Judicialització

L'Audiència de Barcelona investiga si els CDR detinguts van ser torturats per la policia

El tribunal denuncia que la instrucció “ha estat pèssima fins a la data”

2 min
Els CDR demanen acabar amb les "acusacions" i construir "plegades" la República: "Serem qui farà tremolar l'enemic"

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha ordenat investigar possibles tortures de la Guàrdia Civil a un dels dotze membres dels CDR acusats en el marc de l'operació Judes. Segons ha revelat Alerta Solidària, el tribunal ha donat llum verda a la querella presentada per Jordi Ros contra onze dels agents del cos armat espanyol per haver-lo vexat i maltractat físicament en els escorcolls fets al seu domicili de Sabadell. Alerta Solidària ha denunciat que les pressions i les amenaces també les van patir el seu germà i altres familiars durant un escorcoll que va durar més de deu hores.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, l'Audiència també exigeix que s'aclareixin les circumstàncies del seu trasllat a Madrid el setembre del 2019, un cop va ser detingut. La querella, presentada l'agost del 2020, no va ser elevada a l'Audiència de Barcelona fins al febrer passat per part del jutge instructor de Sabadell que va rebre la denúncia. Alerta Solidària ha celebrat la notícia i ha destacat que "les tremendes dilacions indegudes" mereixen "un correctiu" de l'Audiència, que retreu al jutjat de Sabadell "la pèssima instrucció portada a terme".

Malgrat tot, Alerta Solidària ha lamentat que, segurament, la investigació acabarà en no res perquè els agents declararan que no recorden els fets i no es facilitaran imatges de l’escorcoll ni proves documentals. “De la rapidesa, la diligència i l’exquisidesa que s’exigeix a les defenses dels investigats en causes polítiques, a la poca traça, a la vagància i, en definitiva, a la fatxenderia dels que se saben impunes per tenir tot el sistema a favor seu”, ha criticat l'organització antirepressiva.

Judici per terrorisme

Els dotze encausats en l'operació Judes estan pendents de la publicació al BOE de la llei d'amnistia perquè els seus advocats demanin que s'arxivi el procediment judicial, ja que els fets pels quals se'ls acusa entrarien en aquesta norma de l'oblit penal del Procés, malgrat l'oposició d'una part de la Fiscalia. Sigui com sigui, l'Audiència Nacional ha reactivat el procés penal i ha convocat una vista per a finals de juny, prèvia al judici. La Fiscalia demana penes que van dels 8 als 27 anys de presó per a tots ells. Jordi Ros, el denunciant, s'enfronta a la pena més alta i està acusat de terrorisme, per formar part d'un suposat grup criminal i posseir material explosiu.

Ros, juntament amb Germinal Tomàs, van ser els dos darrers membres dels CDR de l'operació Judes que van quedar en llibertat sota fiança, un any després de ser arrestats. El tribunal va imposar una fiança de 30.000 euros per a Ros i 15.000 euros per a Tomàs. Eren els últims membres dels CDR que quedaven a la presó de Soto del Real, després que el jutge hagués decretat llibertat per a la resta d'acusats, nou en total.

stats