Cas Pegasus
Procés25/03/2023

Sophie in't Veld, l'eurodiputada de la missió Pegasus que treu de polleguera l'espanyolisme

La liberal neerlandesa és una de les europarlamentàries més influents i contundents contra el Catalangate

Brussel·lesLa liberal neerlandesa Sophie in't Veld (1963, Vollenhove) és una de les eurodiputades més influents i que se sap moure més bé pels passadissos del Parlament Europeu. Des del 2004, quan va sortir per primera vegada escollida pel partit socioliberal Demòcrates 66, té la fama de ser una lluitadora tenaç —de vegades també apassionada i estrident— per la igualtat de gènere i els drets civils i democràtics. I, precisament, el seu to i contundència contra les injustícies, sobretot si venen de l'estat, és el que ara treu de polleguera els partits espanyolistes a la comissió Pegasus del Parlament Europeu.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

In't Veld, que va ser l'encarregada de redactar l'informe preliminar del comitè Pegasus, dona per fet que l'Estat va espiar fins a 65 líders polítics i de la societat civil independentista, tal com va publicar Citizen Lab, i no només 18, com admet el govern espanyol. A més, no considera acreditat que les víctimes del Catalangate fossin una "amenaça" per a la seguretat o la integritat d'Espanya, i ha criticat durament la falta de transparència del govern espanyol. Aquestes afirmacions van aixecar polseguera i van fer enervar el PSOE, el PP, Cs i Vox, que van coincidir a demanar retirar-les de l'informe preliminar sobre el cas Pegasus. I, tot i que en un principi In't Veld havia acceptat fer una entrevista amb l'ARA, després de la presentació del text es va fer enrere i va anul·lar-la per, segons el seu equip, no alimentar més la polèmica.

Cargando
No hay anuncios

L'eurodiputada (de Renew, el mateix grup parlamentari que Ciutadans) també s'ha mostrat molt crítica amb la falta de col·laboració de la directora del CNI, Esperanza Casteleiro, que no va respondre a cap de les preguntes que li va fer en la compareixença a l'Eurocambra, i amb les traves de l'Estat a la investigació del Parlament Europeu sobre el Catalangate. De fet, en la visita de la missió Pegasus a Madrid, ni el president espanyol, Pedro Sánchez, ni cap ministre es va voler reunir amb els eurodiputats.