Procés

El Parlament Europeu deixa Comín sense escó fins a una nova sentència de la justícia europea

L'Eurocambra entén que l'eurodiputat gaudeix d'immunitat per viatjar fins a Madrid per acatar la Constitució

2 min
El candidat de Junts a les eleccions europees, Toni Comín

Brussel·lesEl Parlament Europeu ha deixat vacant l'escó de l'eurodiputat de Junts Toni Comín fins que no hi hagi una nova sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que ratifiqui que l'acatament de la Constitució no és un pas imprescindible per ser reconegut com a representant de l'Eurocambra. Segons ha avançat l'agència Efe i ha confirmat l'ARA, la cambra comunitària entén que l'exconseller de Salut pot viatjar fins a Madrid i jurar la carta magna perquè gaudeix d'immunitat i, per tant, considera que no seria detingut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'Eurocambra sosté el seu posicionament en una sentència del TJUE que reconeix que l'exeurodiputat Oriol Junqueras hauria d'haver gaudit d'immunitat el 2019 per anar a Madrid i acatar la Constitució. Ara bé, ni Comín ni l'expresident Carles Puigdemont han viatjat fins a l'Estat perquè s'arriscarien a ser detinguts, sobretot perquè l'ordre de detenció no té a veure amb fets relatius a la seva activitat parlamentària, sinó amb el Procés.

Fonts del Parlament Europeu asseguren que es tracta d'una decisió merament tècnica i que l'Eurocambra es limita a prendre nota de la informació que li envia la Junta Electoral Central (JEC), que aquest dilluns va deixar vacant l'escó a Comín per no haver jurat la Constitució. Cal recordar, però, que l'expresident del Parlament Europeu, el socialdemòcrata David Sassoli, va entregar-los igualment l'escó als eurodiputats de Junts tot i que la JEC no els reconeixia.

De fet, Sassoli es va basar en la mateixa sentència del cas de Junqueras que estableix que una "persona escollida al Parlament Europeu adquireix la condició de membre des de la proclamació oficial del resultat i gaudeix des d'aquest moment de les immunitats vinculades". Tot i això, l'actual presidenta de l'Eurocambra, la conservadora Roberta Metsola, ha preferit restar a l'espera d'una nova sentència del TJUE sobre el cas concret dels eurodiputats de Junts, que s'espera que surti els pròxims mesos.

Precisament, aquest dilluns Comín donava "per fet" en declaracions als mitjans que Roberta Metsola actuaria "d'acord amb el dret europeu" i li entregaria l'escó. En cas contrari, va amenaçar que la demandaria a la justícia europea. De moment, però, el juntaire encara no té la confirmació oficial de la decisió del Parlament Europeu de deixar-li vacant l'escó almenys de manera temporal.

stats