Protagonista col·lateral

Roberta Metsola, la presidenta del Parlament Europeu que ha deixat en l'aire l'escó de Comín

La conservadora maltesa obvia la jurisprudència europea al respecte i tanca files amb el PP

Brussel·lesRoberta Metsola (St Julian's, 1979) ha fet carrera política al Parlament Europeu i va estudiar a la universitat per on passen molts dels grans buròcrates europeus, el College of Europe de Bruges. Després d'uns vuit anys com a eurodiputada, va agafar el relleu del socialdemòcrata italià David Sassoli com a presidenta de l'Eurocambra el 2022.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És conservadora i, com el global del Partit Popular Europeu (PPE), és contrària al dret a l'avortament. Quan va sortir elegida presidenta del Parlament Europeu va comptar amb els vots del grup europarlamentari d'extrema dreta Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), a què estava adscrit Vox. Tot i això, és la tercera dona en presidir l'Eurocambra i s'ha erigit en una gran defensora de la igualtat de gènere.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat ser de la família democratacristiana, s'esperava que pel fet de ser maltesa i parlar una llengua minoritzada tindria una certa sensibilitat amb qüestions com el Procés o, per exemple, l'oficialitat del català a l'Eurocambra. De fet, és del Partit Nacionalista maltès, que es va crear contra el colonialisme britànic.

Ara bé, diferents fonts europarlamentàries expliquen que a l'hora de la veritat ha tancat files amb el PP i ha defensat els seus interessos en tot moment. "Amb el cas de permetre parlar català al Parlament s'ha vist clar", constata un eurodiputat a l'ARA, que assegura que "ha mantingut la iniciativa en punt mort i no ha mogut ni un dit més del compte" perquè fructifiqui.

Cargando
No hay anuncios

Fonts properes a Metsola no se sorprenen gens. La descriuen com una líder fidel als seus valors i al PPE, tot i que asseguren que sobreposa el paper de presidenta del Parlament Europeu als interessos partidistes. També la qualifiquen "d'estricte, seriosa i disciplinada", i diu que es prepara molt bé els discursos i totes les trobades i negociacions.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, tampoc s'estranyen que actuï amb mà de ferro amb l'eurodiputat de Junts Toni Comín. Li ha deixat vacant l'escó perquè no va jurar la Constitució i la Junta Electoral Central (JEC) no li admet el dret a ser representant, malgrat que Sassoli ho va admetre en el passat. Comín fins i tot l'ha amenaçat de denunciar-la, però res fa pensar que Metsola faci marxa enrere i li entregui l'escó, almenys fins que no hi hagi una nova sentència que l'hi obligui el 26 de setembre.