L'ANC acusa Òmnium de no voler pressionar el Govern desmarcant-se de la manifestació contra la reforma del Codi Penal

L'entitat cultural explica que està esperant un canvi en la convocatòria que l'Assemblea garanteix que no arribarà

Feliu, durant la presentació de la manifestació
02/12/2022
3 min

BarcelonaLa distància entre Òmnium i l'ANC s'eixampla i els temps en què anaven a l'una han passat a la història. Tot i compartir el mateix objectiu, aquesta divergència estratègica es tornarà a visualitzar la setmana vinent. L'associació ara presidida per Xavier Antich ha decidit, de moment, no sumar-se a la manifestació que ha convocat l'Assemblea dimarts coincidint amb el Dia de la Constitució a les 12 h al Pla de Palau, contra la reforma del Codi Penal. Sí que hi seran dirigents de JxCat, la CUP i del Consell per la República, però no Òmnium, tot i que paradoxalment també està en contra de la reforma que ha pactat el govern espanyol amb ERC. Tampoc hi haurà representació dels republicans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta de l'Assemblea, Dolors Feliu, ha explicat que hi ha hagut converses amb Òmnium però que els seus representants els han comunicat que no se sumaran a la manifestació: "Òmnium no està en la línia de pressionar el govern de la Generalitat amb la seva implicació en aquesta reforma”, ha dit. Fonts d'Òmnium asseguren que encara no han pres una decisió i que estaven pendents d'una modificació a la convocatòria que l'Assemblea deixa clar que no s'ha posat sobre la taula. Posteriorment, l'ANC ha fet una piulada per mirar de rebaixar la tensió on ha destacat que les dues entitats s'han posicionat "fermament" en contra el nou delicte de desordres públics amb "múltiples mobilitzacions i pressionant a tots els actors" i que comparteixen "el mateix propòsit".

Sigui com sigui, Òmnium ha optat per impulsar un manifest subscrit per una quarantena d'organitzacions i moviments socials –entre les quals la PAH, la Marea Pensionista i Élite Taxi– amb la voluntat de sobrepassar el moviment independentista, per reclamar que no "s'agreugin" els delictes de desordres públics en la tramitació de la reforma del Codi Penal i dijous es van concentrar davant la delegació del govern espanyol. L'ANC, que no ha subscrit aquest manifest com a entitat, en canvi, ha tornat a posar el focus sobre ERC en la mobilització de dimarts, com ja va fer per la Diada, i ha culpat directament els republicans de la reforma. "És especialment greu que ho avali un govern independentista perquè la independència no s’aconseguirà augmentant les penes als que es mobilitzen", ha denunciat Feliu aquest divendres.

El lema de la marxa, "Cap pacte amb Espanya per empresonar-nos", és prou explícit. Que la manifestació acabi a la plaça Sant Jaume, davant del Palau de la Generalitat, on el Govern estarà celebrant el consell executiu, corrobora aquesta voluntat d'assenyalar l'executiu d'ERC com a màxim responsable de l'acord. De fet, en el darrer punt del manifest, l'Assemblea denuncia que la reforma "pretén donar eines als repressors per assolir les extradicions que fins ara havien fracassat als tribunals europeus" i "una aparença de legalitat democràtica davant d’Europa que no es pot ajudar a consolidar amb el suport de l’independentisme". "No estem d'acord amb el fals diàleg que ha emprès ERC i com que no compartim aquesta estratègia ho denunciem perquè aquesta reforma no aplana el camí cap a la independència", ha dit Feliu.

Divergències a la Diada

Uns retrets a ERC que incomoden Òmnium, que ja no va amagar el seu malestar amb el manifest de l'ANC per la Diada, molt crítica amb la paràlisi del Procés i amb l'aposta d'ERC per la negociació amb l'Estat. En aquest sentit, Antich va advertir en l'acte que l'entitat va organitzar per la Diada al matí que no cauran en una dinàmica "antipolítica" o "populista", en un missatge implícit a l'Assemblea, que va fer del discurs contra els partits un dels pilars de la manifestació d'enguany i que ja debat internament impulsar una llista cívica a les pròximes eleccions al Parlament. L'Assemblea, que reclama aixecar la DUI, creu que cal passar per sobre d'uns partits polítics i unes institucions que considera que no fan res per culminar la independència, mentre que Òmnium, que defensa girar full a l'1-O, advoca per recosir el moviment amb nous lideratges i la incorporació d'altres actors però evitant les crítiques als partits independentistes.

Autocars des de diferents punts del país

Tot i caure en pont, l'Assemblea confia que hi hagi una bona resposta de les bases independentistes dimarts a Barcelona, malgrat que no ha volgut posar una xifra d'assistents. Ester Güell, coordinadora de mobilitzacions de l’Assemblea, ha fet una crida a manifestar-se: "Hauríem de ser una multitud idònia per demostrar que no estem d’acord amb la reforma del Codi Penal, perquè si no ja no hi serem a temps", ha advertit. L'Assemblea ha organitzat una vintena d'autobusos des de diferents punts del país, com Lleida, Palamós, Tàrrega i Valls, per aconseguir que el màxim nombre de gent pugui desplaçar-se dimarts a la capital catalana.

stats