La llei d'amnistia

L'ANC promourà una "defensa popular" de Puigdemont si l'intenten detenir quan torni

L'entitat anuncia mobilitzacions si els partits independentistes donen "suport actiu o passiu" a Illa

BarcelonaL'Assemblea no es pensa de quedar de braços plegats si l'expresident Carles Puigdemont torna de l'exili i és detingut. Davant la decisió del jutge Pablo Llarena de mantenir les ordres espanyoles de detenció contra el candidat de Junts, que ha deixat clar en diverses ocasions que vol tornar pel debat d'investidura -si n'hi ha, ja sigui de Salvador Illa o d'ell mateix-, l'entitat ha aprovat acompanyar-lo en el seu retorn per evitar que sigui arrestat.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nou secretariat nacional considera que Puigdemont "mereix el reconeixement del poble català pels seus anys d'exili i per la tasca de projecció internacional del conflicte entre Catalunya i Espanya" i advoca per promoure una "defensa popular de la seva integritat si el poder judicial espanyol intenta arrestar-lo". En aquest sentit, l'Assemblea avisa que estarà "llesta i preparada per rebre i acompanyar Puigdemont en un retorn" que deixen clar que ha de ser "sense cap ombra de partidisme". I és que la direcció sortint ha denunciat els vincles de la nova cúpula amb Junts després que el nou president, Lluís Llach, però també altres membres del secretariat, anunciessin que donarien suport a Puigdemont a les eleccions al Parlament.

Cargando
No hay anuncios

En ple debat sobre la investidura, el secretariat nacional també ha anunciat mobilitzacions si el candidat del PSC, Salvador Illa, és finalment elegit president de la Generalitat. Per aquest motiu, apel·la a Junts, Esquerra i la CUP a "no proporcionar cap suport actiu o passiu" a l'eventual investidura del primer secretari del PSC. L'Assemblea creu que els partits independentistes no poden votar un candidat que "en el conflicte amb l'estat espanyol va donar suport a l'aplicació de l'article 155" i que "defensa les posicions de les institucions espanyoles i els seus tribunals".

"El seu relat des de fa anys presenta el procés independentista com la causa de la suposada fractura de la convivència a Catalunya i la seva decadència, quan la realitat és la contrària: la dominació espanyola genera la inestabilitat política, la baixa qualitat de la nostra economia, la desnacionalització del nostre país i la degradació del seu medi natural", argumenta l'entitat per instar les formacions independentistes, especialment ERC, a no facilitar la investidura d'Illa. Les crítiques de l'Assemblea a Illa no s'acaben aquí: "Els partits d'obediència catalana no poden fer president de la Generalitat un candidat que utilitza sistemàticament la llengua castellana en els seus actes públics i que castellanitza topònims i ciutats", i que "degradarà el prestigi i l'ús social del català" si és investit president.