Entitats

Lluís Llach va pagar fora de termini totes les quotes de soci de l'ANC per poder optar a la presidència

La junta electoral ha permès al cantautor, que no pagava des del 2014, presentar-se tot i incomplir el reglament electoral

Lluís Llach, a l'inici de la sessió constituent del nou secretariat
29/05/2024
3 min

BarcelonaAmb el reglament electoral en mà, Lluís Llach hauria quedat fora de la cursa electoral per presidir l'Assemblea. El cantautor no havia pagat mai quota de soci i no estar al corrent de pagament invalida qualsevol membre de l'entitat a presentar-se com a secretari. Segons ha pogut saber l'ARA, l'activista va abonar totes les quotes el 16 d'abril, més d'un mes després que anunciés que es presentaria a les eleccions, quan el reglament estableix que el cens d'electors està constituït per tots els membres de l’Assemblea que a 17 de desembre del 2023 estan correctament inscrits, i a 16 de gener del 2024 estan al corrent de pagament i no estan afectats per cap incompatibilitat estatutària o reglamentària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Excepcionalment, però, la junta electoral va admetre la candidatura de Llach ampliant el termini per fer front als pagaments pendents en una situació inèdita que només s'havia produït en comptades ocasions amb socis que no havien pogut presentar candidatura al secretariat però sí votar a les consultes internes. Aquesta controvertida decisió de la junta electoral contravé la resolució que va adoptar ara fa un any amb un altre soci de l'entitat, que va presentar la seva candidatura per ocupar una de les places vacants a la direcció arran de la sortida d'una quinzena de secretaris per l'impuls de la llista cívica. En aquell cas, el soci tampoc estava al corrent de pagament, però tot i abonar les quotes pendents un mes i tres dies abans del límit, no va poder ser elegible.

Llach, en canvi, sí que ho ha pogut ser i aquest dissabte confia en ser elegit president en la pugna que manté amb Josep Punga, candidat que té el suport de la direcció actual. L'activista va al·legar en el moment de posar-se al dia el 16 d'abril que no se li havia comunicat mai que havia de regularitzar la seva situació. Tot i que Llach formava part d'un reduït grup de personalitats que als inicis de l'entitat va ser inclòs en la base de dades sense girar-li cap rebut, des de fa més de sis anys la direcció s'ha posat en contacte amb ell perquè pagués les quotes de soci pendents, que en el seu cas es remunten al 2014.

Fonts consultades per l'ARA expliquen que durant la manifestació de la Diada del 2018 se li va demanar que regularitzés la seva pertinença a l'organització i va omplir la butlleta sense afegir el compte corrent perquè el desconeixia. Aquestes dades bancàries li han estat requerides en diferents ocasions tant per telèfon com per correu electrònic. La darrera vegada, ara fa dos anys, el 2022. L'ARA s'ha intentat posar en contacte amb Llach, però no ha estat possible parlar amb ell. Fonts del seu entorn diuen que no farà declaracions fins després del plenari de dissabte. Els antics secretaris de l'entitat, però, confirmen que van rebre l'informe on es detallava l'impagament de les quotes per part del cantautor.

Dimissions al comitè electoral

L'acceptació de la candidatura de Llach, juntament amb la de Jordi Alsina, un soci que ha estat escollit secretari tot i estar sancionat per filtrar documentació interna, va provocar que a principis de maig tres membres del comitè electoral de l’entitat –la vicepresidenta Núria Marín, la coordinadora de la comissió d’incidència internacional, Bàrbara Roviró, i el secretari Jordi Domingo–, que s’encarrega de controlar i regular el procés electoral al secretariat nacional, dimitissin per les ingerències de la junta electoral, un òrgan independent que té l'última paraula en les convocatòries electorals. Els dimissionaris van denunciar un tracte de favor de la junta electoral cap a Llach i van recordar que l'Assemblea és una entitat assembleària i no vertical on tothom és igual davant la llei.

stats