Xarxes socials

El tuitaire més famós de l'Alguer que els algueresos diuen que no existeix

Enzo Mogliardi s'ha fet molt popular entre l'independentisme perquè somia amb una República Catalana que inclogui la vila catalana de Sardenya

La imatge retocada que es va posar en el primer perfil
22/09/2023
3 min

BarcelonaEnzo Mogliardi pot presumir de ser el segon habitant de l'Alguer amb més seguidors a Twitter. En té més d'11.000, entre els quals l'expresident Carles Puigdemont i l'exlíder d'Òmnium, Jordi Cuixart. Gent de tots els espectres polítics, més enllà de periodistes i escriptors de renom del nostre país. És un pagès d'edat avançada que s'ha fet molt popular entre l'independentisme perquè somia amb una República Catalana que inclogui aquesta vila on encara es conserva la nostra llengua i que és coneguda com la Barceloneta de Sardenya. Així ho expressa en tots els seus missatges i a les desenes de persones que van a visitar-lo del Principat. Paradoxalment, justament ara fa dos anys, quan van detenir Puigdemont a l'aeroport de l'Alguer, Mogliardi no era entre els concentrats que en demanaven l'alliberament a les portes del Tribunal d'Apel·lació de Sàsser. Tampoc l'ha vist mai ningú fent parada el dissabte al mercat on diu que ven els seus productes. A l'Alguer ho tenen clar: es tracta d'un perfil fals que es fa passar per alguerès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'indicis no en falten. Mogliardi, que només segueix 64 persones, mai penja fotografies seves a les xarxes. I la primera imatge que tenia al seu perfil de Twitter la va canviar quan alguns usuaris van descobrir que l'havia agafat d'una altra persona. Concretament, d'un granger grec de la costa est del Peloponès, de nom Pascale, que es dedica a vendre ous ecològics. Comparant les dues imatges, es pot veure que Mogliardi només va introduir un llaç groc pels presos polítics als tirants de la foto real del granger. La descoberta es va produir després que alguns algueresos li retraguessin que no era de l'Alguer. "Va resistir algunes setmanes rebatent-nos, però després ens va bloquejar i va canviar la foto del perfil", revela Marcel Farinelli, historiador alguerès resident a Barcelona, que considera que sota aquest compte fals s'amaga una persona del Principat que utilitza l'Alguer per intervenir en el debat polític. L'ARA s'ha intentat posar en contacte amb el tuitaire, però no ha respost els missatges.

Però què el delata? El primer detall, la llengua que utilitza: "Escriu massa bé el català estàndard, no sap utilitzar girs, construccions o verbs propis de la variant algueresa, no fa servir cap expressió sarda, que són molt abundants, i per fer creure que és de l’Alguer introdueix paraules en italià, però sense cap criteri i amb traduccions literals", destaca Farinelli. L'escriptor Gavino Balata és un altre dels algueresos que l'ha acusat de ser un impostor: "Escriu en perfecte català de Barcelona i aquí no som més de cent persones amb aquest nivell dels 44.000 habitants de la ciutat, i exagero".

"Un alguerès mai diria que l'Alguer és Catalunya"

No només la llengua fa concloure als algueresos que és un perfil fals. La seva insistència a parlar de l’Alguer com una part de la República Catalana no lliga amb l'ideari de la seva societat civil. "Un alguerès mai diria que l'Alguer és Catalunya. La independència que es defensa és la de Sardenya i no una annexió d’una part de l’illa a una hipotètica Catalunya independent", afegeix l'historiador. Ho corrobora Balata, que es defineix com un dels grans "catalanòfils" de l'Alguer: "Els algueresos som sards i els catalans sou els nostres germans, però l'Alguer no és Catalunya, és una ciutat sarda de cultura i llengua catalanes". "Culturalment som catalans i nacionalment som sards", assenteix el delegat de la Plataforma per la Llengua a l'Alguer, Mauro Mulas.  

La feina de Mogliardi també grinyola. "Pocs algueresos avui es dediquen al camp i encara menys tenen bestiar, a diferència d’altres parts de Sardenya on la ramaderia és una activitat important. Avui els algueresos, si no han emigrat, treballen en els serveis o en el turisme", diu Farinelli. Mulas és taxatiu: "Conec tots els paradistes del mercat i no l'he vist mai". Però el que més indigna els algueresos és la imatge esbiaixada que dona de l'Alguer amb la màfia com a principal protagonista. Mogliardi explica que l’Alguer està sota el control d'un clan familiar, amb un capo ferotge i sense pietat a qui ha batejat com a Don Lino, que exigeix un impost als ramaders i agricultors i que és temut per tothom. "Més enllà del nom, que probablement és el menys comú a Sardenya, aquí no hi ha cap organització criminal que s'assembli a la Màfia siciliana", denuncia Farinelli. "Les històries d'assassinats i de vexacions que explica semblen sortir de la ploma de Mario Puzo", remata. "És un català que té massa temps lliure i que ha llegit massa llibres de Puzo, Camilleri o Sciascia", comparteix Balata. Tots lamenten que el mal que causa és molt gran perquè cap mitjà català segueix l'actualitat de l'Alguer i milers de persones es creuen les falsedats d'aquest "alguerès virtual".

stats