Procés

L'Europol inclou l'independentisme català i basc en un informe sobre terrorisme a la UE

L'agència policíaca de la UE s'excusa i diu que l'informe recull la informació que li transfereixen els estats membres

La manifestació de 45.000 catalans omple els carrers de Brussel·ls
29/06/2023
2 min

Brussel·lesL'informe anual de l'Europol titulat Tendències i situació del terrorisme de la Unió Europea 2023 assenyala que "l'independentisme català i el basc són actualment els més actius i violents de l'escena separatista espanyola". En aquest sentit, l'agència policial europea assegura que les narratives d'aquests dos moviments "combinen narratives separatistes amb visions d'extrema esquerra". "Els seus missatges se centren a anar en contra l'estat espanyol i les seves institucions, així com en contra de temes tan amplis com el capitalisme", apunta l'Europol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'estudi de l'agència policíaca europea també considera que l'independentisme basc i català "està utilitzant" el "descontentament social" i els problemes econòmics per llançar missatges contra Espanya. A més, critica que aprofita aquesta conjuntura per "seduir" els sectors més desafavorits de la societat.

El director de l'Europol, Jean-Philippe Lecouffe, en resposta a l'eurodiputada d'Esquerra Diana Riba, va tirar pilotes fora i va recordar que l'informe recull la informació que transfereixen els estats membres. "L'Europol després comprova que les dades siguin fefaents, però no és l'Europol qui els defineix. [...] El marc normatiu de cada estat membre és diferent, i per això els toca als estats membres definir els fets que ens comuniquen", va justificar Lecouffe.

En aquest sentit, Riba ha criticat que des del 2017 fins ara cap dels informes anuals de l'Europol havia "comès una difamació d'aquest estil" i acusa el govern espanyol, liderat per Pedro Sánchez, d'estar "creant un marc per justificar davant de la Unió Europea una intensificació de la repressió contra l'independentisme". "L'Estat, davant la manca de control de l'Europol pel que fa a contingut, aprofita aquests informes per introduir un discurs que criminalitza moviments", ha escrit a Twitter l'eurodiputada republicana.

Precisament, en les recomanacions aprovades per majoria aclaparadora al Parlament Europeu sobre el cas Pegasus, l'Eurocambra insta l'Estat a treballar amb l'Europol per investigar i clarificar quants independentistes catalans van ser víctimes del Catalangate. A més, el Parlament Europeu també va assegurar en l'informe Pegasus que l'espionatge a polítics i membres de la societat civil catalanistes no estava justificat perquè l'independentisme no suposava una "amenaça" a la seguretat o integritat de l'Estat.

stats