PROTAGONISTA COL·LATERAL

Reynders, l'aliat de Cs a Brussel·les que vol presidir el Consell d'Europa

El comissari de Justícia, dels liberals, ha estat criticat per fer diferents gestos polítics en favor dels taronges

Brussel·lesLa candidatura per presidir el Consell d'Europa que ha oficialitzat aquesta setmana el comissari de Justícia, Didier Reynders (Lieja, 1958), no només deixarà en l'aire la mediació de Brussel·les en les negociacions del PSOE i el PP per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) si no arriben a cap acord abans del 25 d'abril, sinó que també deixarà Ciutadans sense el seu principal aliat a la Comissió Europea.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Reynders, que és president del Moviment Reformista, partit liberal belga, ha fet diferents gestos en favor de l'agenda política dels taronges i dels seus interessos, sobretot durant aquests últims mesos amb la llei d'amnistia. El moviment més polèmic va ser quan va demanar al govern espanyol informació per carta sobre la llavors potencial mesura de gràcia, quan encara ni tan sols s'havia acordat. El PSOE va atribuir les presses i els dubtes de Reynders sobre l'amnistia al seu color polític, perquè és del mateix grup que Ciutadans, dels liberals.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, ha estat un polític influent a Europa. Abans d'arribar a la Comissió Europea, Reynders havia ocupat diferents càrrecs a l'administració belga i a les institucions comunitàries. Entre d'altres, ha sigut ministre de Defensa, d'Exteriors, d'Afers Europeus i, especialment, de Finances. I va ser quan ocupava la cartera d'Economia que es va fer un nom a les institucions europees com a president de l'Eurogrup, que són les trobades entre ministres de Finances dels països de l'euro.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de l'amnistia, també va aixecar polseguera la trobada que Reynders va mantenir amb Societat Civil Catalana (SCC), si bé els codis de conducta de la UE prohibeixen als comissaris reunir-se amb organitzacions no registrades, com era el cas. A més, s'ha reunit en més d'una vegada amb el líder del grup parlamentari taronja al Parlament Europeu, Adrián Vázquez.

En canvi, el comissari de Justícia i estat de dret va rebutjar reunir-se amb l'expresident a l'exili Carles Puigdemont després de la trobada amb SCC. "Un comissari que manifestament incompleix el codi de conducta per afavorir un soci polític no és apte per, després, elaborar els informes sobre el compliment de l'estat de dret", va piular aleshores Puigdemont.

Cargando
No hay anuncios