En directe
Negociacions per a la investidura
05/09/2023

Les claus i totes les reaccions a la conferència de Puigdemont

Segueix tota l'actualitat d'un dia clau per a la investidura de Pedro Sánchez amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Fins aquí el seguiment en directe de la conferència de Carles Puigdemont a Brussel·les, on ha fixat les condicions per començar a negociar amb el PSOE, i de les principals reaccions que ha generat.

Us deixem amb tots els missatges precedents per si voleu repassar el minut a minut d'una jornada que marcarà el camí de la investidura a Espanya.

Fins aviat!

PODCAST | "El missatge de la unilateralitat és un missatge als seus per dir que no ha canviat"

This browser does not support the video element.

Puigdemont reclama una mediació i l'amnistia abans de la investidura. L'expresident parla d'un "acord històric" per resoldre el conflicte i no d'un "pedaç".

Escolteu en aquest enllaç els comentaris de Núria Orriols, Gerard Pruna i Carla Turró al podcast 'Avui a l'ARA'

'Puigdemont és realista i demana l'impossible': l'anàlisi d'Antoni Bassas

This browser does not support the video element.

"És paradoxal: Puigdemont ha ofert la possibilitat d’un acord. I alhora, a l’oferir-lo, l’ha situat en un punt que el PSOE necessita rebaixar per poder-lo acceptar. I el que el tira enrere, a part de la lletra, és Puigdemont mateix"

Llegiu (o mireu) en aquest enllaç l'anàlisi d'Antoni Bassas després de la conferència de Puigdemont.

La Moncloa, sobre Puigdemont: "Som als antípodes"

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha advertit que el PSOE i Junts "són als antípodes". "Ens separa un món", ha afirmat en roda de premsa posterior al consell de ministres, tot i que no ha volgut renunciar a un acord amb els de Carles Puigdemont. La ministra ha evitat entrar en les condicions prèvies que ha situat l'expresident i s'ha circumscrit a recordar el tauler de joc del PSOE: l'eina és el diàleg, el marc és la Constitució i l'objectiu és la convivència.

Llleiu en aquest enllaç tots els detalls de la reacció de la Moncloa, per Ot Serra.

'S’imposa la política': l'article d'Esther Vera

"Les reivindicacions de Puigdemont no poden sorprendre ningú i l’ambició que aquest no sigui només un pacte d’investidura, tampoc. Sis anys d’exili no surten gratis a ningú"

Llegiu en aquest enllaç l'article de la directora de l'ARA, Esther Vera.

Amnistia, reconeixement i mediació: la crònica de la conferència de Puigdemont

Amnistia, reconèixer la "legitimitat democràtica" de l'independentisme i una mediació entre les parts abans que acabi el termini per a la convocatòria automàtica de les eleccions espanyoles. Aquestes són les "condicions prèvies" que ha posat l'expresident Puigdemont a Brussel·les per tirar endavant la investidura de Pedro Sánchez i que haurien de servir per crear el clima, ha dit, per iniciar un procés de negociació.

Tots els detalls de la conferència, en aquesta crònica de Núria Orriols i Gerard Fageda des de Brussel·les.

El Govern celebra que Puigdemont "es decanti cap a la via de la negociació" i li ofereix unir forces

El Govern ha celebrat aquest dimarts el contingut de la conferència de l'expresident Carles Puigdemont perquè ha considerat que "ara sí" es decanta "cap a la via de la negociació". A més, la portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, li ha ofert a l'eurodiputat de Junts unir forces en la negociació de la investidura. "És una oportunitat d'or perquè l'independentisme uneixi forces i així forcem el govern espanyol cap a l'amnistia i l'autodeterminació", ha conclòs.

No ha concretat si hi ha previst algun contacte entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'expresident, però ha assenyalat que "parlen sovint" i que "coincideixen de ple en els objectius". Malgrat la mà estesa a Puigdemont i a Junts, en les paraules del Govern també hi ha una clara reivindicació del fet que, finalment, s'ha acabat imposant l'estratègia del diàleg que ERC pregona des de la legislatura passada. "El president Aragonès ho ha defensat des del primer moment", ha dit Plaja.

