L'independentisme mostra la seva indignació per l'espionatge massiu al moviment

Partits i entitats denuncien que és un atac als drets fonamentals i reclamen una investigació

Imatge de la trobada entre Junqueras i Puigdemont a Waterloo.
X.T.
18/04/2022
3 min

Partits i entitats independentistes han reaccionat amb indignació al nou cas d'espionatge. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no s'ha mossegat la llengua a l'hora de denunciar les noves revelacions sobre el Catalangate. "L'operació d'espionatge massiu contra l'independentisme català és una vergonya injustificable. Un atac als drets fonamentals i a la democràcia extremadament greu. Un exemple més de la repressió contra un moviment pacífic i cívic. Arribarem fins on calgui", ha avisat en una piulada. Aragonès i el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, compareixeran aquest dimarts a les 16.30 hores des del Palau de la Generalitat per valorar la informació sobre l'espionatge massiu i anunciar les accions que emprendran.

També l'expresident Carles Puigdemont ha reaccionat acusant l'estat espanyol d'espiar polítics, advocats i activistes "de manera massiva i il·legal". En aquest sentit, ha afegit que són "víctimes de la guerra bruta" de l'Estat per lluitar "contra una idea legítima". "L'informe és contundent i revelador", ha lamentat el president del govern del Consell per la República. A diferència d'Aragonès, la investigació revela que hauria estat espiat de manera indirecta per mitjà de telèfons de persones del seu entorn que haurien estat infectats pel programa d'espionatge israelià Pegasus.

L'exvicepresident Oriol Junqueras, líder d'ERC, que compareixerà aquest dimarts amb Puigdemont al Parlament Europeu, ha ressaltat la gravetat de la informació publicada. "Avui es confirma que el moviment independentista ha sigut víctima del cas d'espionatge il·legal més gran del món. El #CatalanGate és un atemptat directe contra la democràcia, els drets i les llibertats fonamentals. Aquesta causa no quedarà impune", ha dit.

En la mateixa línia s'ha expressat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha etzibat que aquest nou cas d'espionatge forma part de l'ofensiva de l'Estat contra l'independentisme. "Ens persegueixen per terra, mar i aire: ens peguen quan votem, ens assetgen judicialment, ens empresonen i ara sabem que també ens espien. Es veu que algunes finalitats justifiquen tots els mitjans", ha etzibat a Twitter. El seu antecessor, Roger Torrent, que va patir el primer cas d'espionatge que es va destapar, ha afirmat que aquest dilluns es confirma que "el moviment independentista català ha estat espiat amb #Pegasus".

Des de la CUP, els dos diputats que haurien estat espiats també han mostrat la seva indignació per les revelacions fetes públiques aquest dilluns. "L’informe publicat per Citizen Lab destapa el #CatalanGate, el cas d’espionatge polític més gran del segle XXI. De nou l’estat espanyol darrere uns fets gravíssims de repressió política", ha piulat el diputat Carles Riera. El seu company de files al Congrés, Albert Botran, ha afegit que la investigació confirma les sospites: "Ara ja és públic: l’Estat espanyol ens ha estat espiant amb el programa Pegasus. Una seixantena d’independentistes hem tingut el mòbil infectat amb un mètode que, a la UE, només han fet servir Polònia i Hongria. Democràcia plena, en diuen", ha reblat.

L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha titllat de "repugnant" el suposat espionatge a líders independentistes que s'hauria fet, segons l'entitat Citizen Lab, infectant-los el telèfon mòbil amb el programari israelià Pegasus. "És inexcusable que s'assumeixin les més altes responsabilitats polítiques i que el Govern català reaccioni a tanta immundícia", ha dit l'expresident, que ha anunciat que demà dimarts farà "una declaració sobre aquest espionatge massiu del govern espanyol".

El nou president d'Òmnium, Xavier Antich, també ha carregat amb duresa contra el Catalangate després de saber-se que alguns dels seus membres, com l'exvicepresident Marcel Mauri, van ser espiats. "L'estat espanyol fora de la llei: ara, el cas de ciberespionatge més gran contra un moviment democràtic. Activistes, càrrecs electes... No ens quedarem de braços plegats davant d'un escàndol intolerable que amenaça drets i llibertats de tots", ha escrit a Twitter. El seu antecessor en el càrrec, Jordi Cuixart, també ha opinat que és "un atac més contra els drets humans i contra activistes i societat civil... sense precedents a la UE".

L'ANC, una altra de les organitzacions que han patit l'espionatge, també ha denunciat a Twitter "els abusos de l’Estat contra l’independentisme" després de subratllar que és "el cas més gran descobert fins ara". Des del Parlament Europeu, la diputada del grup dels Verds Hannah Neumann ha exigit explicacions per l'espionatge massiu que ha patit l'independentisme. "Si un de nosaltres és un objectiu, tots ho som. Aquest és un atac contundent a la immunitat parlamentària i va al nucli de la nostra democràcia parlamentària. Exigirem conseqüències clares i accions", ha advertit.

stats