La Diada de l’ANC: “Ja no volem fer coses boniques”
La mobilització buscarà pressionar els partits independentistes i denunciar la repressió i el passat colonial de l’Estat
Barcelona"Ja no volem fer coses boniques". Ni onades, ni fletxes assenyalant cap a la independència, ni cadenes humanes ni V de votar. La manifestació de la Diada d'enguany no tindrà cap "performance". "Ja no és una festa, aquí el que importa és que hi hagi molta gent". Tampoc hi haurà inscripcions ni trams. "Volem fer coses eficients", ha resumit aquest dimarts en roda de premsa Esther Güell, membre del secretariat nacional de l'Assemblea. Amb la samarreta negra i sota el lema "Tornem-hi per vèncer", la mobilització d'aquest Onze de Setembre posarà més deures als partits independentistes que a l'estat espanyol: "Si la independència no la fan els partits, la farem nosaltres", ha remarcat Dolors Feliu, presidenta de l'ANC. L'entitat és "molt optimista" i el recorregut de la manifestació ho demostra: de l'avinguda Paral·lel a l'Estació de França –el mateix destí que l'any passat, després que no fos possible acabar-la al Parlament– passant pel passeig de Colom i d'Isabel II. La distància recorreguda serà gairebé calcada a la de l'any passat, però el traçat d'aquestes avingudes és gairebé el doble d'ample que el de la Via Laietana, per on va avançar la marxa del 2021. I les entitats es proposen omplir-lo: "Hem tocat fons, però això comença a despertar-se".
Des del simbòlic Fossar de les Moreres, l'ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) han presentat aquest dimarts els detalls de la Diada que "ha de superar la pandèmia". Tot el simbolisme que volen evitar fent una gran acció el volen compensar amb el recorregut: "Passarem pel passeig de Colom i davant de Capitania. Hi ha un simbolisme d'aquest colonialisme que ha utilitzat Espanya i que volem denunciar". L'objectiu és clar: "Ser molts més que l'any passat", en paraules de Güell. De fet, l'Assemblea no nega que la gent estigui "desmotivada" o "desmobilitzada", però creu que això no va amb les entitats. "Estan desmotivats de cara a les pròximes eleccions, no amb l'Assemblea i l'Onze de Setembre", ha resumit Feliu. L'ANC, doncs, vol que la gent torni a "motivar" els partits. "Quan som molts passen coses", ha dit Feliu, i ha recordat que la manifestació del 2012 va fer "tremolar el govern de Mas" i la del 2014 va "pressionar" per fer el 9-N. "Hi ha hagut decisions empeses per les manifestacions multitudinàries, i això és el que hem de fer".
L'entitat, doncs, vol que una massa cridi els partits a "fer la independència": "Fer-la de veritat i que no es deixi en una quimera". "Ja fa cinc anys de l'1-O i ara, més que mai, hem de fer aquest esforç", ha afegit el president de l'AMI, Jordi Gaseni. També Òmnium, en boca de la seva vocal Montse Ortiz, ha dit que cal "una demostració de força": "Cal demostrar al món que Catalunya continua mobilitzada". Les entitats insten la gent a sortir al carrer per pressionar els partits, però també per denunciar la "repressió de l'Estat", "l'espoli fiscal" o les sentències contra el català a l'escola. "No ens marquem cap límit", ha dit Güell sobre l'assistència, i ha asseverat que l'entitat ja ha començat a treballar en la logística i en l'organització dels autobusos. Tota la informació sobre la manifestació de la Diada està disponible en aquesta pàgina web.
Urnes de l'1-O baixant a Barcelona
En paral·lel, l'entitat també treballa en la mobilització per commemorar el cinquè aniversari del referèndum de l'1-O. Encara no ha concretat del tot com serà, però ja ha assenyalat per on aniran els trets: no serà una manifestació centralitzada en un punt, sinó una acció repartida pel territori. Hi haurà una recollida d'urnes de l'1-O a totes les poblacions, perquè, a parer de Feliu, "tothom va viure aquell dia a la seva manera". Després, totes aquestes urnes baixaran fins a Barcelona, on es durà a terme un gran acte amb les altres entitats sobiranistes.