Feijóo deixa ara en l'aire la reunió amb Junts: "Si ens han de proposar l'amnistia, ens podem estalviar la reunió"

Després d'haver-se de justificar dia sí i dia també que el PP estigués disposat a reunir-se amb Junts, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, l'ha deixat en l'aire i, de fet, ha donat a entendre que no calia fer-la. "Després de conèixer la postura de Puigdemont, si ens proposarà l'amnistia com a requisit, ens podem estalviar la reunió", ha afirmat en roda de premsa després de reunir-se amb el líder de Vox, Santiago Abascal.

Tots els detalls, en aquest article de Mireia Esteve des de Madrid.

VÍDEO | Puigdemont: "No estem parlant d'un pedaç, sinó d'un acord històric"

This browser does not support the video element.

Aquest ha estat el moment en què Puigdemont ha reclamat un acord històric com el que cap govern a Espanya ha tirat endavant des de la caiguda de Barcelona el 1714 i l'aprovació dels decrets de Nova Planta.

Riera (CUP) desconfia que les condicions de Puigdemont resolguin el conflicte i creu que només serà un "nou episodi"

El dirigent cupaire Carles Riera, que ha assistit a la compareixença de Carles Puigdemont a Brussel·les, ha dit que troba "correctes" les "condicions mínimes, en cas que es donin", que marquen "el punt de partida" de les negociacions per donar suport a la potencial investidura de Pedro Sánchez. Ara bé, ha mostrat "un escepticisme i desconfiança profunda" sobre el fet que aquestes negociacions signifiquin el final del conflicte i creu que només serà un "episodi més" del Procés. "Només podem arribar a un escenari real i de diàleg efectiu si al nostre país es reprèn un escenari de mobilització i de conflicte en defensa dels nostres drets", ha assenyalat Riera.

Abascal, sobre la conferència de Puigdemont: "Són les exigències d'un delinqüent i d'un pròfug"

"Són les exigències d'un delinqüent i d'un pròfug". El líder de Vox, Santiago Abascal, ha qualificat així la conferència de Carles Puigdemont, que considera que ha comès el "pitjor dels delictes que es poden cometre, pitjor que robar": "Ha intentat robar la unitat nacional".

Per intentar mostrar una imatge d'unitat, Abascal ha evitat valorar que el PP estigui disposat a reunir-se amb Junts. Ara bé, sí que ha deixat clar que Vox no ho faria perquè el seu partit "només dialoga amb els que estan disposats a mantenir la Constitució".

ERC posa l'amnistia com a "línia vermella" per donar suport a Sánchez

La diputada d'ERC al Congrés Teresa Jordà ha celebrat que Carles Puigdemont ara vulgui negociar amb Madrid, però critica que la seva formació ho hagi fet "en solitari des de fa quatre anys". "Amb l'adversari s'ha de negociar, és política", ha dit Jordà a la sortida de la compareixença de l'expresident a l'exili des de Brussel·les.

També ha destacat que ara que l'independentisme torna a ser clau en la governabilitat d'Espanya s'hauria de "coordinar" i negociar de manera conjunta. "Falta coordinació i és vital, hi ha un conflicte polític amb majúscules", ha dit. En aquest sentit, ha assenyalat que la "línia vermella" dels republicans per donar suport a la potencial investidura de Pedro Sánchez és l'amnistia per a tots els represaliats independentistes.

Otegi replica a Urkullu que cal una "proposta conjunta" d'Euskadi sobre l'encaix a l'Estat

Les dues principals formacions basques, el PNB i EH Bildu, rivalitzen a pocs mesos de les eleccions a Euskadi i en el marc de la investidura de Pedro Sánchez. Pocs dies després que el lehendakari, Iñigo Urkullu, proposés una sortida plurinacional i més autogovern sense tocar la Constitució, el líder de la formació abertzale, Arnaldo Otegi, ha replicat que cal plantejar una "proposta conjunta" d'Euskadi sobre l'encaix a l'Estat. "¿O és que cada partit ha de fer la seva proposta?", ha qüestionat. Avui mateix, el president del PNB, Andoni Ortuzar, ha assegurat que la via Urkullu estarà sobre la taula de la negociació de la investidura de Pedro Sánchez, mentre l'independentisme català insisteix en l'autodeterminació.

