Entitats

Josep Costa irromp en la cursa per presidir l'ANC

L'exdiputat de Junts presenta candidatura al secretariat de l'entitat

BarcelonaL'exdiputat de Junts Josep Costa descartava a finals d'any presentar-se amb una nova candidatura a les eleccions catalanes. Ho deia quan encara no s'havien convocat els comicis i els actors que es proposaven per ocupar el quart espai independentista, com l'ANC o Clara Ponsatí, no havien acordat si presentarien batalla o no al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El seu nom era un dels que més sonaven per representar aquest espai, especialment amb la llista cívica que promovia la direcció de l'Assemblea. “No estic en el mercat de la política institucional”, va dir, però, en la conferència que va convocar a la Universitat Pompeu Fabra quan el públic li va preguntar pel seu futur.

Cargando
No hay anuncios

Segons ha pogut saber l'ARA, l'exvicepresident de la mesa del Parlament sí que ha presentat candidatura, en canvi, al secretariat de l'ANC. I ho ha fet pel bloc nacional, d'on han sortit tots els presidents de l'entitat. Costa es proposa com a pont entre els dos sectors que s'han enfrontat per si calia presentar una alternativa electoral. Una votació que es va saldar amb una derrota, per la mínima, dels partidaris de fer el salt al Parlament, abanderats per la direcció. De fet, Costa hauria pres la decisió de presentar-se a última hora pel suport d'un ampli ventall socis de diferents sensibilitats.

Costa, que ha estat un dels ponents que més xerrades ha fet entre les territorials de l'Assemblea últimament, no es va mullar en el debat que en els últims mesos ha sacsejat l'Assemblea. No va signar el manifest dels crítics, però mai va amagar que amb la llista cívica no n'hi havia prou, que calia repensar l'estratègia de l'independentisme no només des del punt de vista electoral. De fet, fonts de tots dos sectors destaquen que va "per lliure" i que difícilment representa un dels dos blocs.

Cargando
No hay anuncios

Tot i tenir-hi bona relació, no és l'aposta dels exvicepresidents i exsecretaris contraris a la llista cívica, que aposten per Lluís Llach com a nou president de l'Assemblea, fent tàndem amb Jordi Pesarrodona. L'actual direcció, partidària de concórrer als comicis, també presentarà batalla al secretariat optant a la reelecció, però ho farà, com va avançar l'ARA, sense Dolors Feliu, que ha desistit de tornar a intentar ser la presidenta.

Crític amb les formacions independentistes

Molt crític amb les formacions independentistes per la paràlisi del Procés, Costa ha denunciat reiteradament que l'independentisme ha caigut en "la teranyina del PSOE". Ja no va repetir com a diputat en l'anterior legislatura, ja que va renunciar a la plaça que va deixar vacant l'expresident Carles Puigdemont, que havia encapçalat simbòlicament la llista de JxCat en les eleccions del 14-F però que va decidir continuar com a eurodiputat.

Cargando
No hay anuncios

Així, Costa va deixar pas a Glòria Freixa, que era la següent de la llista, i es va reincorporar com a lletrat a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i com a professor a la UPF. "Em ve molt de gust tornar a treballar per la independència fent de jurista i politòleg", va dir a X. Posteriorment, en una entrevista explicaria els motius de la seva renúncia. "Vaig veure que en aquesta legislatura no s’avançaria cap a la independència, sinó que aniríem enrere, i no en vaig voler ser partícip", va afirmar.

Costa ha estat un dels centenars d'encausats del Procés. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però, el va absoldre a finals del 2022, juntament amb els exmembres de la mesa del Parlament presidida per Roger Torrent, perquè considerava que no havia quedat acreditat que els acusats volguessin desobeir els mandats del Tribunal Constitucional quan van acceptar la tramitació de les resolucions sobre l'autodeterminació i el rebuig a la monarquia al Parlament.