Protagonista col·lateral

Roberta Metsola, la presidenta del Parlament Europeu que ha deixat en l'aire l'escó de Comín

La conservadora maltesa obvia la jurisprudència europea al respecte i tanca files amb el PP

2 min
La presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, durant un ple.

Brussel·lesRoberta Metsola (St Julian's, 1979) ha fet carrera política al Parlament Europeu i va estudiar a la universitat per on passen molts dels grans buròcrates europeus, el College of Europe de Bruges. Després d'uns vuit anys com a eurodiputada, va agafar el relleu del socialdemòcrata italià David Sassoli com a presidenta de l'Eurocambra el 2022.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És conservadora i, com el global del Partit Popular Europeu (PPE), és contrària al dret a l'avortament. Quan va sortir elegida presidenta del Parlament Europeu va comptar amb els vots del grup europarlamentari d'extrema dreta Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), a què estava adscrit Vox. Tot i això, és la tercera dona en presidir l'Eurocambra i s'ha erigit en una gran defensora de la igualtat de gènere.

Malgrat ser de la família democratacristiana, s'esperava que pel fet de ser maltesa i parlar una llengua minoritzada tindria una certa sensibilitat amb qüestions com el Procés o, per exemple, l'oficialitat del català a l'Eurocambra. De fet, és del Partit Nacionalista maltès, que es va crear contra el colonialisme britànic.

Ara bé, diferents fonts europarlamentàries expliquen que a l'hora de la veritat ha tancat files amb el PP i ha defensat els seus interessos en tot moment. "Amb el cas de permetre parlar català al Parlament s'ha vist clar", constata un eurodiputat a l'ARA, que assegura que "ha mantingut la iniciativa en punt mort i no ha mogut ni un dit més del compte" perquè fructifiqui.

Fonts properes a Metsola no se sorprenen gens. La descriuen com una líder fidel als seus valors i al PPE, tot i que asseguren que sobreposa el paper de presidenta del Parlament Europeu als interessos partidistes. També la qualifiquen "d'estricte, seriosa i disciplinada", i diu que es prepara molt bé els discursos i totes les trobades i negociacions.

En aquest sentit, tampoc s'estranyen que actuï amb mà de ferro amb l'eurodiputat de Junts Toni Comín. Li ha deixat vacant l'escó perquè no va jurar la Constitució i la Junta Electoral Central (JEC) no li admet el dret a ser representant, malgrat que Sassoli ho va admetre en el passat. Comín fins i tot l'ha amenaçat de denunciar-la, però res fa pensar que Metsola faci marxa enrere i li entregui l'escó, almenys fins que no hi hagi una nova sentència que l'hi obligui el 26 de setembre.

stats