Acaba la compareixença de Puigdemont des de Brussel·les

L'expresident Carles Puigdemont ha finalitzat la compareixença que ha fet aquest matí des de Brussel·les per fixar el marc de negociació amb Madrid. Ha demanat l'abandonament de l'acció judicial contra l'independentisme, una mediació entre les parts i el reconeixement nacional de Catalunya.

Puigdemont: "Només un referèndum acordat podria substituir el mandat polític de l'1-O"

Puigdemont ha remarcat que el conflicte entre Catalunya i l'Estat "no l'ha resolt l'autonomisme ni el constitucionalisme". "I que ningú no s'enganyi, tampoc amb l'amnistia no ho resoldrà de fons", ha afegit. En aquest sentit, l'expresident a l'exili ha assenyalat que "el que és determinant és el reconeixement nacional de Catalunya" i que només un "referèndum acordat amb l'estat espanyol podria substituir el mandat del referèndum de l'1 d'Octubre".

Puigdemont demana "l'abandonament complet de la via judicial contra els independentistes"

This browser does not support the video element.

Puigdemont ha demanat "l'abandonament complet i efectiu de la via judicial contra els independentistes". "L'1 d'Octubre no va ser un delicte, com tampoc ho va ser la DUI (declaració unilateral d'independència) ni les protestes massives contra la repressió", ha dit l'expresident a l'exili.

Felipe González carrega contra l'amnistia i la reunió Díaz-Puigdemont

La vella guàrdia del PSOE reapareix en ple debat sobre l'amnistia i l'endemà de la reunió entre Yolanda Díaz i Carles Puigdemont a Brussel·les. Felipe González no va aparèixer en la campanya electoral del 23-J i en una entrevista a Onda Cero ha explicat que mai li havia "costat" tant agafar la papereta del PSOE. L'expresident espanyol ha rebutjat les condicions de l'independentisme per a la investidura de Pedro Sánchez, el referèndum i l'amnistia, i ha recelat de la visita de la líder de Sumar a l'eurodiputat de Junts. "Si hi va pel seu compte, que ho pagui ella", ha afirmat.

Puigdemont: "O es repeteixen eleccions o es pacta amb un partit que no renuncia a la unilateralitat"

This browser does not support the video element.

Puigdemont ha destacat que "cal identificar clarament quins són els elements del conflicte" amb Catalunya i l'Estat i n'ha enumerat uns quants, com "l'ofec sistemàtic de l'economia catalana o l'incompliment dels pactes", així com "l'aplicació del 155 i, el més rellevant, que Catalunya és una nació", que veu en la seva "independència política l'única via per garantir la seva existència".

Ara bé, ha contraposat Puigdemont, Madrid també té l'oportunitat, ara que necessita el suport parlamentari de Junts, de refer els ponts amb Catalunya i: o "es repeteixen eleccions o es pacta amb un partit amb legitimitat que no renuncia a la unilateralitat".

Puigdemont: "Si hi ha acord, ha de ser històric"

This browser does not support the video element.

Carles Puigdemont ha retret al PP i al PSOE que hagin "arraconat i atacat sense descans Junts", però ha assegurat que no es deixarà endur per la rancúnia i que està disposat a pactar amb Madrid. Això sí, ha remarcat que si "hi ha acord, aquest ha de ser històric". "Ha de ser un compromís històric", ha insistit.

Arrenca la compareixença de Carles Puigdemont des de Brussel·les

Arrenca la compareixença de l'expresident a l'exili Carles Puigdemont des de l'hotel Thon de Brussel·les a les 11 h . L'ara eurodiputat de Junts ahir es va trobar amb la vicepresidenta en funcions i líder de Sumar, Yolanda Díaz, al Parlament Europeu, i aquest matí està previst que fixi el marc de negociacions amb el PSOE i Sumar sobre la potencial investidura del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez.

A la sala de l'hotel Thon de Brussel·les hi ha una setantena de periodistes i diferents líders independentistes. Carles Puigdemont ha entrat entre un llarg aplaudiment.