UE

L'últim "sainet" de la dreta espanyola sobre l'amnistia al Parlament Europeu

El Comitè de Peticions, presidit per Dolors Montserrat, demana a la Comissió de Justícia de l'Eurocambra que avaluï legalment el projecte de llei

Brussel·lesLa dreta espanyola no es cansa de buscar la raó a Europa. L'últim intent l'han protagonitzat velles glòries de l'espanyolisme, com Rosa Díez o Juan Carlos Girauta, que en nom de diferents entitats civils (Unión78, Societat Civil Catalana o S'ha Acabat) han viatjat fins al Parlament Europeu per criticar el "cop d'estat" que suposa a parer seu la llei d'amnistia. Aquesta vegada ho han fet a la comissió de Peticions de l'Eurocambra i de la mà de la seva presidenta, l'eurodiputada del PP Dolors Montserrat, a qui l'esquerra europea acusa de fer un ús partidista de la institució.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, PP, Ciutadans i Vox, que també han participat en la compareixença, han aprofitat l'oportunitat per tornar a carregar des de Brussel·les contra el govern de Pedro Sánchez i els acords d'investidura amb els partits independentistes, com ja va fer en el debat sobre l'estat de dret o en la compareixença de Sánchez al Parlament Europeu. El to de la dreta espanyola també ha estat el mateix de les últimes ocasions a l'Eurocambra i alguns dels termes més utilitzats, per exemple, han sigut "ultranacionalisme xenòfob", "supremacisme català" o, entre d'altres, "hereus d'ETA".

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, Dolors Montserrat ha demanat al Comitè de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes d'Interior (LIBE) que faci dos informes sobre la llei d'amnistia sobre la seva adequació a la legalitat comunitària en matèria de drets fonamentals, corrupció i malversació. A més, l'eurodiputada popular ha requerit al govern espanyol i a Brussel·les l'informi de l'avaluació que faci de la llei d'amnistia. Tot i això, el representant de la direcció general de Justícia de la comissió, Julien Mousnier, ja li ha respost que "ara no té res nou a afegir" i que, tal com van anunciar, és una qüestió que "està seguint de prop".

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que la dreta espanyola ha fet mans i mànigues perquè Brussel·les es pronunciï en contra de l'amnistia, sobretot Ciutadans, amb el comissari europeu de Justícia, el també liberal Didier Reynders. En gran part gràcies a aquesta pressió, Brussel·les va enviar una carta al govern espanyol en què demanava informació sobre la llei d'amnistia quan encara no estava ni acordada, un moviment molt poc habitual a les institucions europees.

El PP vol enviar una missió d'eurodiputats a Espanya

Al seu torn, l'eurodiputada popular Rosa Estaràs ha demanat enviar una missió d'eurodiputats a Espanya perquè "analitzin" sobre el terreny la llei d'amnistia. Tanmateix, fonts europarlamentàries recorden a l'ARA que en aquesta legislatura europea, que s'acaba abans de l'estiu, ja no es poden aprovar més comitives com aquesta i que, a més, enguany no es podrà dur a terme perquè ja s'ha arribat al màxim de missions que es poden fer en un any.

Cargando
No hay anuncios

Per aquest motiu, l'eurodiputada socialista Cristina Maestre ha qualificat la jornada d'aquest dimarts de "sainet", i ha criticat que la dreta espanyola i les "entitats que ella mateixa controla" facin aquest "xou" al Parlament Europeu. També s'ha mostrat molt contundent l'eurodiputada ecologista Margrete Auken, que ha criticat "l'ús escandalós" que fa Dolors Montserrat de la comissió de Peticions. "El que m'agradaria és que s'obrís una petició per investigar com s'està utilitzant aquesta institució només a conveniència de la seva presidenta", ha afegit la republicana Diana Riba.

Cargando
No hay anuncios