Puigdemont diu que és a Waterloo, però els Mossos el continuen buscant

La policia, que ha detingut un tercer agent, va capturar el cotxe blanc de Puigdemont al túnel de la Rovira després que fugís

3 min
Puigdemont acompanyat de Rull, Turull i Batet arribant a l'Arc de Triomf

BarcelonaOn és Carles Puigdemont? Aquesta és una pregunta que des d'aquest dijous al matí, després que pronunciés un discurs de cinc minuts a Barcelona i desaparegués, es manté sense resposta. Aquest divendres al vespre l'expresident ha assegurat que era a Bèlgica: "Avui soc a Waterloo després d'uns dies extremadament difícils", ha dit a les seves xarxes socials sense acompanyar-ho de cap prova. Al matí, Jordi Turull també ha afirmat que Puigdemont estava anant cap a Bèlgica. "No descarto que aquest senyor sigui a Barcelona", ha afirmat, en canvi, el cap dels Mossos, Eduard Sallent, després de les paraules de Turull. El comissari ha dit que no es creia les paraules d'una persona que havia col·laborat en l'escapada. I "l'avui soc a Waterloo" de Puigdemont tampoc ha fet canviar de parer la policia: fonts implicades directament en la recerca del líder de Junts afirmen que fins que no tinguin una prova objectiva que demostri que no és a Catalunya no el deixaran de buscar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, segons fonts consultades per l'ARA, aquest divendres s'han mantingut alguns controls, sobretot als passos fronterers. A la Jonquera, per exemple, se n'han fet durant el matí. La investigació de la policia, pilotada des de la Comissaria General d'Informació, és més d'oficina que de carrer. En les últimes hores s'estan revisant hores i hores de càmeres de trànsit per seguir el rastre del cotxe blanc, un Honda, amb el qual hauria fugit Puigdemont. La clau és reconstruir el seu recorregut després de perdre'l a tocar del parc de la Ciutadella. Segons ha pogut saber l'ARA, els Mossos ja han detectat aquest vehicle en un punt concret de Barcelona després que fugís: el túnel de la Rovira, que connecta el barri de Gràcia amb el del Carmel. Aquest punt està gairebé a cinc quilòmetres del parc de la Ciutadella.

Els Mossos, mentre no trobin una evidència que digui el contrari, continuen treballant amb la hipòtesi que Puigdemont continua al país. Segons ha dit Turull en una entrevista a El Món a RAC1, Puigdemont ja era a Barcelona dimarts i que s'hi havia estat fins a la seva aparició pública dijous, just abans del debat d'investidura. Després ha afirmat que l'expresident va enfilar el camí cap a Waterloo i que ell el va acompanyar fins a la Catalunya Nord, on ha fet nit.

La policia està intentant trobar Puigdemont, però la investigació també se centra en les persones que van fer possible la seva fugida. Aquest mateix divendres, la Divisió d'Afers Interns (DAI) ha detingut un tercer mosso suposadament implicat en l'escapada. La detenció, segons fonts policials, s'ha dut a terme a l'Alt Empordà. El mateix dijous, la policia va detenir dos mossos que ja estan en llibertat després que se'ls hagi denegat l'habeas corpus pels mateixos fets. En el primer cas, l'agent era el propietari de l'Honda blanc amb el qual va fugir Puigdemont. Segons l'atestat policial, al qual ha tingut accés aquest diari, el mosso va afirmar que l'hi havia deixat a una amiga que és jugadora de tenis en cadira de rodes, i que es creu que era la conductora del vehicle, ja que al seient del copilot hi havia una cadira de rodes. La dona ja ha sigut identificada entre diverses fotografies de tenistes. En paral·lel, els Mossos també han citat a declarar Jordi Turull, que és mencionat diverses vegades en l'atestat per haver pujat al mateix cotxe que Puigdemont, i un bomber que també els hauria ajudat. El secretari general de Junts ha assegurat que de moment no ha rebut cap citació, però ha dit que, si l'hi acaben enviant, explicarà "el que pugui". De totes maneres ha remarcat que no va cometre cap il·legalitat a l'ajudar Puigdemont.

Improvisació

Turull ha defensat que l'expresident volia ser al ple d'investidura, tal com va prometre: "Ell volia entrar al Parlament, però si no pots arribar ni a mig camí, amb un dispositiu sense precedents, com si es perseguís un terrorista, cal prendre decisions". En qualsevol cas, ha afirmat que la fugida de l'expresident no era una acció planificada i que la va prendre el mateix Puigdemont en veure les desenes d'efectius de la policia: "Aquesta no era la idea inicial", ha dit.

Amenaça al PSOE

El secretari general de Junts també ha situat a la diana de la crítica el PSOE, argumentant que una aplicació total de l'amnistia hauria evitat una situació com la d'ahir. Per això ha recriminat al govern espanyol que no hagi pressionat perquè s'apliqués "completament", i també a Puigdemont. Turull ha explicat que vol abordar-ho a la pròxima reunió amb el PSOE amb mediació internacional, perquè creu que "ha canviat molt el marc mental" del que s'havia acordat per fer president Pedro Sánchez. "Si canvien les condicions, n'hem de parlar. A Madrid anem peça a peça", ha dit Turull, que ha amenaçat amb retirar el suport parlamentari al president espanyol.

stats