Investidura

Díaz i Puigdemont es comprometen a explorar "totes les solucions democràtiques" al conflicte

Junts i Sumar asseguren que la trobada ha sigut "fructífera" i que permet normalitzar les relacions

Asens, Puigdemont, Díaz i Comín abans de començar la reunió al Parlament Europeu

Barcelona / Madrid / Brussel·lesLa vicepresidenta en funcions Yolanda Díaz i l'expresident Carles Puigdemont s'han compromès en una trobada al Parlament Europeu a explorar "totes les solucions democràtiques al conflicte polític" entre Catalunya i l'Estat. Tot i que no han concretat cap proposta, Sumar i Junts han destacat en un comunicat conjunt que la reunió d'aquest dilluns –la primera d'un líder estatal amb l'expresident des que va marxar a l'exili el 2017– és un primer pas que "permet establir una relació normalitzada" entre les dues formacions. "Ha transcorregut en un to cordial i ha sigut fructífera", diu el text acordat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la mateixa línia, a la sortida de la reunió, la dirigent gallega s'ha mostrat optimista sobre com ha anat la trobada i respecte a la potencial investidura del president espanyol, Pedro Sánchez, que depèn del suport de Junts. Díaz també ha respost a la premsa que "per descomptat" que mantindran més trobades amb els juntaires, tot i que no ha avançat a on i amb quin format. Al seu torn, Puigdemont ha escrit per Twitter que reunions com la d'aquest dilluns formen "part de la normalitat democràtica a la UE" i que "mantenir relacions polítiques entre formacions de diferents ideologies no hauria de ser cap sorpresa, ni cap excepcionalitat".

De moment, encara que Díaz formi part del govern espanyol, fonts de la Moncloa s'han afanyat a distanciar-se de la trobada: han deixat clar que no es fa en nom del govern espanyol i han remarcat que és una iniciativa exclusivament de Sumar. Per l'altre costat, les dretes ja ho han convertit en un nou argument per carregar contra l'executiu de Sánchez, que necessita el suport de Junts per revalidar el seu mandat.

La reunió d'aquest migdia, que s'ha allargat gairebé tres hores, arriba un dia abans que l'ara eurodiputat de JxCat fixi les condicions per a la investidura de Sánchez en una compareixença també des de Brussel·les i després que Jaume Asens, a qui Díaz va encarregar pilotar les converses en nom de Sumar, defensés en una entrevista a l'ARA que "seria positiu que un líder estatal interlocutés directament amb Puigdemont a Bèlgica". De fet, en la trobada també hi han participat el mateix Asens i l'eurodiputat de Junts i exconseller a l'exili Toni Comín.

Díaz ha decidit ser ella personalment qui faci el pas i trencar així el que fins ara era un tabú a Espanya: seure a la taula amb el president de l'1-O. Es tracta d'un gest amb una forta càrrega simbòlica i que busca greixar les converses amb els juntaires de cara a investir Pedro Sánchez. Cal tenir en compte, per exemple, que la vicepresidenta ha rebutjat reunir-se amb Feijóo de cara al seu intent d'investidura –ara per ara condemnat al fracàs– i ha derivat la interlocució en la seva portaveu parlamentària, Marta Lois. Ha estat ella, precisament, qui s'ha referit indirectament a la cita a l'Eurocambra: "Des de Sumar sempre hem apostat pel diàleg, l'acord i la democràcia com a vies per solucionar els problemes polítics. En aquesta legislatura hem d'avançar en l'agenda social i en l'agenda territorial", ha piulat.

Carles Puigdemont i Yolanda Díaz conversen abans d'entrar a la reunió

Tot i no referir-se específicament a la trobada a la capital comunitària, Sánchez sí que s'ha referit al futur de la investidura a l'Estat aquest matí en una conferència a l’Ateneo de Madrid davant la majoria dels seus ministres i alguns representants de la societat civil de la capital de l’Estat. I ho ha fet en clau catalana, assegurant que, si es consuma el fracàs de Feijóo, s'obrirà una legislatura que "deixi enrere" de manera definitiva la "fractura" a Catalunya. "És una solució plenament constitucional que ha funcionat i arriba el moment de ser coherents i continuar avançant", ha proclamat el líder del PSOE, després de referir-se a la seva aposta pel "diàleg i la concòrdia". Un senyal, doncs, que Sánchez està disposat a aprofundir en la desjudicialització, sense esmentar, però, l'amnistia.

