La governabilitat de l'Estat

Qui sí que s'ha reunit amb Carles Puigdemont?

Yolanda Díaz va ser la primera a trencar el gel en la rehabilitació de l'expresident

El líder de Junts, Carles Puigdemont, i el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, reunits a la casa de la República de Waterloo.
24/12/2024
4 min

BarcelonaEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, assegurava aquest dilluns que no té "cap problema" en reunir-se amb Carles Puigdemont i fins i tot va ressaltar que la trobada no té per què esperar la decisió del Tribunal Constitucional sobre la llei d'amnistia. Menys taxatiu es va expressar el president Salvador Illa aquest mateix dilluns. El cap de l'executiu no va voler detallar si preferia que la reunió es produís aviat o passat un temps, abans o després que es vegi amb Pedro Sánchez, a Brussel·les o a Catalunya. “Ni descarto ni dic res. Si es produeixen novetats sobre aquesta reunió, ja en seran coneixedors”, es va limitar a dir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cas és que darrerament Puigdemont ha apujat el to de les crítiques i ha retret a Sánchez i a Illa que encara no s'hagin reunit amb ell. "No m'estan aplicant l'amnistia política. Em tracten igual que el Tribunal Suprem, com un presumpte delinqüent", va denunciar en una entrevista a TV3 dimarts de la setmana passada. L'expresident vol una restitució pública, especialment de Sánchez, després de facilitar-li la investidura ara fa un any. De fet, ja ha amenaçat amb "conseqüències irreversibles" si es veta el debat sobre la qüestió de confiança que ha plantejat a Sánchez. En ple ultimàtum de Junts, una delegació del PSOE, encapçalada pel secretari d'organització, Santos Cerdán, i el seu número dos, Juan Francisco Serrano, es van desplaçar a Brussel·les per mirar de reconduir la situació.

El mateix Cerdán va ser el protagonista ara fa un mica més d'un any, concretament el 30 d'octubre, de la imatge que tant buscava l'expresident, la de l'inici de la restitució. El secretari d'organització dels socialistes i número tres de la cúpula de Ferraz es reunia amb Puigdemont a les dependències de Junts al Parlament Europeu, juntament amb la presidenta del grup del PSOE a l'Eurocambra, Iratxe García, i el cap de la delegació socialista a Europa, Javier Moreno, per arribar a un acord per a la investidura de Sánchez. Dos mesos després i amb Sánchez ja investit, Sánchez i Puigdemont van coincidir al Parlament Europeu, però no hi va haver fotografia conjunta ni encaixada de mans entre tots dos dirigents, tot i que el primer el legitimés com a actor polític a ulls d'Europa.

Carles Puigdemont en la seva intervenció al Parlament Europeu amb Pedro Sánchez de fons.

Però ¿qui s'ha reunit públicament amb Puigdemont? Abans que ho fes el PSOE, s'hi va reunir el seu soci de govern, Sumar. La vicepresidenta en funcions, Yolanda Díaz, s'hi va reunir a Brussel·les el 4 de setembre. Es tractava de la primera reunió pública d'un líder estatal amb Puigdemont des que va marxar a l'exili el 2017. En plenes negociacions per a la investidura, Díaz va decidir ser ella personalment qui fes el pas i trencar així el que fins ara era un tabú a Espanya: seure a la taula amb el president de l'1-O. Fonts de la Moncloa van deixar clar que la trobada no es feia en nom del govern espanyol i van remarcar que era una iniciativa exclusivament de Sumar davant dels retrets de la dreta.

Asens, Puigdemont, Díaz i Comín abans de començar la reunió al Parlament Europeu.

El seu antecessor, Pablo Iglesias, ja va trencar el gel amb Puigdemont amb una conversa telefònica que es va allargar 45 minuts el mes d'octubre del 2018 i en què es va comprometre a obrir un nou espai de diàleg amb l’independentisme “sense excloure cap tema”. Puigdemont va convidar Iglesias a reunir-s’hi personalment a Waterloo i el líder del partit lila li va respondre que valoraria l’oferiment, però públicament no s'han trobat mai.

Menys de dues setmanes després que Díaz es reunís amb Puigdemont, la direcció del PNB, amb el seu president Andoni Ortuzar al capdavant, també feia via cap a Waterloo per reunir-se amb l’excap de l’executiu; en un gest que segellava la reconciliació entre Junts i els jeltzales en plenes negociacions per a la investidura de Sánchez, en què els vots de les dues formacions eren determinants per a la seva reelecció. Prèviament i sense cap interès pel mig, ja s'hi havia reunit el dirigent d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, que es va trobar amb Puigdemont el 2018.

Patronal i sindicats ja no li fan el buit

A l'última campanya de les eleccions catalanes, Puigdemont es retrobava amb Foment i iniciava el desgel amb la gran empresa. Era el primer cop des que va marxar a Bèlgica que mantenia una trobada pública amb la direcció d'aquesta patronal, ja que fins llavors només havien transcendit reunions de caràcter privat a Brussel·les amb el president de Foment i exdirigent d'Unió, Josep Sánchez Llibre. La trobada es va fer a petició de l'expresident i Junts va celebrar que Foment assenyalés Puigdemont com a interlocutor polític. Un any abans ja s'havia reunit amb la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca.

El món sindical ha estat l'últim a rehabilitar el líder de Junts. El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, juntament amb Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya, aterrava a Waterloo la setmana passada per reclamar el suport de Junts a la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals. La trobada també va contribuir a rebaixar la tensió que es va viure després dels insults que el president de la UGT a Catalunya, Matías Carnero, va llançar a Puigdemont en l'última campanya electoral catalana: "Plorat se'n va anar al maleter, i no sé si cagat i pixat, però va anar fins a Brussel·les", va dir sobre el seu exili.

El que no li ha faltat a Puigdemont durant aquests anys d'exili han estat reunions amb els líders independentistes. S'ha reunit diverses vegades amb els dos últims presidents, Pere Aragonès i Quim Torra, així com amb el seu antecessor, Artur Mas. Illa també s'ha reunit amb els expresidents en la ronda de contactes que ha mantingut després de ser investit i ara Puigdemont li reclama que a ell no el deixi al marge.

stats