Universitat Catalana d'Estiu
Procés22/08/2022

El Govern admet que està "molt lluny" de pactar un referèndum amb l'Estat

Òmnium defensa que el ‘deep state’ sigui el motor per tornar al carrer

BarcelonaAquest diumenge, a les pàgines de l’ARA l’ex primer ministre escocès Alex Salmond avisava que si Catalunya volia fer un referèndum com el que ell va aconseguir caldria molta paciència. Aquests dies, Salmond s’ha vist amb alguns consellers catalans, com la de Justícia, Lourdes Ciuró. Aquest dilluns ja no s'ha creuat amb la de Presidència, Laura Vilagrà, però com si Salmond li hagués fet veure la dificultat de tot plegat, la consellera de Presidència ha admès des de la Universitat Catalana d’Estiu, de la qual ha estat alumna, que el Govern està “molt lluny” d’aconseguir un referèndum acordat amb l’Estat. Això no és una gran novetat si es té en compte que després de dos anys de diàleg l’únic acord tangible ha sigut el compromís de protegir el català, però la delegació catalana –formada únicament per Esquerra– sempre s’havia centrat en destacar allò que estava a prop –com els acords per desjudicialitzar– que la llunyania del pacte definitiu.

La constatació que encara falta molt perquè la proclama “autodeterminació i amnistia” sigui una realitat no li ha impedit a Vilagrà defensar amb tots els ets i uts la taula de diàleg. De fet, per a la consellera, el de la negociació és “l’únic llenguatge que internacionalment s’entén”. Per això, ha reiterat que no s’aixecaran de la taula tot i acceptar que la delegació catalana ha de ser “més forta” –en referència velada a Junts– i cal “treballar més intensament”.

Cargando
No hay anuncios

El problema rau en el fet que diversos sectors de l’independentisme com JxCat, la CUP o l’ANC creuen que Esquerra no està treballant en la bona direcció. Poques hores després, en el mateix escenari de l'UCE, la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha reiterat la seva posició: no es pot negociar amb “un estat repressor”.

‘Deep state’

 Precisament, l’objectiu de l’acte era analitzar el deep state espanyol juntament amb el president d’Òmnium, Xavier Antich, el professor de la UPF Josep Maria Vilajosana i el periodista Quico Sallés. Per a Antich, les clavegueres de l’Estat han de generar l’efecte contrari de la repressió: la mobilització de l’independentisme. “Tenir plena consciència del deep state pot ser un dels instruments més forts pel retorn als carrers i a la mobilització”, ha dit Antich. L’objectiu d’Òmnium és clar: que tota la indignació acumulada pel Catalangate o les últimes revelacions de l’operació Catalunya –que fins ara no han provocat que l’independentisme sortís al carrer– siguin gasolina per a l’11 de setembre i el cinquè aniversari de l’1-O.

Cargando
No hay anuncios
Polèmica entre el públic per la defensa de Vilagrà del diàleg

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha dedicat bona part de la seva intervenció a la Universitat Catalana d’Estiu a elevar la figura de Joan Fuster, però ha sigut en els últims minuts que ha aprofitat per defensar la taula de diàleg. En aquell moment, una desena de la vuitantena de persones que ocupaven les cadires del públic han abandonat la sala. S’ha creat una mica de rebombori, tot i que Vilagrà no ha aturat el seu discurs i al final ha estat aplaudida. Alguns han marxat fent senyals de desaprovació, però alguns altres, segons veus presents, han dit que anaven a dinar.