Com s'ha gestat la reconciliació entre l'ANC i Òmnium?
Les divergències havien marcat la relació entre les dues entitats els darrers anys
Barcelona“Avui, entitats diverses ens hem unit demostrant que és possible arribar a acords per les qüestions que realment importen". Aquesta frase formava part del manifest de la Diada que van subscriure les sis entitats convocants, entre les quals l'ANC i Òmnium. Dues entitats que els darrers anys s'havien anat distanciant per la bel·ligerància de l'Assemblea amb els partits independentistes o el seu rebuig a l'amnistia. Aquesta Diada, però, ha servit per refer ponts i exhibir l'anhelada unitat que tant reclamen a les forces polítiques. Però com s'ha gestat aquest acostament?
El 10 de juny, només nou dies després de ser escollit president de l'ANC, Lluís Llach, amb la vicepresidenta Noemí Zafra, i els seus homòlegs a Òmnium, Xavier Antich i Marina Gay, es reunien per refer ponts i iniciar "una estreta col·laboració". Era la primera reunió oficial de la nova direcció de l'Assemblea, que volia acabar amb les divergències amb Òmnium amb la vista posada en el primer objectiu: l'Onze de Setembre. Al juliol, en una nova reunió, Llach i Antich segellaven públicament l'acord per impulsar una marxa unitària.
En aquestes reunions i d'altres que no es van fer públiques, els actors van acordar subscriure un manifest conjunt que aparqués els retrets als partits i que al final de la manifestació ningú fes el seu discurs, com s'havia fet fins ara, per no sortir-se del guió. Després de la Diada de l'any passat, Òmnium es va mostrar molt incòmode amb el discurs de la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, que va reclamar eleccions si el Govern no feia la independència, en un ambient més crispat, especialment contra ERC.
"Arribem a la conclusió que hem de fer un canvi de rumb en la manifestació i orientar-la de nou a apuntar els dèficits de l'Estat i no a contribuir a la picabaralla entre els agents independentistes", expliquen fonts d'Òmnium, que celebren que el nou secretariat de l'ANC ho veiés de la mateixa manera "des d'un primer moment". Fonts de l'Assemblea admeten que comparteixen la necessitat de "posar el focus en les conseqüències de la dependència" per fer créixer el moviment.
L'entitat que lidera Antich treu pit pel desenvolupament de la jornada: "És la primera Diada des de fa anys en què la societat civil torna a clamar per la unitat dels partits independentistes en comptes d'acusar-los de traïdors i sense discursos de cada organització al final de l'acte, sinó amb un manifest pactat per projectar una única veu conjunta". De fet, l'Assemblea només va marcar perfil amb una pancarta contra el suport d'ERC a la investidura d'Illa, però era de la territorial de Granollers.
L'arribada d'una nova direcció a l'Assemblea, amb un canvi d'estratègia que passa per buscar complicitats, ha estat clau per capgirar unes tibantors que es van fer més evidents que mai durant el mandat de Dolors Feliu. La caixa dels trons que va trencar el fràgil equilibri entre les dues entitats va ser quan Antich va acusar l'ANC de fer "antipolítica" i es va desmarcar de la manifestació contra la reforma del Codi Penal que es va fer el dia de la Constitució del 2022. "No volem contribuir a la confrontació entre diferents agents del moviment independentista”, va dir. Unes paraules que Antich ja havia pronunciat a l'acte d'Òmnium d'aquella Diada. "Òmnium no vol pressionar el Govern", replicava Feliu, que es va oposar a canviar el lema "Cap pacte amb Espanya per empresonar-nos" i que la marxa no acabés a la Generalitat.
Concessions que generaven malestar
L'antecessora de Feliu, Elisenda Paluzie, admet que les divergències, durant el seu mandat (2018-2022), ja eren palpables: "L’Assemblea es referma en la via unilateral i el mandat de l’1-O a partir del 2018 i Òmnium advoca per la via del diàleg per reduir la repressió". Les manifestacions conjuntes per temes antirepressius tampoc estaven exemptes de polèmica: "Havíem de fer concessions amb els lemes, sovint per intentar sumar actors, com CCOO i UGT, que a sobre no s'hi acabaven sumant i això generava malestar en el secretariat".
Elisenda Romeu, actual coordinadora de mobilització de l'Assemblea, considera que cal girar full: "Comença un nou cicle i cal fer foc nou; la resta és passat, la unitat estratègica entre les entitats és cabdal perquè la independència només l'aconseguirem si treballem tots junts". Sense renunciar, això sí, a la idiosincràsia de cada entitat. Antich ha anunciat aquest dijous que ha demanat reunir-se amb Illa, cosa que Llach, que ha titllat el president de la Generalitat de "feixista", rebutja. El president de l'ANC, tot i apostar per buscar el consens amb la societat civil, segueix carregant amb duresa contra ERC pel seu pacte amb el PSC. Això no canvia.