del president Puigdemont i dels consellers: “Restaurar el president de Catalunya, Carles Puigdemont, i restituir les institucions catalanes, el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya”. Segons el grup, ho continuen intentant.

ERC

ERC va assumir que l’Estat vetaria qualsevol intent de restituir el Govern. En el programa només es comprometia a fer que l’executiu recuperés “les seves plenes facultats” i a suprimir “les tuteles imposades pel govern espanyol”. Ara bé, també presentaven Junqueras com a presidenciable i han acabat nomenant Comín.

stats