El ninot penjat d'Oriol Junqueras també va ser obra d'ERC

Aquest nou atac de falsa bandera es va produir dos dies abans de les eleccions europees del 2019

ARA
3 min
Pengen un ninot d'Oriol Junqueras d'un pont de Sant Vicenç dels Horts

BarcelonaEl cas dels cartells que relacionaven Ernest Maragall amb l'Alzheimer o la contractació de mariachis davant la seu de Junts quan l’executiva discutia si havien de sortir del Govern no són les úniques accions que van sortir de les files d'ERC. Segons ha avançat RAC1, l'any 2019 els republicans ja van portar a terme un altre atac de falsa bandera ideat des de l'estructura paral·lela del partit que es va crear per realitzar accions que els beneficiessin políticament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Parlem del ninot que es va penjar amb la cara d'Oriol Junqueras d'un pont de Sant Vicenç dels Horts, el seu poble natal, dos dies abans de les eleccions europees en què el líder del partit es presentava com a candidat i en què s'enfrontava a l'expresident Carles Puigdemont com a gran rival. El ninot tenia les sigles d'ERC pintades a la panxa i un missatge en castellà en què es podia llegir "Junqueras podreix-te a la presó". 

En el seu moment, diversos dirigents d'Esquerra van denunciar l'aparició d'aquest ninot. El principal afectat, Junqueras, lamentava l'acció des dels micròfons d'El món a RAC1, encara des de la presó: "Això no hauria de passar mai, però és igual. Nosaltres som valents i amb nosaltres guanyarà el conjunt de la societat, fins i tot els que pengen ninots amb el meu nom, que segur que ningú no voldria que el seu fill veiés aquesta imatge".

El líder dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, també va compartir una foto del ninot a X amb el missatge. "Així s'ha despertat un dels carrers del poble d'Oriol Junqueras. Carrers pels quals passen cada dia els seus fills quan van a l'escola. Ho poso aquí perquè potser s'obliden d'explicar-t'ho, mentre que, si fossin altres, ho posarien fins i tot al teletext", reblava el diputat.

Aquesta nova revelació arriba quan encara cueja l'acció dels cartells de l'Alzheimer, que van provocar que Maragall estripés el carnet del partit aquest mateix dilluns. En aquest sentit, el Nacional.cat ha publicat aquest dimecres un nou fragment de l'entrevista amb un d'aquests nois, el Pau, que ha explicat que el militant del partit a l'Anoia que els va encarregar la feina es va quedar la majoria dels diners: "Per aquella feina em van donar 300 euros, però resulta que havien pagat al militant de l'Anoia 1.000 €, primerament".

Tot i que admet que, quan van anar passant els dies, va cobrar més diners, i fins i tot li van donar un mòbil nou. El testimoni també confirma que els van pagar a través de l'empresa Relevance, que és la que gestiona el màrqueting i les campanyes d'Esquerra, però amb informes falsos. Entre mitjans del 2022 i mitjans del 2023, segons va avançar també l'ARA, "els nens de la B", com els anomenaven des de la direcció de comunicació del partit, van facturar almenys 70.000 euros, 15.000 dels quals van anar directament a pagar els joves que van enganxar els cartells contra els Maragall.

El llavors director de comunicació, Tolo Moya, un dels dirigents expedientats per la direcció arran del cas dels cartells, ha aprofitat la revelació d'aquest nou atac de falsa bandera per denunciar que se l'hagi assenyalat com a responsable. "La meva relació amb ERC es va iniciar el juny del 2021. Això demostra, una vegada més, com ERC m'ha volgut utilitzar com a cap de turc des del primer dia per protegir altres persones que ja feia temps que actuaven així", ha etzibat.

La secció local d'Esquerra a Sant Vicenç dels Horts s'ha desvinculat d'aquesta acció i, en un comunicat, ho ha qualificat de "repugnant" i exigeixen a la direcció nacional d'ERC que "arribi fins al final en la depuració de responsabilitats".

stats