Junts

Puigdemont aposta per "renovar lideratges" i ampliar "l'espectre" de Junts

L'expresident insta Sánchez a "negociar directament" els pressupostos i a passar a "l'ofensiva" contra el govern "fràgil" d'Illa

Puigdemont en la primera jornada de treball de Junts a Waterloo.
02/10/2024
2 min

WaterlooMissatge de Carles Puigdemont abans del Congrés de Junts. L'expresident de la Generalitat a l'exili ha apostat per "renovar missatges, discursos i lideratges" per "ampliar l'espectre social" dels juntaires, i confia en el fet que dins del grup parlamentari de Junts "hi ha tots els elements per aconseguir-ho". Així, tot i que ha evitat avançar cap canvi en la direcció del partit ni del grup, ha fet una crida a "sortir de les casernes d'hivern" i passar a "l'ofensiva" tant a Barcelona com a Madrid "ensenyant tots els perfils" de la formació. "Som el partit més transversal de la societat catalana, més ric, més plural, intergeneracional i interclassista", ha assegurat Puigdemont acompanyat de tota la plana major juntaire en el primer dia de les jornades de treball de Junts a Waterloo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'advertiment més destacat l'ha llançat contra el govern de Pedro Sánchez. Li ha recordat que no té majoria i que necessita a Junts, i li ha demanat "negociar directament" amb els juntaires, i no a través d'intermediaris com el Cercle d'Economia. Així, ha reivindicat Junts com el partit que "lluita pels interessos de tots els catalans" i, tot i no tenir la Generalitat ni l'Ajuntament de Barcelona, que estigui "negociant" amb la Moncloa perquè aquestes dues institucions controlades pel PSC tinguin més diners a través de la flexibilització del sostre de despesa. De fet, aquest mateix dimecres, Sánchez ha dit des de Nova York que esperarà que se celebrin els congressos de Junts i ERC per intentar aprovar els pressupostos.

La "desnacionalització" d'Illa

Més enllà de Madrid, Puigdemont també ensuma la "fragilitat" de l'executiu de Salvador Illa i en vol treure rèdit. S'ha reivindicat com "l'única alternativa viable" al procés de "desnacionalització" del Govern, que "va començar quan el PSC va decidir abandonar la seva identitat per competir amb els vots de Cs". En aquest sentit, ha carregat contra la trobada del president de la Generalitat amb Felip VI d'Espanya i pel fet que, per exemple, aquest dilluns passat Illa no tingués "ni un minut" per recordar el setè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre.

També ha criticat que el nou executiu català asseguri que treballa per la "normalització" política i social de Catalunya. "Quan sentin aquesta paraula, posin-se la mà a la cartera", ha advertit l'expresident de la Generalitat. Així doncs, ha lamentat que la "deriva sectària" d'Illa i que hagi incorporat personalitats de Societat Civil Catalana i contra un "discurs d'odi" contra els independentistes.

En la primera compareixença de Puigdemont des de la seva entrada fugaç a Catalunya del passat 8 d'agost, l'expresident l'ha qualificat d'"èxit històric". Així, ha agraït l'ajuda dels seus companys de partit i del grup parlamentari de Junts perquè l'"operació" fos un "èxit". "Penjava tant d'un fil que si alguna cosa no hagués anat com estava previst, aquesta reunió no la faríem aquí", ha dit Puigdemont mig somrient.

stats