El no a la independència arriba al seu màxim històric amb un 52,3%

Set de cada deu catalans segueixen defensant un referèndum d'autodeterminació

Manifestació de la Diada 2021 a Barcelona
18/03/2022
3 min

La tendència des de fa mesos és clara: sense projecte a curt termini, el sí a la independència va retrocedint a les enquestes i se'n beneficia el no, malgrat que quan toca acudir a les urnes els partits independentistes no fa gaire aconseguissin el seu millor percentatge de vot. El no a la independència arriba al seu màxim històric amb un 52,3%* en l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que s'ha fet pública aquest dijous. Només en dues ocasions des que es va començar a fer aquesta pregunta el 2014 s'havia superat la barrera del 50%, una el 2015 i l'altra el 2020. Però hi estava a prop: en el darrer baròmetre, del maig de l'any passat, els contraris a la independència representaven el 48,7% dels catalans. En aquesta ocasió, s'imposen de manera clara amb una distància pròxima als 15 punts respecte als partidaris que Catalunya sigui un Estat, que amb prou feines arriben al 40%. Cal remuntar-se fins al juny del 2017, a les portes del referèndum, per trobar un suport tan baix a la independència amb un 41,1% (l'octubre d'aquell mateix any va fixar, en canvi, el seu rècord absolut amb un 48,7%).

Evolució del suport a la independència
Enquesta del CEO del 17 de desembre del 2021

El 82% dels votants d'ERC aposten perquè Catalunya sigui un estat independent, el 86% dels de la CUP i el 93% dels de Junts a les darreres eleccions al Parlament. Per contra, el 91% dels que van votar pel PPC, el 92% per Cs i el 83% pel PSC no ho volen. El treball de camp es va fer entre mitjans de novembre i mitjans de desembre de l'any passat. Demogràficament, l'independentisme continua arrelat a les zones menys poblades. Així, el 70% dels enquestats que viuen en municipis de menys de 2.000 habitants volen que Catalunya sigui independent, un percentatge que baixa fins al 53% en el cas dels municipis que arriben als 10.000 habitants. El 69% dels habitants que viuen en ciutats d'entre 150.000 i un milió d'habitants són contraris a la independència.

No és d'estranyar, doncs, que el 32,7% dels entrevistats en l'enquesta del CEO defensin que Catalunya sigui una comunitat autònoma i un 7,3% que sigui una regió més d'Espanya. En aquest sentit, el 15% dels que viuen a la demarcació de Tarragona volen que Catalunya sigui una regió d’Espanya. Quan es plantegen quatre opcions de resposta, el 33% dels catalans advoquen per l'estat independent i un 20,8% perquè sigui un estat dins una Espanya federal. Si es té en compte l'origen dels ciutadans, l'estat independent és l'opció preferida per als nascuts a Catalunya (42%), mentre que el 48% dels nascuts en altres autonomies i el 42% dels nascuts a la UE i la resta del món prefereixen que Catalunya sigui una comunitat autònoma. Per formacions, el 43% dels que van votar a Vox volen que Catalunya sigui una regió d’Espanya; l'autonomia és la primera opció per al 49% dels que van votar al PSC, el 68% als populars i el 65% a Cs. Pel que fa a l'estat independent, són els votants d'ERC (66%), els de la CUP (71%) i els de Junts (83%) els que l'escullen.

Els catalans i les catalanes tenen dret a decidir el seu futur com a país votant en un referèndum?

Aquestes xifres no fan minvar el consens al voltant d'un referèndum d'autodeterminació per resoldre el conflicte polític. El 74% dels catalans consideren que Catalunya té dret a decidir el seu futur votant en un referèndum, mentre que només un 19% hi estan en contra. Una xifra similar a la que es va recollint no només al CEO sinó en altres enquestes des de fa anys. El suport al referèndum aconsegueix un d'aquells consensos transversals a Catalunya, malgrat que, ara per ara, no tingui el suport polític necessari a l'Estat.

* El CEO ha fet públic un comunicat l'endemà de publicar l'enquesta per corregir els resultats, un cop han detectat un error en la ponderació dels resultats de la mostra. Per això hem decidit actualitzar l'article amb els percentatges definitius. Els canvis són petits i no fan capgirar els resultats però sí que els matisen. Per exemple, el suport del no a la independència baixa del 53,3% de la primera tramessa de les dades al 52,3%, tot i que continua sent el percentatge més alt de la sèrie històrica. Pel que fa al sí a la independència puja del 38,8% al 40,8%. De la seva banda, el suport al referèndum puja del 72% al 74%.

stats