Una investidura "complexa"

El president en funcions ha insistit que "és el moment de la política" i ha volgut agrair ja d'entrada aquelles forces parlamentàries que estan disposades a "negociar i entendre's amb el PSOE i Sumar". En la seva conferència, ha admès que el repte de la investidura és "complex", però ha avançat que tan bon punt Alberto Núñez Feijóo fracassi i rebi l'encàrrec de Felip VI, farà el seu intent "sense dilacions".

El president espanyol, Pedro Sánchez, en un esmorzar informatiu a l'Ateneo de Madrid

Pel que fa a ERC, ha aplaudit que Puigdemont i Díaz hagin decidit trobar-se, informa Quim Bertomeu. La portaveu dels republicans, Raquel Sans, ha reivindicat que el que constata aquesta reunió és que l'única estratègia possible és la del diàleg i ha recordat que el seu partit la practica des de "la legislatura anterior". En la celebració dels republicans hi ha un cert to de retret cap a Junts, ja que recorden que fins ara havien defensat aquest diàleg Catalunya-Estat "molt en solitari". Aquest dimarts, dos representants d'ERC seran a la conferència de Puigdemont -Teresa Jordà i Francesc-Marc Álvaro- i esperen poder trobar-se també amb l'expresident.

A l'espera que transcendeixin detalls de la trobada Díaz-Puigdemont, s'espera que aquest dimarts l'expresident de la Generalitat expliqui el "marc" en què es mou JxCat per negociar la investidura, segons va anunciar ell mateix la setmana passada. Malgrat no tenir cap càrrec orgànic a Junts, els resultats de les eleccions generals i la posició clau del partit per a la continuïtat de Pedro Sánchez a la Moncloa han situat l'expresident al capdavant de les negociacions amb el PSOE i Sumar. Serà ell qui tindrà l'última paraula.

Reunió Feijóo-Abascal demà

Mentre els partits de la coalició van acostant posicions amb els potencials aliats per articular la majoria plurinacional, Feijóo continua la seva ronda de contactes cap a la investidura fallida. Aquest dimarts el candidat mantindrà una trobada amb el líder de Vox, Santiago Abascal, poc abans que a Múrcia es consumi un nou pacte per a un govern de coalició que evitarà una repetició electoral a la regió. Tanmateix, el PP no podrà formar govern a l'Estat i com a partit d'oposició ha carregat contra la reunió Díaz-Puigdemont.

"¿És vicepresidenta a temps parcial? Una vicepresidenta ho és 24 hores al dia i 7 dies a la setmana, més quan va a negociar el seu propi futur al govern", ha piulat la número 2 dels conservadors, Cuca Gamarra. Hi ha insistit el portaveu popular, Borja Sémper, que ha qualificat "d'escàndol" la trobada Díaz-Puigdemont, igual que el líder de Vox, Santiago Abascal. Sémper, això sí, ha intentat justificar que el PP estigui disposat a reunir-se amb Junts al Congrés: "Ens reunirem amb els grups parlamentaris constituïts al Congrés".

L’ANC exigeix JxCat i ERC a bloquejar la investidura de Sánchez

L’ANC ha fet una crida a JxCat i ERC a no votar “presidents de l’estat repressor” en referència al seu possible suport a la investidura de Pedro Sánchez i a posar-se d’acord només per fer efectiva la independència activant la majoria del Parlament. “Qualsevol altre objecte de negociació que no inclogui el respecte a allò que el Parlament decideixi per fer efectiva la independència rebaixa els mínims democràtics i regala el blanqueig de l’estat davant la Unió Europea”, assenyala l’entitat en un comunicat. En aquest sentit, l’Assemblea considera que no arribar a cap acord amb les institucions espanyoles que no sigui respectar allò que el Parlament decideixi per fer efectiva la independència, permetrà “debilitar i precipitar la fallida de l’Estat i abocar els partits espanyols a la necessitat de resoldre el conflicte català si volen governar”.

stats