El PSOE rebaixa la urgència de concretar el diàleg

Remarca que la prioritat ara és la pandèmia i recorda a Aragonès que no hi haurà pactes fora de la Constitució

BarcelonaLa reacció del PSOE al discurs de Nadal del president Pere Aragonès evidencia que, en termes de diàleg, els governs català i espanyol van a ritmes diferents. Si el cap de l’executiu va fixar diumenge el 2022 com l’any per “desbloquejar” el conflicte amb l’Estat i va urgir la Moncloa a oferir “resultats tangibles”, els socialistes han deixat clar aquest dilluns que, malgrat apostar per la negociació, la prioritat ara és gestionar la pandèmia. De fet, tot i que la pròxima reunió de la taula entre governs està prevista per a principis d’any, el portaveu del partit, Felipe Sicilia, no ha aclarit si es produirà mentre duri l’actual onada de covid.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sicilia ha assegurat que la crisi sanitària “no invalida” que es pugui continuar parlant amb la Generalitat per abordar el conflicte polític, però ha remarcat que la principal “preocupació” dels dos executius és ara mateix combatre la covid-19 i garantir la recuperació econòmica. “En això estan tots els governs”, ha dit en roda de premsa. Més enllà del calendari i els tempos de les converses, el PSOE no ha entrat a valorar el fet que Aragonès s’obrís a buscar alternatives” si el diàleg “s’encalla”, però sí que ha recordat que l’aposta de la Moncloa és trobar el consens “dins del marc constitucional”. Una manera de reiterar el veto a l’autodeterminació i l’amnistia.

Cargando
No hay anuncios

A l’espera de la posició oficial del govern espanyol –a qui el PP ja ha alertat que el president català està fent “xantatge” amb un “cop d’estat” a Catalunya–, Unides Podem també ha rebutjat la pressió d’Aragonès perquè els fruits de la taula de diàleg es concretin l’any que ve. El portaveu del grup al Congrés, Pablo Echenique, ha afirmat que “el que és important no són tant els terminis” de la negociació com haver “canviat una dinàmica històrica de conflicte” per una de “diàleg i acord”. Més enllà ha anat la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, que ha advertit al president que “no hi ha alternativa ni dreceres” al diàleg, mentre que el líder del PSC i cap de l’oposició, Salvador Illa, ha afirmat en declaracions a Europa Press que, després del discurs de Nadal, la “credibilitat” del cap del Govern de cara a les converses amb l’Estat està “en temps de descompte”. “Exigeix a la resta el que no practica a Catalunya”, ha argumentat, i ha recordat un cop més que l’acord entre ERC i el PSOE preveia convocar la taula de partits catalans.

Cargando
No hay anuncios

Context al discurs

Des del Palau de la Generalitat posaven aquest dilluns context al discurs del president per Sant Esteve, més abrandat respecte al diàleg i al govern espanyol del que havia sigut habitual en ell en els darrers temps. Malgrat que es va veure un Aragonès que apujava el to en la seva pressió a la Moncloa per desbloquejar el diàleg, fonts del Govern consultades per l’ARA asseguren que tampoc es tractava de marcar un punt d’inflexió. La intenció, expliquen, era aprofitar el discurs institucional per posar veu a l’estratègia que ERC defensa des de fa més d’un any i que queda recollida en el llibre Tornarem a vèncer, del president del partit i de la secretària general, Oriol Junqueras i Marta Rovira. “Allà ja s’hi diu que s’han de considerar alternatives al diàleg”, assenyalen aquestes fonts. En concret s’hi defensa la via negociadora amb el matís que, com que la paciència no pot ser “infinita”, mai cal descartar altres vies com la unilateral.

Cargando
No hay anuncios

Aragonès va voler assenyalar el 2022 com l'any per avançar en el diàleg conscient que el 2023 serà molt més difícil perquè hi ha una doble cita electoral que condicionarà el calendari i farà quasi impossible que el PSOE es mogui: les municipals a la primavera i les generals a la tardor –si no hi ha avançament–. D'aquí que fes un toc d’alerta a Sánchez sense fer virar del tot el rumb de la Generalitat, reiterant l’aposta pel diàleg. A Palau es preparen ara per concretar la data de la nova reunió de la taula, sabent que el PSOE sempre va “lent” i vol “paciència” a l’hora de les concrecions però convençuts que a principis d’any hi haurà la ja tercera trobada de l'espai de negociació, on s’hi hauria d’anunciar algun acord.

La prova que el discurs d’Aragonès incloïa matisos ni que fos en el to la va donar JxCat, que aquesta vegada sí que es va veure reflectit en les paraules del president, un fet que no és habitual i que es manifesta en les tibantors constants entre els socis de Govern. El secretari general del partit, Jordi Sànchez, va aplaudir diumenge que Aragonès ja prepari les alternatives per si el diàleg fracassa i va formular la seva proposta: “Unitat i preparació per a la confrontació democràtica i intel·ligent en el marc del Consell per la República”. Una idea que difícilment pot avalar ERC, que aquesta tardor ha consolidat el seu distanciament amb l’òrgan que lidera l’expresident Carles Puigdemont.