L'independentisme surt al carrer dividit contra la reforma del Codi Penal
Òmnium es despenja finalment de la manifestació pels retrets de l'ANC a ERC mentre que Junts sí que hi assistirà
BarcelonaL'independentisme torna a sortir al carrer aquest dimarts, a partir de les 12 hores, per denunciar els canvis en el delicte de desordres públics agreujats que preveu la reforma del Codi Penal. Ho fa més dividit que mai perquè la manifestació que ha convocat l'ANC ha estat secundada per Junts per Catalunya i la CUP, però no s'hi ha sumat ERC –que és coimpulsora al costat del govern espanyol de la reforma, que acaba amb la sedició– i tampoc Òmnium, tot i que paradoxalment està en contra de la tramitació de la nova llei –ha impulsat un manifest crític–. "No contribuirem a la confrontació entre independentistes", ha argumentat Antich en una entrevista a La Vanguardia.
La plantada d'Òmnium ve motivada per la decisió de l'Assemblea de tornar a posar el focus sobre ERC en la mobilització d'aquest dimarts, com ja va fer per la Diada, i culpar directament els republicans de pactar la reforma. L'Assemblea alerta, com també han fet Junts i la CUP, que farà augmentar la repressió perquè inclou penes més altes per accions que haurien de quedar emmarcades en la protesta, com l'aturada general del 3-O del 2017 o la concentració a l'aeroport del Prat en les mobilitzacions postsentència. Que el lema de la marxa sigui "Cap pacte amb Espanya per empresonar-nos" i que acabi a la plaça Sant Jaume, davant del Palau de la Generalitat, on el Govern estarà celebrant el consell executiu, incomoda Òmnium, que vol evitar les crítiques als partits independentistes. En la roda de premsa per explicar els últims detalls de la marxa, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, no es va mossegar la llengua a l'hora d'acusar Òmnium de "no voler pressionar" el Govern. Posteriorment, en un comunicat, l'Assemblea va mirar de rebaixar la tensió assegurant que totes dues entitats comparteixen "el mateix propòsit".
La CUP ja va anunciar fa unes setmanes que hi assistiria, com Junts, que sí que enviaran representants a la convocatòria, entre ells Laura Borràs i Jordi Turull. Entre les quaranta entitats que han secundat la mobilització també hi ha el Consell de la República, la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, Meridiana Resisteix, CDR Catalunya, el Segcat o la Plataforma Antirepressiva de Barcelona i Ponent. Paral·lelament, l'entitat ha organitzat una vintena d'autobusos des de diferents punts del país perquè la militància que viu fora de la capital catalana s'hi pugui desplaçar. L'Assemblea ha defensat la necessitat que aquest dimarts hi hagi una "multitud idònia" al·ludint a la incorporació d'aquest concepte en la reforma del Codi Penal, que comporta que la condemna mínima per desordres públics causada per un grup augmenti d'un a tres anys de presó.
Relacions deteriorades entre ERC i l'ANC
Al marge de la manifestació d'aquest dimarts, les relacions entre ERC i l'ANC ja fa mesos, i es podria dir que fins i tot anys, que estan molt deteriorades per les discrepàncies sobre el rumb del Procés. Tot i això, aquest dilluns la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha evitat entrar en una confrontació directa amb l'entitat de Dolors Feliu. Vilalta ha assegurat que Esquerra té un "respecte absolut" per la protesta convocada per l'Assemblea, tot i que no hi serà perquè no comparteix l'enfocament i perquè considera que "l'adversari" de l'independentisme hauria de ser "l'Estat" i no les "institucions d'autogovern". En canvi, el portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, ha fet una crida aquest dilluns a participar en la mobilització: a parer seu, la modificació que es fa del delicte de desordres públics pot agreujar la "repressió a l'independentisme i als moviments socials en general". És per això que també presentaran esmenes parcials en la tramitació parlamentària al Congrés de Diputats.
També presentaran esmenes els comuns, enfocades a retocar el delicte de desordres públics agreujats. La incògnita és si ho farà ERC, que fa uns dies defensava canviar també el delicte de malversació per beneficiar els independentistes processats en causes del Procés. La proposta, però, suscita molts recels al PSOE. “Serem exigents fins a l’últim minut”, ha dit avui Vilalta.