Judicialització del Procés

Oriol Junqueras: “Si es revertissin els indults, ho assumiria amb el màxim coratge i orgull”

President d'ERC

BarcelonaFa un any que el president d’ERC, Oriol Junqueras (Barcelona, 1969), va sortir de la presó després de rebre l’indult. Amb aquesta efemèride al cap, visita la redacció de l’ARA.

Quin record té del moment en què va sortir de la presó?

— D’una certa normalitat. Al cap de pocs minuts d’haver sortit, la vida és tan intensa, hi ha tantes coses a fer, que pràcticament t’oblides que has estat a la presó. És un fenomen molt curiós perquè la majoria de la gent amb la qual parles creu que la presó és un fet molt present en la nostra memòria i, en canvi, jo tinc la sensació que no ho està gens.

Ha tret alguna cosa de la presó?

— Més convenciment, orgull i l’oportunitat de picar més portes i que s’obrin amb més facilitat.

Cargando
No hay anuncios

Quines portes?

— De tota mena. Dins de la societat catalana, però també en la comunitat internacional. Tenim l’oportunitat de parlar amb gent amb la qual fins ara no havíem pogut parlar, i que ara, en canvi, escolten amb molt d’interès. Estic convençut que ajuden en algunes qüestions com la defensa de la idea de la negociació com a mecanisme de resolució de conflictes polítics, o en la idea del compromís antirepressiu. Tenim exemples molt clars i molt contundents en els informes del Grup de Treball de les Nacions Unides sobre Detencions Arbitràries, o en l’aprovació de l’informe Cilevičs a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, per posar dos dels exemples més clars.

¿ERC va negociar els indults amb el govern espanyol?

— ERC treballa pel benestar de la societat catalana, i és evident que en la lluita contra la repressió sempre hi hem estat compromesos. Estem convençuts que la millor manera d’acabar amb la repressió és l’amnistia, que se suma al dret a l’autodeterminació i a la independència de Catalunya. Treballem en aquesta direcció.

Cargando
No hay anuncios

Per què Pedro Sánchez va canviar d’opinió respecte als indults?

— Això és millor que l’hi preguntin a ell. Com que en acabar amb la repressió i permetre que els ciutadans decideixin el seu futur amb el seu vot hi ha tanta raó que ens assisteix, i que hem aconseguit posicionaments cada vegada més clars, més favorables, més explícits, per part de la comunitat internacional, això deu ajudar que hi hagi una part de l’estat espanyol que deu entendre que s’ha d’intentar adaptar.

¿El Tribunal Suprem està en aquesta part de l’Estat?

— La sentència del Tribunal Suprem està allunyada de qualsevol principi de justícia. Hem estat condemnats per haver convocat i organitzat un referèndum, cosa que ni tan sols forma part del Codi Penal. Per una malversació que tothom sap que no ha existit mai. El mateix Suprem reconeix que no s’havia arribat a produir, però ens acusa d’haver-hi pensat. Contra les acusacions de pensament és impossible defensar-te.

Cargando
No hay anuncios

Què faria si es revertissin els indults?

— Assumir amb el màxim coratge i orgull el que hi hagi. Estic segur que la nostra presó forma part del camí cap a la llibertat col·lectiva.

Cargando
No hay anuncios

¿Es replantejarien l’estratègia de negociació?

— Defensem la negociació com una eina per resoldre conflictes polítics, i es pot concretar de moltes maneres. En aquest moment, com una taula de negociació entre el govern de Catalunya i el govern espanyol. Ara bé, és molt probable que també es concreti en altres espais. Pot ser dins de la societat catalana, la comunitat internacional, amb la participació de membres de la comunitat internacional, de la soft diplomàcia o la hard diplomàcia. Estarem atents a les oportunitats.

¿La taula de diàleg té un èxit purament simbòlic?

— La resistència que el govern espanyol ha demostrat fins ara no ens dona gaires motius per a l’esperança. Però això no implica que nosaltres haguem de renunciar-hi fàcilment. Hem d’evidenciar que ells arrosseguen els peus, perquè demostra la poca importància que donen a la resolució del conflicte.

Cargando
No hay anuncios

Vilagrà s’ha reunit amb Bolaños. Es pot restablir la confiança?

— El govern espanyol ha decebut reiteradament la societat catalana. En els temes antirepressius, de reconeixement del dret a decidir, econòmics, de compliment pressupostari, en la qüestió dels Jocs, retirant precipitadament una proposta sobre l’aeroport de Barcelona, amb l’espionatge massiu. Per tant, és el govern espanyol el que ha de decidir si vol refer aquesta confiança que ell mateix ha malmès.

En els últims dies hem escoltat gravacions de Fernández Díaz amb Villarejo. L’han sorprès?

— Ja havíem sentit gravacions en què sortia el senyor Jorge Fernández Díaz donant instruccions a un jutge, al senyor Daniel de Alfonso, que deien: “Investigad sobre Junqueras ”. Hi havia aquell passatge mític, en el qual el ministre deia: “Inventa, que la Fiscalía ya lo afina ”.

Cargando
No hay anuncios

¿S’entendran amb la nova direcció de JxCat?

— Farem tots els esforços per entendre’ns amb una formació amb la qual compartim govern, i no em puc estar de recordar el vincle personal que a mi mateix, per exemple, m’uneix amb el senyor Jordi Turull.

Junts vol revisar la seva presència a l’executiu. Això ho entén?

— No em correspon a mi opinar. Si algú vol revisar qualsevol cosa, segur que la majoria de ciutadans deuen fer alguna revisió de les seves decisions.