Diada

La manifestació de la Diada surt de Barcelona

"Tornem als carrers", el lema d'una mobilització descentralitzada com el 2016

BarcelonaLa manifestació de l'Onze de Setembre serà descentralitzada i se celebrarà simultàniament a les ciutats de Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa, segons ha avançat l'ACN. L'Assemblea recupera el format del 2016, quan va decidir mantenir la seu de Barcelona però exportar la mobilització a Berga, Lleida, Tarragona i Salt. Enguany, a la capital, la manifestació anirà de l'Estació de França fins a l'Arc de Triomf, on tindrà lloc la Festa per la Llibertat que organitza Òmnium anualment. A més de les mobilitzacions en aquestes cinc ciutats, hi haurà altres accions en diferents vegueries del país.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El lema de la Diada serà "Tornem als carrers", que entronca amb la voluntat de la nova direcció de l'entitat, presidida per Lluís Llach, de fomentar les mobilitzacions per reactivar el moviment i pressionar els partits perquè no facin més passos enrere. Descartada l'opció de competir electoralment amb una llista cívica, un altre dels objectius de la nova cúpula és refer ponts amb partits i entitats. La prova més evident d'aquest canvi és que la Diada d'aquesta edició estarà coorganitzada per l'ANC, Òmnium, l'AMI, el Consell de la República, la Intersindical i el CIEMEN, que han consensuat l'eslògan per a la capçalera.

Cargando
No hay anuncios

Un lema amb el qual volen interpel·lar "aquelles persones que altres anys havien vingut i van deixar d'anar-hi en un moment de desafecció" i que han fet alhora que l'independentisme perdi la majoria absoluta al Parlament després d'anys de control de l'hemicicle. Aquesta frase es farà servir tant per a la capçalera de les manifestacions com per a la cartelleria de convocatòria a la mobilització, amb la finalitat de "reflectir la coralitat i pluralitat" d'entitats.

En canvi, el lema "Fem el camí més curt", present a la samarreta presentada pel president de l'ANC, Lluís Llach, al Canet Rock, se circumscriurà exclusivament a l'Assemblea. Un eslògan que és heretat de l'anterior secretariat nacional, presidit per Dolors Feliu, i es convertirà en un "subeslògan". Aquest és el lema que porta la samarreta que es comercialitzarà per a la Diada i que és la principal font d'ingressos de l'entitat.

Cargando
No hay anuncios

Sense retrets als partits

En el seu afany per tornar l'entitat a la transversalitat, la direcció de l'Assemblea vol defugir els retrets als partits d'edicions passades. "Volem que sigui una manifestació de país", remarquen fonts de l'organització en conversa amb l'ARA. Ara fa dos anys, l'expresidenta Dolors Feliu cridava els partits a complir amb el mandat de l'1-O. "Independència o eleccions!", reblava en el seu discurs davant dels manifestants i de membres de les tres forces independentistes, però no del president Pere Aragonès i dels altres consellers republicans, que no van assistir a la manifestació pel desacord amb les crítiques a ERC i la seva aposta pel diàleg. L'any passat el president sí que hi va assistir, tot i que el discurs de l'aleshores presidenta va ser el mateix.

Cargando
No hay anuncios

Tot i la voluntat dels organitzadors d'evitar les escridassades, la celebració de la Diada arribarà amb nova convocatòria d'eleccions o ja amb Govern. I no és el mateix que l'Onze de Setembre arribi amb un govern del PSC i amb Salvador Illa a la presidència de la Generalitat amb un hipotètic suport d'ERC (cosa que l'ANC ja ha deixat clar que no vol), o una Diada en precampanya, perquè no s'ha pogut investir cap president abans del 26 d'agost.

Les entitats coorganitzadores també admeten que la situació de Carles Puigdemont podria tenir rellevància de cara a la Diada. A ningú se li escapa –a les entitats sobiranistes tampoc– que no és el mateix un Onze de Setembre amb l'expresident encara a l'exili que a Catalunya i en llibertat o bé empresonat. L'efecte i les conseqüències que pot tenir el retorn de Puigdemont també han planat en les reunions internes per preparar la manifestació. De fet, l'ANC s'ha ofert per protegir l'expresident en el seu retorn a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios