Taula de diàleg

Junts dona per liquidada la taula de diàleg

Protegeix Borràs per mantenir-la a la presidència si és condemnada per corrupció

L'Hospitalet de LlobregatSi algú en tenia algun dubte, aquest dissabte s'ha acabat d'esvair: Junts per Catalunya no assistirà a la reunió de la taula de diàleg de finals de juliol i dona aquesta estratègia per liquidada, malgrat que Esquerra –soci de Govern– ha pactat amb la Moncloa dues reunions abans d'acabar l'any. L'encarregat de verbalitzar-ho ha sigut el secretari general, Jordi Turull, en la darrera etapa del procés congressual que va començar a Argelers amb el pas al costat de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez i que acaba aquest cap de setmana a l'Hospitalet de Llobregat amb l'aprovació d'un nou full de ruta polític. "No farem de socorristes del PSOE [...] Més que una taula de diàleg és un grup de WhatsApp: queden que quedaran per tornar a quedar", ha expressat Turull, per sentenciar: "No ens deixarem arrossegar per un cant de sirena enverinat i malintencionat".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A parer de Turull, la taula de negociació només respon als interessos dels socialistes, com ara aprovar els pressupostos de l'Estat, i no serveix per tractar el conflicte polític. D'aquesta manera, ha descartat que Junts s'incorpori al rumb dels republicans, tenint en compte –ha recordat– que ni el president Pere Aragonès ni la Moncloa accepten la delegació amb membres de fora del Govern que van proposar –Turull, Jordi Sànchez, Míriam Nogueras i Jordi Puigneró– i que no es parlarà, ha dit, ni "d'amnistia" ni d'"autodeterminació".

Cargando
No hay anuncios

Les paraules del secretari general responen a la ponència política que s'ha aprovat per unanimitat aquest dissabte en comissió i que ratificarà el ple del congrés aquest diumenge. Expressa que la taula de diàleg ha sigut una estratègia "perjudicial" perquè no ha donat resultat, "desmobilitza" l'independentisme i, a més, envia un missatge "erroni" a l'exterior que el conflicte s'està resolent. Per aquest motiu, aposten perquè l'1 d'Octubre d'enguany sigui un "punt d'inflexió" per "culminar la independència". Quin? No s'ha definit i s'ha assegurat que s'ha de parlar amb la resta d'actors independentistes per concretar-ho.

La resposta d'ERC ha arribat aquest mateix dissabte: Oriol Junqueras, des de Sant Sadurní d'Anoia, ha replicat que no es deixaran "intimidar per aquells a qui els fa mandra defensar els drets del país a tot arreu", i ha defensat un altre cop la negociació amb l'Estat. Una estratègia que també ha celebrat el líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, malgrat que ha insistit a Aragonès que també convoqui la taula de diàleg de partits catalans.

Cargando
No hay anuncios

Arran d'aquestes divergències estratègiques amb Esquerra, Junts manté en el rumb polític la possibilitat de fer una consulta per sortir del Govern, però sense dates i en funció del resultat de l'auditoria que està elaborant sobre el pacte de legislatura amb Esquerra, que es coneixerà al setembre. D'aquesta manera ha quedat el mateix redactat de la ponència que va presentar la direcció: no s'han incorporat ni les esmenes que demanaven fer una votació ja al setembre ni tampoc les que instaven a treure la possibilitat de trencar la coalició del full de ruta.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, en el capítol de temes que tensionen l'executiu, la setmana ha estat marcada per l'escrit de la Fiscalia contra Borràs –que li demana 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes–, una causa que també ha tingut un reflex en el congrés. Turull l'ha posat al mateix sac que l'operació Catalunya contra l'exalcalde Xavier Trias i l'expresident Artur Mas, mentre que la líder de Junts ha agraït a la militància no haver demostrat "'inhumanitat" i "indiferència" amb el suport que li han prestat.

Pensant precisament en la situació de Borràs, s'ha incorporat en els estatuts de Junts una excepció per protegir-la com a presidenta si és condemnada. La ponència especifica que s'han de suspendre els militants condemnats per delictes de corrupció, però que això no s'aplicarà en els casos de lawfare, que és el que Junts considera que li passa a Borràs: "És repressió", han insistit aquest dissabte. Hi havia una esmena del Berguedà per intentar eliminar aquesta excepció, però finalment s'ha retirat.

Cargando
No hay anuncios

No es veten els pactes amb el PSC

Pel que fa a la ponència municipal, s'ha aconseguit una entesa entre les dues ànimes. El text preveu que Junts pactarà de forma "molt prioritària" amb les formacions independentistes, però no exclou la possibilitat de pactar amb el PSC. En el cas de l'acord a la Diputació de Barcelona amb els socialistes, doncs, s'ha optat per l'equilibri: s'ha acordat que "s'avaluarà" abans de les properes municipals, però s'evitarà per ara trencar-lo. El punt mitjà entre els sectors no ha regnat de la mateixa manera, però, en termes ideològics. En la ponència sectorial s'ha imposat l'ànima més liberal. Per àmplia majoria s'ha aprovat suprimir l'impost de successions i rebaixar del 50 al 45% la tributació del tram més alt de l'IRPF, i s'ha refermat el compromís amb l'OTAN.