Protagonista col·lateral

La futura comissària que troba massa car fer oficial el català a la UE

Ursula Von der Leyen proposa la ministra d'Afers de la UE, Jessika Roswall, com a comissària de Medi Ambient

2 min
Jessika Roswall en una imatge d'arxiu.

Brussel·lesLa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha presentat el seu futurible executiu i com a comissària de Medi Ambient ha apuntalat una de les ministres europees que s'han mostrat més obertament en contra de l'oficialitat del català a la Unió Europea, la sueca Jessika Roswall (Vilhelmsson, 1972). "Hem vist les estimacions i són molts diners", es va queixar després de saber que Brussel·les calcula que l'ús de la llengua catalana a les institucions comunitàries costaria uns 44 milions d'euros anuals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Roswall va fer aquestes declaracions com a ministra d'Afers de la UE de Suècia, el càrrec més alt que fins ara havia ocupat. És conservadora i membre del Partit Moderat, tot i que ha fet carrera política en un país històricament governat pels socialdemòcrates. En part per això, fins que els democratacristians no van arribar al poder ara fa gairebé dos anys—amb el suport extern de l'extrema dreta— no va fer el salt al capdavant d'un ministeri.

De fet, va entrar a la cambra parlamentària sueca el 2010, i va ser membre del comitè de Transparència i vicepresidenta del comitè sobre les Relacions amb la UE. Abans, havia treballat com a advocada en una empresa d'Uppsala, la mateixa ciutat on es va graduar en dret.

Si el Parlament Europeu la ratifica al capdavant de cartera de Medi Ambient, Resiliència de l'Aigua i Economia Circular Competitiva, es convertirà en la primera comissària sueca conservadora. Ara bé, en cap cas el seu àmbit d'acció afecta la potencial oficialitat del català, gallec i euskera a les institucions comunitàries.

Von der Leyen li ha encarregat que desplegui el pla verd europeu, potenciï la col·laboració publicoprivada per acostar-se cap a l'objectiu de zero emissions i, entre d'altres, incrementi la seguretat hídrica del bloc comunitari, sobretot davant de futures sequeres. De fet, la presidenta de la Comissió Europea va presentar la seva cartera com una de les més decisives per al futur de Brussel·les.

stats