El passat de Dolors Feliu a CiU (i el de la resta de presidents de l'ANC)
Forcadell i Paluzie van militar a Esquerra abans de ser líders de l'entitat i Sànchez va militar després a Junts
BarcelonaL'enfrontament entre la presidenta de l'ANC i el president de la Generalitat o entre l'ANC i ERC ha entrat en una nova dimensió des que Pere Aragonès va anunciar que no es manifestaria l'Onze de Setembre en la convocatòria de l'Assemblea. I a l'espera de saber si la mobilització se'n ressent, és a les xarxes socials on la política catalana lliura les principals batalles, recorrent sovint a l'assenyalament personal.
Li ha passat a Aragonès des d'abans d'arribar a la plaça Sant Jaume quan li recorden, en el millor dels casos, que el seu avi era alcalde durant el franquisme i que el seu pare va ser regidor per CiU (en el pitjor dels casos entren directament a l'insult). Des de divendres li toca el rebre també a Dolors Feliu i ja corre com la pólvora una imatge d'ella amb un gran logo de Convergència i Unió a Castellbisbal.
Feliu va militar a Convergència Democràtica de Catalunya des del 2008 i després va fer el pas al PDECat. Va estripar el carnet el 2018 per desavinences amb el rumb nacional del partit. Durant els anys de militància va ser membre del consell nacional de CDC i també va ocupar altres càrrecs sectorials a l'executiva. Al Govern va ser directora dels Serveis Consultius i Coordinació Jurídica de la Generalitat, on entre altres coses va defensar l'Estatut davant el Tribunal Constitucional. És un cas únic a l'Assemblea? Sí i no. És la primera presidenta de l'entitat que ha militat a CDC i al PDECat, però no la primera que ha militat en un partit polític.
Carme Forcadell va presidir l'Assemblea entre el 2012 i el 2015 i amb ella es van organitzar les mobilitzacions més massives de la Diada. Mentre era presidenta de l'entitat, Forcadell també era militant de base d'ERC i havia estat regidora a Sabadell entre el 2003 i el 2007. No va ocupar cap càrrec de responsabilitat al partit fins que va abandonar la presidència de l'ANC: va ser presidenta del Parlament entre el 2015 i el 2017, diputada al Parlament fins al dia abans que l'empresonessin, el 23 de març del 2018, i actualment ocupa la copresidència de l'Assemblea de Dones del partit republicà.
El successor de Forcadell va ser Jordi Sànchez i, tot i que havia estat un dels dirigents de la Crida als anys vuitanta, no va militar en cap partit polític fins que ja havia abandonat la presidència de l'ANC. Sí que se'l situava a l'entorn d'Iniciativa per Catalunya. Va ser membre fundador de JxCat i secretari general de la formació entre el 2020 i el 2022. Mentre estava empresonat pel seu paper en el referèndum de l'1-O va ser diputat al Parlament i al Congrés també per Junts fins que va ser suspès pel Tribunal Suprem.
Pel que fa a Elisenda Paluzie, va ser presidenta de l'ANC entre el 2018 i el 2022, temps durant el qual no militava en cap formació política. Sí que havia militat anys enrere a ERC (2008-2012), on havia exercit de consellera nacional.
Les incompatibilitats
Què diuen els estatuts i el reglament de règim intern de l'Assemblea sobre la militància en partits polítics? L'única incompatibilitat prevista per ser membre del secretariat nacional és que no rebin un sou de cap partit polític ni hi ocupin càrrecs orgànics. Tampoc poden haver format part d'una candidatura, haver estat un càrrec electe, ocupar un lloc en la direcció d'un partit o haver estat un càrrec de confiança en els sis mesos anteriors a presentar-se a les eleccions de l'ANC. Cap dels quatre presidents que ha tingut l'entitat ha incomplert les normes de funcionament de l'Assemblea.
Sigui com sigui, la relació entre Dolors Feliu i Pere Aragonès ja no va començar amb bon peu quan Feliu va ser elegida presidenta. A diferència d'altres membres de l'executiu, el president no li va trucar per felicitar-la i no s'hi ha reunit. Aragonès considera que la manifestació de la Diada va "contra els partits" i promou la "divisió" en lloc de la unitat de l'independentisme. Feliu li ha respost que la seva absència "demostra que no es vol fer la independència".