La llei d'amnistia

El TEDH pregunta a l’Estat si ha amnistiat els líders independentistes

L’Advocacia de l’Estat va dir al tribunal que s’havia aprovat la llei, però no que el Suprem la vetava en molts casos

ARA
i ARA

BarcelonaEl Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha demanat als nou polítics catalans que van estar empresonats i al govern espanyol que informin dels “efectes” que ha tingut la llei d’amnistia en els seus casos. En el procés d'al·legacions, ja finalitzat, l'Advocacia de l'Estat va informar que el Congrés dels Diputats havia aprovat la llei d’amnistia per afavorir la normalitat social i política a Catalunya després del Procés, però, segons ha avançat El Nacional, la defensa de Jordi Turull va advertir al tribunal que l’amnistia no se’ls havia aplicat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu escrit, el lletrat Jordi Pina avisava que l’Advocacia de l’Estat no havia donat tota la informació al TEDH, ja que el Suprem ha vetat l’amnistia als principals líders independentistes, com al mateix Turull. Per això, excepcionalment, el TEDH ha demanat a totes les parts personades que informin abans del 15 de novembre sobre la seva aplicació. L’acció del tribunal és excepcional perquè només s’admeten nous escrits o observacions addicionals si hi ha algun fet o prova nova abans d'emetre sentència, ja que el període d'al·legacions, en principi, havia acabat.

Cargando
No hay anuncios

"Es demana a les parts que informin el Tribunal sobre el curs del procediment d'aplicació de la llei orgànica 1/2024, de 10 de juny de 2024, per a la normalització institucional, política i social a Catalunya, així com sobre les possibles conseqüències de la seva aplicació respecte a cadascun dels sol·licitants", és la pregunta del TEDH comunicada a les parts divendres passat. I afegeix: "En aquest sentit, el Tribunal recorda que correspon a les parts informar-lo de qualsevol desenvolupament ulterior relatiu a les peticions pendents davant d'ella".

Pina exposa que la llei va entrar en vigor l'11 de juny, i que el Tribunal Suprem va descartar aplicar l'amnistia a Turull i a altres polítics assegurant que n'estava exclòs perquè, segons l'alt tribunal, es va enriquir amb el suposat delicte de malversació de l'1-O. Remarca, en aquesta línia, que l'Advocacia de l'Estat en les seves al·legacions, presentades a l'agost, ja sabia que el Suprem l'havia exclòs de l'amnistia, com també als republicans Oriol Junqueras, Dolors Bassa i Raül Romeva. En aquest sentit, Pina sosté que "aquest silenci de la representació d'Espanya en el seu escrit dirigit al TEDH resulta cridaner". Finalment, Pina detalla al tribunal europeu que el Suprem, en segona instància, ha negat l'amnistia a Turull, i que ja ha presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional.