Toni Comín es presenta per presidir el Consell de la República tot i els escàndols per la seva gestió
L'entitat de l'exili, que fins ara presidia Puigdemont, farà eleccions entre el 8 i el 12 de febrer
BarcelonaL'eurodiputat Toni Comín ha decidit presentar candidatura per rellevar Carles Puigdemont a la presidència del Consell de la República, tot i els escàndols per la seva gestió en aquest òrgan. L'exvicepresident del Consell justifica la decisió de fer el pas perquè considera que el Consell continua sent "del tot imprescindible per culminar el camí cap a la independència" perquè recull "l’esperit" i "el mandat" de l’1 d'octubre del 2017.
Comín també remarca que el Consell ha estat indissolublement vinculat a l’exili des del seu origen i aquest vincle continua sent "una font de legitimació i fortalesa per al Consell", en la mesura que l’exili és "la conseqüència que els exiliats" van assumir per haver convocat el referèndum. Així mateix, defensa que "la internacionalització de la causa catalana ha de ser, ara més que mai, una prioritat del moviment independentista".
Comín adopta la decisió de postular-se com a nou president del Consell, tot i que la direcció de l'entitat va prendre mesures dràstiques a finals d'octubre davant dels dubtes que ha generat la seva gestió. Així, el Consell va optar per delegar en dos membres més de la cúpula totes les decisions econòmiques, de manera que Comín, exvicepresident, ja no pogués prendre decisions tot sol sobre els recursos que hi arriben.
Aquesta resolució va arribar després d'analitzar el resultat de l'auditoria externa, que va qualificar de "moderadament preocupant" la gestió dels diners que havia fet Comín i que va generar una guerra oberta entre l'eurodiputat electe de Junts i els administradors de CatGlobal, l'entitat que gestiona les donacions del Consell. Segons l'auditoria que va fer pública el Consell, Comín hauria carregat despeses al Consell que "no es poden processar segons la normativa belga" a l'entitat per un import total de 15.530 euros, tot i que l'entitat va decidir considerar-les com a despeses de representació i validar-les. Entre altres coses, es tractava del pagament, amb diners del Consell, d'una multa de trànsit a Comín de 363 euros; el lloguer d'un vehicle durant quinze dies de 1.997 euros; un apartament quinze dies més de 2.562 euros; el pagament d'un impost relacionat amb un apartament a Lovaina de 4.608 euros, i retirades en efectiu per valor de 6.000 euros.
Caldrà veure ara, doncs, com la seva controvertida gestió afecta la seva cursa per dirigir l'entitat. I és que just després d'aquest escàndol, els membres del govern de l'organització a l'exili, que fins llavors presidia Carles Puigdemont, van dimitir en bloc, fet que va donar pas a una forçosa convocatòria d'eleccions. La junta gestora del Consell de la República ha publicat aquesta setmana el decret de convocatòria d’eleccions a la presidència de l’entitat, que se celebraran entre el 8 i el 12 de febrer. El termini per presentar candidatures finalitza el 22 de gener.
Fins ara, segons diverses fonts consultades per l'ARA, s'han posat diversos noms sobre la taula: s'ha sondejat l'expresident Quim Torra i també ha aflorat el nom de Laura Borràs, fins ara presidenta de Junts. L'entorn de Torra fins ara no ha volgut pronunciar-se, però algunes fonts afirmen que l'excap de l'executiu ja ha declinat fer el pas perquè no vol tornar a primera línia política. D'altra banda, l'entorn de Borràs respon que l'expresidenta del Parlament està centrada en el projecte de la fundació de Junts, malgrat els dubtes jurídics que hi ha que pugui formar-ne part per la seva inhabilitació pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes.