Protagonista col·lateral

El professor de secundària que podria aconseguir que Junqueras es presenti a les eleccions

La Fiscalia ha acceptat defensar els inhabilitats del Procés gràcies a les peticions de Jordi Miralda Iñigo

Daniel Valdemoro
i Daniel Valdemoro

BarcelonaJordi Miralda Iñigo (Puig-Reig, 1961), professor de secundària jubilat, podria ser qui aconseguís que Oriol Junqueras es presentés a les eleccions. I també Jordi Turull, Dolors Bassa i Raül Romeva, perquè és l'impulsor de la nova petició d'indult que la Fiscalia veu amb bons ulls. Va estudiar geografia i història el 1978 perquè "estava a la moda quan va morir Franco", i el 1995 es va graduar en sociologia perquè ajuntava les seves grans aficions: la política i analitzar com viu la gent, especialment la de l'estranger; ha estat més de set cops a París, tot i que considera que la societat és més cohesionada a Copenhaguen; "llàstima del clima", afegeix en to de broma.

Inscriu-te a la newsletter 'I tu més'...però qui dona explicacions?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En Jordi també és aficionat a buscar bolets, a escotar debats polítics, però, sobretot, a "ajudar la gent de Sallent" –on viu amb la seva dona–. Va ser regidor d'Unió de Colònies i Barris (UCB) a Puig-reig entre el 1987 i el 1995. Ell va néixer a L'Ametlla de Merola, una colònia de 190 habitants que pertany a Puig-reig, i amb vint-i-sis anys va fundar l'UCB per representar les colònies com la seva. Des d'allà, explica rient, van aprovar una proposició per a la independència de Catalunya, que "no va arribar a res, esclar, però ja era tota una declaració d'intencions". El 1995 va allunyar-se de la política, però hi va tornar fa deu anys, quan es va afiliar a ERC, perquè creu en els ideals del partit. Es considera un militant de base, que no vol "cap càrrec ni cap sou".

Cargando
No hay anuncios

Quan van empresonar els dirigents del Procés anava a les portes de la presó de Lledoners per solidaritzar-se amb ells i "sentia que havia de fer alguna cosa". Per això ja va impulsar en secret una primera sol·licitud d'indult el 2020: "Ni tan sols ho vaig explicar a la meva dona", explica rient. Tot i les bromes que ara fa al respecte, la condemna el va afectar molt i afirma que després de la sentència no va poder dormir durant dues nits. Gràcies a la primera sol·licitud, es va poder trobar amb Junqueras, que li va agrair el seu esforç.

Mentre espera resposta del govern espanyol, continua amb la seva vida, gaudint del temps amb la seva dona, buscant bolets i escoltant tertúlies polítiques, però sense perdre l'esperança de tornar a votar aquells que, com diu, van posar el cos pel poble que representaven.