Ponsatí surt en llibertat després de negar-se a declarar
L'eurodiputada no ha respost les preguntes que ha enviat Llarena als jutjats de Barcelona i no haurà de comparèixer a Madrid
Brussel·lesL'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha sigut posada en llibertat després d'haver-se negat a respondre les preguntes que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha enviat als jutjats de Barcelona. D'aquesta manera, l'exconsellera d'Educació, que aquest matí havia tornat a ser detinguda pels Mossos d'Esquadra mentre passejava pel carrer comte Borrell de Barcelona, s'estalvia d'anar a Madrid a declarar i l'ordre detenció contra ella ha quedat sense efecte. Una vegada Ponsatí ja ha comparegut, el magistrat pot tancar la investigació i començar el judici, al qual no cal que l'eurodiputada assisteixi obligatòriament.
Llarena justifica en la interlocutòria d'aquest dilluns que va emetre una ordre de detenció contra Ponsatí per la seva renúncia a anar a declarar de manera voluntària l'abril passat, però assegura que el trasllat amb conducció policial fins al Tribunal Suprem de Madrid suposaria una extensió de la privació de llibertat que no està previst en les penes que es poden aplicar al delicte de desobediència, que és del que està acusada l'eurodiputada i no implica en cap cas entrar a presó.
A primera hora del matí, l'exconsellera ha informat per Twitter, amb imatges incloses, que havia arribat a la capital catalana i que havia aprofitat "la fresca del matí" per "fer un volt fins a la Casa Vicenç", la primera obra mestra de l'arquitecta modernista Antoni Gaudí. "Mentre siguem aquí, Catalunya continuarà dempeus. Bon dia, Barcelona!", ha escrit l'eurodiputada. A partir d'aquest tuit, que els Mossos han certificat que fos vertader, la policia catalana s'ha activat i ha detingut Ponsatí per ordre del Tribunal Suprem. "He tornat a ser detinguda il·legalment a Barcelona", ha anunciat al cap de poca estona l'eurodiputada també a través de Twitter.
De fet, en la nova ordre de detenció del passat 21 de juny Llarena subratllava que Ponsatí havia "desatès voluntàriament i injustificadament la citació judicial", i recordava que la mateixa exconsellera es vantava de desoir el Suprem. En la interlocutòria el magistrat diu que la justificació d'haver d'assistir a comissions del Parlament Europeu el mateix dia que estava citada no era sinó una "excusa": destaca que l'interrogatori era al matí i la tasca parlamentària a la tarda, i que la defensa de Ponsatí no havia comunicat en cap moment, ni després de ser detinguda el 28 de març quan va tornar a Catalunya ni tampoc després del 24 d'abril, cap data alternativa per anar a declarar. En aquest període, fins i tot, va participar en una xerrada a Girona el 9 de juny.
Ara mateix, Ponsatí no té immunitat parlamentària perquè el 5 de juliol el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va desestimar el seu recurs contra el Parlament Europeu per l'aixecament de la protecció parlamentària. Aquesta sentència encara no és definitiva i es pot recórrer al tribunal europeu d'instància superior, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Però, de moment, la defensa de Ponsatí no ha presentat recurs al TJUE i, per tant, no té immunitat, tampoc cautelar.
L'endemà de les eleccions
No és casualitat que Ponsatí hagi escollit tornar a Catalunya aquest dilluns, l'endemà de les eleccions generals que han donat una altra vegada la clau de la governabilitat d'Espanya a l'independentisme. En la roda de premsa posterior a la sentència del TJUE, al costat de Carles Puigdemont i Toni Comín, l'eurodiputada també va aprofitar l'atenció mediàtica per criticar l'estratègia de les forces independentistes i es va mostrar molt contrària, precisament, als acords que ERC i Junts han arribat en diferents administracions amb el PSOE i el PSC, com els que ara poden tornar a apuntalar Pedro Sánchez a la Moncloa. "Els pactes amb el PSOE no poden oferir res a la ciutadania que no sigui la rendició i la renúncia a la catalanitat", va dir Ponsatí.
En la mateixa línia, en una entrevista amb l'ARA, Ponsatí va carregar contra Junts per haver "instrumentalitzat la batalla judicial de l'exili per tapar l'autonomisme" i va assegurar que, si durant les eleccions generals del 23 de juliol era a Catalunya, "no votaria cap de les tres opcions independentistes" i optaria per votar en blanc, nul o s'abstindria. Ponsatí també va respondre que, tot i que creia que estarà inhabilitada per als pròxims comicis catalans, "l'independentisme demana noves formacions" i que està "molt disposada" a implicar-s'hi.